Σημαντική αύξηση στη χρήση του διαδικτύου από τις Ελληνίδες σημειώθηκε το 2008, αν και ο ανδρικός πληθυσμός εξακολουθεί να διατηρεί το προβάδισμα στη χώρα μας.

Εν όψει της «Παγκόσμίας Ημέρας της Γυναίκας», στις 8 Μαρτίου 2009, το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας αναδεικνύει τη σχέση των Ελληνίδων με τις νέες τεχνολογίες και το Διαδίκτυο. Όπως τονίζεται στην έρευνα για ακόμη μία χρονιά οι άνδρες που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το διαδίκτυο, παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά από τα αντίστοιχα των γυναικών στη χώρα μας.

 

Συγκεκριμένα, αναφορικά με το διαδίκτυο, το ποσοστό των γυναικών που το χρησιμοποιεί εκτιμάται στο 32% έναντι 46% στους άνδρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τελευταία τέσσερα χρόνια [2005-2008], τα ποσοστά των ανδρών και γυναικών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο έχουν -σχεδόν- διπλασιαστεί.

Ιδιαίτερη σημαντική άνοδος, περίπου 12 ποσοστιαίων μονάδων για τους άνδρες και περίπου 10 ποσοστιαίων μονάδων για τις γυναίκες αντίστοιχα, καταγράφεται για το έτος 2008.

 

Όσον αφορά στη χρήση του Διαδικτύου από τις Ελληνίδες, σε επίπεδο αστικής ζώνης, φαίνεται ότι οι γυναίκες που διαμένουν στα μητροπολιτικά κέντρα της χώρας χρησιμοποιούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τις νέες τεχνολογίες [46% στην Αθήνα και 41% στη Θεσσαλονίκη], από ό,τι οι γυναίκες κάτοικοι αστικών και αγροτικών περιοχών [27% και 23% αντίστοιχα].

 

Η απόσταση μεταξύ ανδρών και γυναικών, ως προς τη χρήση του Διαδικτύου, με την πάροδο των χρόνων, μειώνεται σημαντικά στις νεαρότερες ηλικίες.

Ειδικά στην ηλικιακή ομάδα 16-25 ετών, η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών μειώνεται από τις 10 ποσοστιαίες μονάδες το 2005, περίπου στις 2 ποσοστιαίες μονάδες το 2008.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η σύγκλιση των δύο φύλων, εντός της συγκεκριμένης ηλιακής ομάδας, διαπιστώνεται όχι μόνο στα μητροπολιτικά κέντρα, αλλά και στις αστικές και αγροτικές περιοχές.

 

Η τάση αυτή δημιουργεί αισιόδοξα μηνύματα, ως προς την ισότιμη χρήση των νέων τεχνολογιών, από τα δύο φύλα στο άμεσο μέλλον.

Αντιθέτως, στις μεγαλύτερες ηλικίες, η απόσταση μεταξύ των δύο φύλων είναι μεγαλύτερη και φαίνεται να ενισχύεται τα τελευταία έτη.

Ιδιαίτερη προσοχή αξίζει να δοθεί στις γυναίκες ηλικίας 36-55, που παρατηρείται αρκετά πιο χαμηλή χρήση του Διαδικτύου σε σχέση με τους άνδρες.

 

Σε ό,τι αφορά τη συχνότητα χρήσης του Διαδικτύου, το 58% των γυναικών χρηστών χρησιμοποιούν καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά το Διαδίκτυο, σημειώνοντας την τετραετία 2005-2008 αύξηση της τάξεως των περίπου 12 ποσοστιαίων μονάδων.

 

Το σπίτι και η εργασία συνεχίζουν να είναι οι κύριοι τόποι πρόσβασης στο Διαδίκτυο, τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες, ενώ οι χώροι εκπαίδευσης εξακολουθούν να αποτελούν σημεία πρόσβασης όπου οι γυναίκες εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά από τους άνδρες.

 

Σε σύγκριση με το γυναικείο πληθυσμό των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκύπτει ότι 45% των Ελληνίδων χρησιμοποιούν Η/Υ όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. των 27, είναι 63%.

Το ποσοστό των ελληνίδων χρηστών του Διαδικτύου εξακολουθεί και το 2008 να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε. των 27, καθώς η τριμηνιαία χρήση του διαδικτύου από το γυναικείο πληθυσμό στην Ελλάδα, εκτιμάται στο 32%, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. των 27, είναι 59%.

 

Ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής [CAGR] της χρήσης του Διαδικτύου για την τετραετία 2005-2008 από τις ελληνίδες, εκτιμάται στο 29,4% και είναι ο πιο υψηλός που σημειώνεται μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. των 27, ενώ για το μέσο όρο της, υπολογίζεται στο 11,7%.

Ο υψηλός μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για τις Ελληνίδες, αναδεικνύει την τάση σύγκλισης με το γυναικείο πληθυσμό των ευρωπαϊκών χωρών, όπου ήδη εμφανίζουν πολύ υψηλή διείσδυση στη χρήση του Διαδικτύου, κι ως εκ τούτου, παρουσιάζουν χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης.

 

Source.png Πηγή: ert.gr