Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων στο Παρίσι, για την απόφαση του Δήμου της πόλης να δημιουργήσει ένα μητρώο, στο οποίο θα πρέπει έως τον Δεκέμβριο να καταχωρίσουν τα ακίνητά τους όλοι όσοι τα νοικιάζουν μέσω υπηρεσιών όπως το Airbnb.

Με 350.000 προσφερόμενα διαμερίσματα και κατοικίες, η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για το Airbnb. Επίσης, ειδικά στο Παρίσι, η οποία δέχεται τους περισσότερους τουρίστες στον κόσμο, διατίθενται προς ενοικίαση 65.000 ακίνητα, με συνέπεια να είναι η μεγαλύτερη αγορά σε επίπεδο αστικού κέντρου.

 

Με βάση την απόφαση, από την 1η Δεκεμβρίου κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να έχει καταχωρίσει στο δημοτικό μητρώο το ακίνητό του, πριν το προσφέρει για ενοικίαση μέσω μίας online υπηρεσίας όπως το Airbnb. Έτσι, αναμένεται να γίνει πιο δύσκολο οι ημέρες μίσθωσης ενοικίασης να υπερβούν τις 120 ημέρες ετησίως, όσο δηλαδή είναι το νομικό όριο που έχει θεσπισθεί, ενώ επίσης οι αρχές θα μπορούν πιο εύκολα να εντοπίσουν τις ενοικιαζόμενες κατοικίες και επομένως να συλλέξουν τους φόρους που αναλογούν.

 

Όπως στη Γαλλία, έτσι και σε αρκετές ακόμη χώρες ο ξενοδοχειακός κλάδος αντιτίθεται στο Airbnb, υποστηρίζοντας πως δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Επίσης, σε πόλεις σαν το Παρίσι και το Βερολίνο, οι πλατφόρμες αυτές κατηγορούνται πως ανεβάζουν τις τιμές στην κτηματαγορά και προκαλούν έλλειψη ακινήτων.

 

Εκπρόσωπος του Airbnb δήλωσε στο Reuters πως η υπηρεσία θα συμμορφωθεί στην απόφαση και διαβεβαίωσε πως οι χρήστες της την γνωρίζουν.

 

Link.png Site: Reuters