Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη αντιμονοπωλιακής έρευνας σχετικά με την ομαδοποίηση της εφαρμογής Teams από τη Microsoft με τη σουίτα Office, η οποία περιλαμβάνει τα Word, Excel και Outlook.

Η ΕΕ ανησυχεί ότι η πρακτική αυτή ενδέχεται να παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού του μπλοκ.

Η έρευνα αποτελεί αποτέλεσμα καταγγελίας που υποβλήθηκε το 2020 από τη Slack. Η αντίπαλη πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων για επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, ισχυρίστηκε ότι η Microsoft είχε συνδέσει παράνομα το Teams με τα εργαλεία του Office και "έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά για την εξάλειψη του ανταγωνισμού", κατά παράβαση της νομοθεσίας της ΕΕ.

Μετά την ανάλυση της καταγγελίας, η Επιτροπή κατέληξε τώρα στο συμπέρασμα ότι η σύνδεση μπορεί πράγματι να συνιστά πρακτική κατά του ανταγωνισμού.

Συγκεκριμένα, οι ρυθμιστικές αρχές εξέφρασαν δύο ανησυχίες. Πρώτον, η Microsoft ενδέχεται να παρέχει στο Teams πλεονέκτημα διανομής μη παρέχοντας στους πελάτες τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα συμπεριλάβουν ή όχι την πρόσβαση στο εν λόγω προϊόν όταν είναι συνδρομητές στο Microsoft 365, ενώ ενδέχεται να έχει περιορίσει και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δικών της λογισμικών παραγωγικότητας και των ανταγωνιστικών προϊόντων όπως αυτό του Slack. 

Η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγερ, αρμόδια για την Πολιτική Ανταγωνισμού, δήλωσε σχετικά: «Τα εργαλεία επικοινωνίας και συνεργασίας εξ αποστάσεως, όπως το Teams, έχουν καταστεί απαραίτητα για πολλές επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι αγορές για τα προϊόντα αυτά παραμένουν ανταγωνιστικές και ότι οι επιχειρήσεις είναι ελεύθερες να επιλέγουν τα προϊόντα που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες τους. Γι’ αυτό διερευνούμε κατά πόσον η σύνδεση που επιχειρεί η Microsoft του Teams με τα δικά της λογισμικά παραγωγικότητας ενδέχεται να παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ».

Το 2009, η ΕΕ κίνησε παρόμοια αντιμονοπωλιακή έρευνα για τη Microsoft, αφού η εταιρεία επιχείρησε να συνδυάσει τον Internet Explorer με το λειτουργικό σύστημα των Windows. Σε απάντηση, η Microsoft έδωσε στους χρήστες την επιλογή να χρησιμοποιούν τον browser που προτιμούν. Στην πρώτη της αντίδραση, η Microsoft δηλώνει ότι "Θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Επιτροπή και παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσεων που θα αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της ΕΕ".

Εάν η Microsoft κριθεί ότι παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ, θα πρέπει να προσφέρει διορθωτικά μέτρα, αλλιώς κινδυνεύει με πρόστιμο έως και 10% του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών της. 

  • Like 2