Η μηδενική χρέωση υπηρεσιών, οι ταχείες λωρίδες ή τα χορηγούμενα δεδομένα έχουν επικριθεί ως εμπορικές πρακτικές που καταπνίγουν τον ανταγωνισμό.

Τέτοιες πρακτικές, όπως το zero rating, παρέχουν στους παρόχους υπηρεσιών Internet, σημαντικό πλεονέκτημα στην προώθηση των δικών τους, ενδοεπιχειρησιακών υπηρεσιών έναντι των υπηρεσιών ή των προϊόντων των ανεξάρτητων ανταγωνιστικών εταιρειών, ειδικά στις αγορές music streaming ή video streaming και οπουδήποτε η κατανάλωση δεδομένων είναι υψηλή (βαριά δεδομένα). Επιπλέον, μπορούν να εξαναγκάσουν ανταγωνιστικές υπηρεσίες να υπογράψουν ειδικές συμφωνίες μαζί τους για να λειτουργούν τις υπηρεσίες τους «ανεμπόδιστα».

Και μπορεί οι πάροχοι υπηρεσιών Internet να ακολουθούν τέτοιες πρακτικές σε παγκόσμιο επίπεδο, ωστόσο στην Ευρωπαϊκή ήπειρο θα πρέπει να το σκεφτούν διπλά πριν κάνουν κάτι τέτοιο. Όπως αναφέρει το Fortune, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) κατέληξε στην απόφαση ότι οι πρακτικές zero-rating παραβιάζουν την ουδετερότητα του Διαδικτύου και είναι «ασύμβατες με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία». Τέτοιες «προνομιούχες πρακτικές» δεν τηρούν τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς που απαιτούν από τους παρόχους να αντιμετωπίζουν την Διαδικτυακή κίνηση δεδομένων ισότιμα αποφάνθηκε το δικαστήριο.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξε στην συγκεκριμένη απόφαση αφότου δύο Γερμανικά δικαστήρια υπέβαλλαν σχετική ερώτηση για την νομιμότητα των πρακτικών μηδενικής χρέωσης από τους παρόχους Telekom Deutschland (η οποία κατέχει μεγάλο μερίδιο στην T-Mobile στις ΗΠΑ) και Vodafone. Η πρώτη προσφέρει την επιλογή «Stream On» που δεν υπολογίζει τη ροή μουσικής ή βίντεο από υπηρεσίες συνεργατών στα «δεδομένα» των πελατών της και η δεύτερη προσφέρει τις υπηρεσίες «Video Pass» και «Music Pass» ακολουθώντας παρόμοια λογική.

Αν και η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορά τους Γερμανούς παρόχους υπηρεσιών Internet, δημιουργεί προηγούμενο που ουσιαστικά απαγορεύει τις υπηρεσίες μηδενικής χρέωσης ή zero rating σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  • Like 1
  • Thanks 1