Με τα πιο μελανά χρώματα σκιαγράφησε το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της ουδετερότητας του διαδικτύου ο Ajit Pai, νέος διευθυντής της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC).

Μιλώντας στο Mobile World Congress, χαρακτήρισε «λάθος» την υφιστάμενη προσέγγιση, ενώ μίλησε για την ανάγκη πιο ήπιων κανονιστικών ρυθμίσεων για το ίντερνετ.

 

Το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή το 2015, δίνει το δικαίωμα στην FCC να απαγορεύσει σε οποιονδήποτε πάροχο ίντερνετ (είτε μέσω σταθερής σύνδεσης είτε μέσω κινητής) να παρέμβει χωρίς μείζονα λόγο στις υπηρεσίες και τις ιστοσελίδες που έχουν πρόσβαση οι πελάτες του.

 

Έτσι, για παράδειγμα, οι πάροχοι δεν μπορούν να μπλοκάρουν την επίσκεψη σε οποιονδήποτε online προορισμό, να μειώνουν κατά το δοκούν τις ταχύτητες σύνδεσης ή να προσφέρουν επ’ αμοιβή σε σάιτ και application υψηλότερες ταχύτητες πρόσβασης.

 

Ο Pai σημείωσε πως με αυτό τον τρόπο «προκλήθηκε τεράστια αβεβαιότητα» στην αγορά, πλήττοντας τις επενδύσεις. Μάλιστα, πρόσθεσε πως οι περιορισμοί που θεσπίσθηκαν, αντιμετωπίζοντας το ίντερνετ ως υπηρεσία κοινής ωφέλειας, αποτελούν αναχρονιστική προσέγγιση. «Κανόνες που δημιουργήθηκαν ως απάντηση σε ένα μονοπώλιο, τη δεκαετία του ’30, χρησιμοποιήθηκαν στον 21ο αιώνα για τη ρύθμιση του ίντερνετ», ανάφερε χαρακτηριστικά.

 

Ο ίδιος δήλωσε υπέρ ενός πιο ήπιου ρυθμιστικού πλαισίου, στα πλαίσια όσων ίσχυαν στις ΗΠΑ πριν από το 2015, επιτρέποντας την άνθηση της αμερικανικής ψηφιακής οικονομίας. Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες που να αποσαφηνίζουν τι θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα τέτοιο «πιο ήπιο» πλαίσιο και επομένως προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί από εδώ και πέρα η FCC.

 

Link.png Site: Εngadget