Η εκτίναξη που γνωρίζει η τιμή του Bitcoin και των υπόλοιπων κρυπτονομισμάτων έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον χάκερ, όπως προειδοποιούν εταιρείες κυβερνοασφάλειας.

Έτσι, ήδη σε αρκετά σάιτ “κρύβεται” κώδικας που χρησιμοποιεί τους υπολογιστές των επισκεπτών, χωρίς εκείνοι να το γνωρίζουν, για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

 

Ο κώδικας “φυτεύεται” από χάκερ, που εκμεταλλεύονται την πλημμελή ασφάλεια των ιστοσελίδων ή bug στο software. Μάλιστα, το πρόβλημα κάνει προγραμματιστές της Google να σκέφτονται το ενδεχόμενο να ενσωματώσουν μηχανισμούς ασφάλειας στον Chrome.

 

Στις αρχές του μήνα, σε εκατοντάδες σάιτ εντοπίστηκε ο κώδικας Coin-Hive, για την εξόρυξη του κρυπτονομίσματος Monero χρησιμοποιώντας επεξεργαστική ισχύ των υπολογιστών των επισκεπτών τους. Ενώ μερικοί ιστότοποι “φιλοξενούν” εσκεμμένα χρησιμοποιούν το Coin-Hive, στις υπόλοιπες περιπτώσεις το script προέρχεται από χάκερ.

 

Σύμφωνα με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Palo Alto Networks, η οποία έχει εντοπίσει τον κώδικα σε 150 σάιτ, οι πιο δημοφιλείς προορισμοί είναι οι πορνογραφικές ιστοσελίδες και οι ιστόποποι διαμοιρασμού αρχείων. Όπως πάντως σημειώνει, δεν είναι κακόβουλο το λογισμικό αλλά ο τρόπος που χρησιμοποιείται.

 

Πάντως, στο διάστημα που μεσολάβησε, έχουν βρεθεί και άλλοι “κλώνοι” του Coin-Hive. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Bleeping Computer, η οποία καλύπτει θέματα κυβερνοασφάλειας, ήδη έχουν εντοπιστεί 10 “παραλλαγές” του Coin-Hive, που εξορύσσουν κυπτονομίσματα για τους δημιουργούς τους.

 

Όπως αναφέρει, οι περισσότερες έχουν συμπεριφορά κακόβουλου λογισμικού, αφού χρησιμοποιούν πόρους από τους υπολογιστές των χρηστών, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

 

Link.png Site: BBC