Το Twitch μετέτρεψε το streaming των video games σε ένα εξαιρετικά δημοφιλές φαινόμενο και η ερώτηση που ανακύπτει είναι η εξής: Ποια θα είναι η επόμενη τάση που θα κάνει πάταγο σε ότι αφορά το ζωντανό streaming;

Οι ενδείξεις που καταγράφονται στο διαδίκτυο το τελευταίο διάστημα υποδεικνύουν πως το να είναι κανείς σε θέση να παρακολουθεί άλλους ανθρώπους να προγραμματίζουν ζωντανά, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές την πρόσφατη περίοδο.

 

Η αναδυόμενη τάση στο διαδίκτυο είναι τα ζωντανά stream, χάρις στα οποία οι θεατές έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν σε μια πλατφόρμα όπως το Twitch και να παρακολουθήσουν σε ζωντανή μετάδοση, άλλους χρήστες να προγραμματίζουν διάφορες διεργασίες, όπως να στήνουν Minecraft servers, να γράφουν από το μηδέν έναν κώδικα για compiler (πρόγραμμα που "μεταφράζει" τον πηγαίο κώδικα μιας γλώσσας προγραμματισμού σε κώδικα μιας άλλης), ή να “χτίζουν” μια μηχανή αναζήτησης από την αρχή. Υπάρχουν ήδη χιλιάδες είδη αντίστοιχου stream στο διαδίκτυο, τα οποία μάλιστα πολλαπλασιάζονται συνεχώς με γεωμετρική πρόοδο.

 

 

Το pair programming (η διαδικασία κατά την οποία δυο άτομα δουλεύουν μαζί συνεργαζόμενοι σε έναν συνήθως υπολογιστή με τον πρώτο να γράφει τον κώδικα και τον δεύτερο να έχει το ρόλο επιβλέποντα και διορθωτή) είναι εδώ και καιρό μια δημοφιλής τακτική σε αντίστοιχες επιχειρήσεις και έχει βοηθήσει πολύ κόσμο να μάθει να γράφει κώδικα και να αναπτύσσει προγράμματα, όμως δεν είναι πάντα εφικτό, να υπάρχει κάποιος που να σας παρακολουθεί ακατάπαυστα όσο δουλεύετε. Για το λόγο αυτό άλλωστε τα ζωντανά streams που καταγράφουν τη διαδικασία μιας συνεδρίας προγραμματισμού για ένα συγκεκριμένο project έχουν αρχίσει να αποκτούν τεράστια δημοτικότητα.

 

Στο reddit έχει δημιουργηθεί ήδη μια υπηρεσία που είναι αφιερωμένη στο να παρακολουθεί και να καταγράφει αυτές τις "ζωντανές μεταδόσεις προγραμματισμού" και η οποία πέτυχε να προσελκύσει περί τους 2.000 συνδρομητές σε διάστημα μόλις 25 ημερών, ενώ ένας άλλος ιστότοπος, ο οποίος καταγράφει τις τρέχουσες live stream συνεδρίες προγραμματισμού έχει γνωρίσει επίσης έκρηξη επισκεψιμότητας το τελευταίο διάστημα.

 

Πράγματι το να παρακολουθήσει κανείς μια από αυτές τις συνεδρίες είναι απίστευτα διαφωτιστικό και προσφέρει εξαίσιες υπηρεσίες και διορατικότητα τόσο σε αρχάριους όσο και σε έμπειρους προγραμματιστές σε ότι αφορά τον τρόπο σκέψης των developers. Σε αρκετές μάλιστα από αυτές τις συνεδρίες υπάρχει η δυνατότητα για ερωτήσεις και παρατηρήσεις οι οποίες απαιτούνται από αυτόν που φιλοξενεί και τρέχει την κάθε συνεδρία.

 

Αρκετοί προγραμματιστές ίσως νοιώθουν άβολα στην ιδέα πως πολλοί άνθρωποι παρακολουθούν κάθε κίνηση και βήμα τους όταν γράφουν κώδικα, όμως άπαντες αναγνωρίζουν τη μεγάλη αξία που διατηρεί η δυνατότητα να παρακολουθήσουν άλλους να το κάνουν, ειδικά αν το συγκρίνουν με την ανάγνωση ενός γραπτού tutorial ή ακόμα και ενός μαγνητοσκοπημένου video. Όπως συμβαίνει με κάθε stream στο Twitch, το να υπάρχει πέρα από την οθόνη που κοιτάμε, ένας άνθρωπος με τον οποίο μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε και να μάθουμε από την εμπειρία του σε πραγματικό χρόνο, είναι πραγματικά ανεκτίμητο.

 

Όσο τα διαδικτυακά κινήματα που είναι αφοσιωμένα στο να βοηθήσουν όλο και περισσότερους ανθρώπους να μάθουν προγραμματισμό κερδίζουν έδαφος και δημοτικότητα, τέτοιου είδους stream που θα ξεφυτρώνουν συνεχώς, θα αποτελέσουν έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα και δημοφιλή τρόπο να συνδυάσει κανείς τη μάθηση με την ψυχαγωγία.

 

https://www.youtube.com/watch?&v=jw4aLH7GQLg

 

Με βάση την ήδη μεγάλη δημοφιλία του Twitch φαίνεται πως υπάρχει έδαφος που μπορεί να υποστηρίξει την έκρηξη της παραπάνω τάσης και είναι πιθανό τα ζωντανά stream που παρουσιάζουν ανθρώπους να προγραμματίζουν ή ακόμα και να ολοκληρώνουν καθημερινές εργασίες να κάνουν πραγματικά πάταγο στο άμεσο μέλλον. Όπως ισχύει όμως για κάθε τάση, μένει να φανεί αν θα αντέξει στο χρόνο και θα αναπτυχθεί όσο αλματωδώς έχει ήδη αρχίσει να το κάνει, ή αν θα είναι κάτι παροδικό.

 

Link.png Site: TheNextWeb