Με μια απόφαση σταθμό, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας, καταδίκασε -ερήμην- ιδιοκτήτη ιστοσελίδας με θέματα για γονείς, για άρθρο με τίτλο «ΣΟΚ: Δείτε πώς οι εταιρείες εξαπλώνουν τον καρκίνο μέσω εμβολίων» και με την αιτιολογία της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», το δημοσίευμα αναρτήθηκε για πρώτη φορά το 2009 και από τότε αναδημοσιεύεται συνεχώς σε διάφορες ιστοσελίδες και με μικρές αλλαγές κάθε φορά. Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για τη μικρή Μαιρούλα που έκανε το εμβόλιο MMR και παρουσίασε στη συνέχεια όγκο στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με την ιστορία, «την τρίτη ημέρα το βράδυ το παιδί είδε έναν εφιάλτη, πιέστηκε και επειδή δεν είχε αρκετά αιμοπετάλια έπαθε εγκεφαλική αιμορραγία. Το παιδί, ενώ πήγαινε καλά στη θεραπεία, τελικά πέθανε». Για μεγαλύτερη αξιοπιστία του άρθρου, διάφοροι «επιστήμονες» μας ενημερώνουν ότι «τα εμβόλια εξαπλώνουν το AIDS, τη λευχαιμία και άλλες φρικιαστικές πληγές σε όλο τον κόσμο».

 

Η γνωστή ιστοσελίδα «Ελληνικά hoaxes» είχε καταρρίψει ήδη από το 2013 -αρκετά εύκολα- όλο το δημοσίευμα με επιχειρήματα ενώ επανήλθε την επόμενη χρονιά τον Σεπτέμβριο με νέο δημοσίευμα και μετά από νέα διάδοση του δημοσιεύματος.

 

Η ποινή που επιβλήθηκε στον ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας είναι 6 μήνες φυλάκιση με αναστολή τριών ετών και πρόστιμο €500. Ενδεικτικό είναι ότι η μήνυση έγινε από αστυνομικό ο οποίος απευθύνθηκε στον εισαγγελέα και ο οποίος με τη σειρά του παρέπεμψε την υπόθεση σε δίκη.

 

Όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, παρόμοια δημοσιεύματα συνεχίζουν να κυκλοφορούν στο Internet από ιστοσελίδες αμφιβόλου ποιότητας, συναντώντας μάλιστα και σημαντική αποδοχή.

 

Link.png Site: Καθημερινή