Η ανάρτηση, δημοσίευση ή η ανταλλαγή "εκδικητικού πορνό" σε ιστοσελίδες ή άλλα μέσα στην Αγγλία και στην Ουαλία αποτελεί πια ποινικό αδίκημα.

Η "εκδικητική πορνογραφία", από την οποία ορισμένοι πλουτίζουν, έχει να κάνει με την ανταλλαγή ή ανάρτηση φωτογραφιών ή βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου πρώην ερωτικών συντρόφων χωρίς να το γνωρίζουν και χωρίς την συγκατάθεση τους.

 

Χάρη σε μια τροπολογία στο νομοσχέδιο Ποινικής Δικαιοσύνης και Δικαστηρίων, το οποίο ψηφίστηκε πέρυσι από τη Βουλή των Λόρδων και πρόκειται να λάβει βασιλική έγκριση αργότερα σήμερα, όποιος βρεθεί ένοχος για διανομή ακατάλληλων φωτογραφιών με στόχο να αναγκάσει τα θύματα σε σεξουαλική δραστηριότητα ή να τους ταπεινώσει θα αντιμετωπίζει έως και δύο έτη φυλάκισης.

 

Η τροπολογία σχεδιάστηκε για να καλύψει τις φωτογραφίες και τα βίντεο που μοιράζονται χωρίς άδεια τόσο online όσο και offline, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δημοσιεύονται σε κοινωνικά δίκτυα όπως στο Facebook, στο Twitter, στο Snapchat κ.ά.

 

Το νομοσχέδιο περιγράφει το εκδικητικό πορνό ως "φωτογραφίες ή ταινίες που δείχνουν ανθρώπους σε σεξουαλική δραστηριότητα ή που απεικονίζονται με σεξουαλικό τρόπο ή με τα γεννητικά όργανα τους εκτεθειμένα, και που αυτό που απεικονίζουν, συνήθως δεν θα φαινόταν σε κοινή θέα". Πριν την σχετική τροπολογία στο νομοσχέδιο, τα θύματα του “εκδικητικού πορνό” έπρεπε να περιηγηθούν σε πολύπλοκους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων για να αφαιρεθούν οι φωτογραφίες ή τα video.

Επίσης πολλοί φοβόντουσαν να προβούν σε ενέργειες από φόβο μην τραβήξουν περισσότερο την προσοχή στα μέσα όπου είχαν αναρτηθεί φωτογραφίες ή video.

 

Link.png Site: Engadget