Πέρα από τα αμέτρητα gadgets που παρουσιάστηκαν αυτή τη βδομάδα στην έκθεση CES 2013, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα: το πώς θα καταφέρουν τα δίκτυα να υποστηρίξουν το πλήθος αυτών των συσκευών, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι και αποδοτικά.

Για το λόγο αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνες σε εργαστήρια στο Pittsburgh, Los Angeles και στο New Brunswick, New Jersey. Η μεγαλύτερη δοκιμασία είναι η αναμόρφωση του Internet έτσι ώστε να αντέξει τις 15 δισεκατομμύρια συσκευές που αναμένεται να συνδέονται σε αυτό μέχρι το 2015. Αρκεί να σημειωθεί ότι ο σημερινός αριθμός των συνδεδεμένων συσκευών αγγίζει τα πέντε δισεκατομμύρια.

 

Καθώς τα σημερινά δίκτυα έχουν ήδη υποστεί κάποιες βελτιώσεις για τις νέες τεχνολογίες, υπάρχουν ακόμη κάποια προβλήματα αποδοτικότητας αλλά και θέματα ασφαλείας. “Κανείς δεν περιμένει να καταρρεύσει ένα δίκτυο όταν προσθέτει μια νέα συσκευή” αναφέρει ο Peter Steenkiste, επιστήμονας της πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon. “Όμως έχω την αίσθηση ότι πρόκειται για κάτι παραπάνω από ένα πρόβλημα πολυπλοκότητας”.

 

Τον περασμένο χρόνο έχουν δημιουργηθεί στα εργαστήρια νέοι σχεδιασμοί δικτύων και δοκιμάζονται από πανεπιστήμια. Η βασική τους ιδέα είναι οι χρήστες να λαμβάνουν δεδομένα από τον πλησιέστερο σταθμό και όχι από κάποιο συγκεκριμένο κέντρο σε προκαθορισμένες διευθύνσεις. “Σήμερα διαθέτω ένα smartphone, ένα tablet και έναν υπολογιστή Mac. Για να μετακινήσω δεδομένα μεταξύ τους, αυτή μεταφέρονται μέσω του Cloud. Κανείς δε ξέρει αυτά που πραγματικά πηγαίνουν για να μεταφέρονται από τη μία συσκευή στην άλλη, και αυτό είναι λάθος" αναφέρει η Lixia Zhang από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

 

Ένας από τους δοκιμαζόμενους σχεδιασμούς είναι αυτός της Zhang, με την ονομασία Named Data Networking. Σε αυτό οι χρήστες πραγματοποιούν ερωτήματα για τα δεδομένα που ενδιαφέρονται με το όνομά τους και όχι με IP διευθύνσεις. Χρησιμοποιώντας ονόματα, μπορούν εύκολα να μοιράζονται δεδομένα μεταξύ των συσκευών τους. Σε ένα τέτοιο σύστημα οι ρυθμίσεις ασφαλείας και ιδιωτικότητας κρυπτογραφούνται επάνω στα δεδομένα, ανάλογα με το πόσο ευαίσθητη είναι η πληροφορία που μεταφέρεται.

 

Ακόμη μία σκέψη για τα μελλοντικά δίκτυα είναι ο συνδυασμός 4G δικτύων και WiFi έτσι ώστε να μη χρειάζεται να αποστέλλεται ξανά η πληροφορία όταν ο χρήστης μετακινείται από το ένα δίκτυο στο άλλο. Ο σχεδιασμός NDN είναι μόνο ένας από τους αρκετούς που δοκιμάζονται στα εργαστήρια, ενώ ακόμη περισσότεροι αναμένεται να παρουσιαστούν μέσα στο 2013. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός εστιάζει περισσότερο στις φορητές συσκευές αλλά και στα δίκτυα αυτοκινήτων.

 

Link.png Site: http://www.technologyreview.com/news/509721/your-gadgets-are-slowly-breaking-the-internet/[/url]']technologyreview.com