Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε την προηγούμενη εβδομάδα το πρώτο βήμα για την υιοθέτηση νέων κανόνων για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας στο ίντερνετ.

Μία νομοθετική πρωτοβουλία, ωστόσο, η οποία έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις, με τους επικριτές να κάνουν λόγο για τον κίνδυνο κατάρρευσης της ψηφιακής οικονομίας και απειλή για την επιβολή λογοκρισίας στον παγκόσμιο ιστό.

Η επιτροπή Νομικών Υποθέσεων (Legal Affairs Committee, JURI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησε τις νέες ρυθμίσεις, που περιλαμβάνονται στη λεγόμενη «Οδηγία για το Copyright». Δύο είναι οι πρόνοιες που έχουν θεωρηθεί οι πλέον αμφιλεγόμενες. Μία από αυτές είναι ο λεγόμενος «link tax» («φόρος στα link») που περιλαμβάνεται στο Άρθρο 11, βάσει του οποίου οι online πλατφόρμες όπως το Facebook και η Google (αλλά και σάιτ οποιουδήποτε μεγέθους) θα αναγκαστούν να καταβάλλουν αντίτιμο στις εταιρίες media για να παραπέμπουν στο περιεχόμενό τους. Στο άρθρο 13, επίσης, προβλέπεται η θέσπιση των «upload filters» («φίλτρων για τις αναρτήσεις»), σύμφωνα με το οποίο οτιδήποτε «ανεβαίνει» σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα από τους χρήστες της θα πρέπει να έχει ελεγχθεί από τους κατόχους της για τυχόν παραβίαση της νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα.

Τα Άρθρα 11 και 13 εγκρίθηκαν από την Επιτροπή, αλλά θα πρέπει να κυρωθούν από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να γίνουν επίσημη νομοθεσία. Η σχετική ψηφοφορία δεν έχει προσδιορισθεί και υπολογίζεται να λάβει χώρα μεταξύ Δεκεμβρίου και του πρώτου εξαμήνου 2019.

Επιπλέον, η «Copyright Directive» είναι πιθανό να συζητηθεί και σε «τριμερείς διαπραγματεύσεις» - διαπραγματεύσεις μεταξύ των βουλευτών της ΕΕ και των κρατών-μελών, που γίνονται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Οι επικριτές επισημάνουν ότι στις εν λόγω διαβουλεύσεις επικρατεί αδιαφάνεια. Αν και δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί αυτή η εξέλιξη, στην περίπτωση που λάβουν όντως χώρα τριμερείς διαπραγματεύσεις για την Οδηγία, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες τα Άρθρα 11 και 13 να υιοθετηθούν.

Εάν η νομοθεσία κυρωθεί με τη σημερινή μορφή της, από πολλές πλευρές υποστηρίζεται ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Έτσι, παρότι έχει μια σχετικά ευρεία αποδοχή η πρόταση για φόρο στα link (link tax), το μέτρο απέτυχε σε χώρες όπου επιχειρήθηκε να εφαρμοσθεί, όπως η Ισπανία και η Γερμανία. Επομένως, αντί εταιρείες όπως η Google ή άλλοι εκδότες να πληρώνουν για τα link ή για αποσπάσματα άρθρων απλώς σταμάτησαν να παραπέμπουν σε περιεχόμενο από Γερμανία και Ισπανία.

Από την άλλη πλευρά, επικριτές των «upload filters» όπως η ευρωβουλευτής Julia Reda του γερμανικού Πειρατικού Κόμματος, υποστηρίζουν πως τα «φίλτρα για τις αναρτήσεις» ήδη έχουν κριθεί παράνομα από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με βάση απόφαση του οποίου η υποχρέωση για έλεγχο των αναρτήσεων των χρηστών παραβιάζει τα βασικά δικαιώματα στην ιδιωτικότητα, την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία της διακίνησης πληροφοριών και την ελευθερία του επιχειρείν.

The Verge

 

  • Haha 1