Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε την προσωρινή έγκρισή της σε νέους κανόνες που στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας για εκατομμύρια ανθρώπους που παραδίδουν φαγητό και προσφέρουν διαδρομές μέσω εφαρμογών σε smartphone.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε μία οδηγία για τους εργαζόμενους πλατφορμών, η οποία βρίσκεται υπό επεξεργασία εδώ και χρόνια. Στόχος είναι η ενίσχυση της προστασίας και των παροχών για τον αυξανόμενο αριθμό εργαζομένων στην "οικονομία διαμοιρασμού", καθώς και η αύξηση της διαφάνειας και λογοδοσίας για τις εφαρμογές που βασίζονται σε ανεξάρτητους συνεργάτες.

Οι εργαζόμενοι και οι πλατφόρμες της gig οικονομίας βρίσκονται μέχρι στιγμής στο μέσο μεταξύ της υπάρχουσας εργατικής νομοθεσίας και των νέων δεδομένων, επομένως η οδηγία σχεδιάστηκε για να ξεκαθαρίσει αυτές τις γκρίζες ζώνες. Το επόμενο βήμα είναι η επικύρωση της νομθεσίας από τους νομοθέτες και τα κράτη μέλη, τα οποία στη συνέχεια θα έχουν διετία για να τη μεταφέρουν στην εθνική τους νομοθεσία.  

Οι νέοι κανόνες “διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι πλατφορμών, όπως οδηγοί και διανομείς, λαμβάνουν τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα τα οποία δικαιούνται, χωρίς να θυσιάζεται η ευελιξία του επιχειρηματικού μοντέλου των πλατφορμών”, δήλωσε ο Νικολά Σμιτ, επίτροπος Απασχόλησης της ΕΕ. Οι διαπραγματευτές αναφέρουν ότι οι νέοι κανόνες θα βοηθήσουν στο να ξεκαθαριστεί η εργασιακή κατάσταση έως και 5,5 εκατομμυρίων ατόμων που έχουν εσφαλμένα χαρακτηριστεί ως εργαζόμενοι σε πλατφόρμες αλλά στην πραγματικότητα είναι υπάλληλοι που δικαιούνται μια σειρά παροχών. 

Μια πλατφόρμα που πληροί τουλάχιστον δύο κριτήρια, θα θεωρείται “εργοδότης” και τα άτομα που εργάζονται για αυτήν θα θεωρούνται ως εργαζόμενοι, με δικαίωμα σε κατώτατο μισθό, άδεια με αποδοχές, συντάξεις και επιδόματα ανεργίας/ασθένειας. Τα κριτήρια περιλαμβάνουν εάν μια εφαρμογή περιορίζει ηλεκτρονικά τις αμοιβές, επιβλέπει την απόδοση, ελέγχει τις συνθήκες και το ωράριο εργασίας, καθορίζει την κατανομή εργασιών ή υπαγορεύει την εμφάνιση και συμπεριφορά του εργαζομένου.

Η ομάδα lobby, Move EU. που ασχολείται με τις μεταφορές και στην οποία συμμετέχουν Uber, Bolt και FreeNow, δήλωσε ότι ανησυχεί βαθύτατα για τη συμφωνία και υποστηρίζει ότι οι κανόνες δεν ικανοποιούν τις επιθυμίες των εργαζομένων σε πλατφόρμες.

Βάσει των κανόνων, οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται για την ανάθεση εργασιών σε εργαζόμενους πλατφορμών θα πρέπει επίσης να επιβλέπονται από ανθρώπους για να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τις συνθήκες εργασίας. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προσφύγουν κατά αυτοματοποιημένων αποφάσεων, όπως απολύσεις ή αναστολές λογαριασμών. Αναμένεται ακόμα να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στα αυτοματοποιημένα συστήματα παρακολούθησης και λήψης αποφάσεων, τα οποία θα απαγορεύεται να χρησιμοποιούν ορισμένους τύπους προσωπικών δεδομένων, όπως τη συναισθηματική ή ψυχολογική κατάσταση των εργαζομένων.

  • Like 4
  • Confused 1