Τον Αύγουστο του 2021, μια κυβερνοεπίθεση εξέθεσε τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου που είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν σε εκλογικές αναμετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2014 και 2022.

Η επίθεση δεν εντοπίστηκε μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με έκθεση της Εκλογικής Επιτροπής του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι επιτιθέμενοι θα είχαν πρόσβαση σε δεδομένα από ψηφοφόρους που είχαν επιλέξει να κρατήσουν τα στοιχεία τους μακριά από τους δημόσιους εκλογικούς καταλόγους, όπως αναφέρει το BBC.

Η Εκλογική Επιτροπή δήλωσε στο X (πρώην Twitter) ότι καθυστέρησε να αναφέρει την επίθεση προκειμένου να τη σταματήσει και να εκτιμήσει αρχικά την έκτασή της. Στη συνέχεια προχώρησε σε περαιτέρω προστασία των συστημάτων της ενώ επικοινώνησε με το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας και το Γραφείο Επιτρόπου Πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ενώ πολλά από τα δεδομένα ήταν ήδη δημόσια, σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή, μπορεί να υπάρχει ακόμη κάποιος κίνδυνος για όσους τα δεδομένα τους λήφθηκαν από τον ανεξάρτητο φορέα παρακολούθησης των εκλογών του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι hackers απέκτησαν πρόσβαση μεταξύ άλλων σε servers που περιείχαν αντίγραφα των δεδομένων εγγραφής ψηφοφόρων, στους email λογαριασμούς της Επιτροπής και τα συστήματα ελέγχου της. Η Επιτροπή δήλωσε ακόμα ότι τα δεδομένα του email server διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ευαίσθητες λεπτομέρειες από το κείμενο ή τα συνημμένα κάθε μηνύματος. Τα δεδομένα από τον εκλογικό κατάλογο, τα οποία περιέχουν ονόματα, διευθύνσεις και άλλα προσωπικά στοιχεία, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Ωστόσο, οι κακόβουλοι χρήστες θα μπορούσαν να τα συγκρίνουν με άλλα δεδομένα για να συμπεράνουν μοτίβα συμπεριφοράς ή να εντοπίσουν και να σκιαγραφήσουν το προφίλ ατόμων. Θετικό είναι το γεγονός ότι η Επιτροπή δεν διατηρούσε ούτε πληροφορίες διευθύνσεων για ψηφοφόρους από το εξωτερικό ούτε ανώνυμους εγγεγραμμένους.

Η ομάδα παρακολούθησης των εκλογών δεν γνωρίζει με βεβαιότητα σε ποια αρχεία δόθηκε πρόσβαση, σύμφωνα με πληροφορίες του διευθύνοντος συμβούλου της Εκλογικής Επιτροπής του Ηνωμένου Βασιλείου, Shaun McNally που δημοσιεύει το BBC. Ο πρόεδρος της Επιτροπής John Pullinger δήλωσε ότι η επίθεση ήταν πολύ εξελιγμένη, αλλά ότι οι hacker δεν μπόρεσαν να τροποποιήσουν ή να διαγράψουν καμία πληροφορία. Η Επιτροπή δεν είναι επίσης σίγουρη για την ταυτότητα των επιτιθέμενων, σύμφωνα με ένα thread στο X.

Σχετικά με τις εύλογες ανησυχίες για το πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει προηγούμενες ή μελλοντικές εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο McNally δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα. Ο ίδιος δήλωσε στον Guardian ότι επειδή βασικές πτυχές της δημοκρατικής διαδικασίας του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν τις ρίζες τους στην έγγραφη τεκμηρίωση και καταμέτρηση, θα ήταν δύσκολο για μια κυβερνοεπίθεση να επηρεάσει τη διαδικασία.

  • Like 2
  • Confused 1