Αρκετές ιστοσελίδες διαθέτουν συστήματα επιβεβαίωσης ότι ο χρήστης είναι άνθρωπος και όχι κάποιο bot, που θα δημιουργήσει προβλήματα στη σελίδα. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για συστήματα CAPTCHA, τα οποία δεν μπορούν να παραβιάσουν εύκολα οι περισσότεροι υπολογιστές.

Σε γενικές γραμμές, τα συστήματα CAPTCHA προβάλλουν μια εικόνα που περιέχει αλλοιωμένους αριθμούς και/ή γράμματα, τα οποία ο χρήστης καλείται να πληκτρολογήσει στο ειδικό πλαίσιο. Επειδή δίνεται μια ευκαιρία για κάθε εικόνα, οι υπολογιστές αποτυγχάνουν κατά κύριο λόγο.

 

Μια ομάδα όμως από 3 ερευνητές βρήκε τρόπο να παραβιάσει το CAPTCHA του Facebook και το reCAPTCHA της Google, με σχετική ευκολία. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν δοκιμές σε 2.235 CAPTCHAs της Google, με ποσοστό επιτυχίας 70,78% και μέσο χρόνο επίλυσης 19,2 δευτερόλεπτα. Ακόμη, πραγματοποίησαν 200 δοκιμές σε CAPTCHAs του Facebook, με ποσοστό επιτυχίας 83,5%.

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν δημοσιευτεί σε ένα paper με τίτλο "I Am Robot: (Deep) Learning to Break Semantic Image CAPTCHAs". Προτού δημοσιεύσουν το paper, οι ερευνητές επικοινώνησαν με την Google και το Facebook, για να τους ενημερώσουν για τα αποτελέσματα της έρευνάς τους. Η Google αξιοποίησε τις πληροφορίες για να ενισχύσει το σύστημα reCAPTCHA, ενώ το Facebook δεν απάντησε στους ερευνητές.

 

Link.png Site: SlashGear