Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να υιοθετήσει ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου να αποκτήσει τη δικαιοδοσία να εξαναγκάζει τις εταιρείες να αποκαλύπτουν τα προσωπικά δεδομένα των πελατών τους, όταν αυτό ζητείται, ανεξαρτήτως από το πού βρίσκονται οι servers όπου αυτά αποθηκεύονται. Η κίνηση αυτή αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας των ιδιωτικού απορρήτου, αλλά και των εταιρειών τεχνολογίας.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, στόχος είναι οι υπηρεσίες ασφάλειας να μπορούν να αποκτούν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στην επικράτεια και των 28 μελών-κρατών. Αλλά σύμφωνα με μετέπειτα διαρροές, η ισχύς εφαρμογής της προτεινόμενης νομοθεσίας θα επεκταθεί και σε τρίτες χώρες.

Τα «ψηφιακά» σύνορα αποτελούν ένα ολοένα και σημαντικότερο ζήτημα παγκόσμιας εμβέλειας, καθώς οι τεχνολογικές εταιρείες λειτουργούν υποδομές cloud με τεράστια data centers, το οποίο σημαίνει ότι τα δεδομένα ενός ατόμου ενδέχεται να βρίσκονται όπου Γης.

Ο αντίλογος είναι ότι το να αποδοθεί στις κυβερνήσεις αυτή η υπερ-τοπική δυνατότητα για διασυνοριακή πρόσβαση σε πληροφορίες θα επιδράσει αρνητικά στα δικαιώματα ιδιωτικότητας. Από την άλλη, εταιρίες τεχνολογίας όπως οι Microsoft, Apple και IBM επισημαίνουν ότι θα πλήξει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στις υπηρεσίες cloud.

Η προτεινόμενη νομοθεσία αποτελεί ένδειξη της μετατόπισης της Κομισιόν, η οποία παλιότερα τασσόταν υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων ιδιωτικότητας.

Σε σχετική ερώτηση, η Επίτροπος με αρμοδιότητα τη Δικαιοσύνη, Vera Jourova, απάντησε στο Reuters ότι η τρέχουσα μέθοδος για τη διασυνοριακή ανταλλαγή στοιχείων ήταν «ιδιαίτερα αργή και αναποτελεσματική».

Reuters