Αναμένεται μάλιστα να εκτοξεύσει βασικούς δορυφόρους τρία χρόνια νωρίτερα.

Ο αγώνας για το διάστημα καλά κρατεί (Space Race) με την Ευρωπαϊκή Ένωση να γνωρίζει πολύ καλά ότι πρέπει να συμβαδίσει. Ο επικεφαλής διαστημικών αποστολών Thierry Breton δήλωσε στο Reuters ότι η ΕΕ επιταχύνει τα σχέδια της υπό το φως της ταχείας προόδου από ιδιωτικές εταιρίες όπως η SpaceX καθώς και τις επιτυχίες της Κίνας. Μετακινεί την ανάπτυξη των δορυφόρων πλοήγησης Galileo κατά τρία χρόνια, έως και το 2024, και θα χρησιμοποιήσει τον προϋπολογισμό για πρώτη φορά για την υποστήριξη επαναχρησιμοποιήσιμων πυραύλων και άλλων νέων τεχνολογιών εκτόξευσης.

Η ΕΕ βρίσκεται ήδη πολύ κοντά σε μία συμφωνία αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ με την εταιρία Arianespace για την τόνωση της καινοτομίας και θα προτείνει παράλληλα ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Διαστήματος 1 δισεκατομμυρίου ευρώ αλλά και για διαγωνισμούς για την προώθηση των νεοσύστατων επιχειρήσεων.

Ο Thierry Breton ελπίζει επίσης να ξεκινήσει ένα πανευρωπαϊκό δορυφορικό ευρυζωνικό δίκτυο καθώς και ένα σύστημα για την αποφυγή συγκρούσεων με δορυφόρους και άλλα αντικείμενα σε τροχιά.

Αν αναρωτιέται κανείς προς τι η βιασύνη, υπάρχει σημαντικός λόγος. Η ΕΕ πιέζει το χρονοδιάγραμμα για να αποκτήσει ανεξαρτησία από τα διαστημικά συστήματα άλλων χωρών, κάτι που είναι δύσκολο με βραδύτερες, μη επαναχρησιμοποιήσιμες εκτοξεύσεις πυραύλων αλλά και εξάρτηση από δορυφόρους GPS των ΗΠΑ. Το αν μπορεί ή όχι είναι άλλο θέμα. Η ΕΕ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα της πανδημίας και δεν υπάρχει εγγύηση ότι το διαστημικό πρόγραμμα θα λάβει έναν αρκετά μεγάλο προϋπολογισμό όταν πολλά άλλα πράγματα χρειάζονται επείγουσα προσοχή.