Την ίδια στιγμή, το TikTok καλεί τους χρήστες του να διαμαρτυρηθούν για το νέο νομοσχέδιο, το οποίο η εταιρία υποστηρίζει πως "θα οδηγήσει σε πλήρη απαγόρευση" της εφαρμογής στις ΗΠΑ.

Ο Στίβεν Μνούσιν, πρώην υπουργός οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, φέρεται να συγκεντρώνει ομάδα επενδυτών, προκειμένου να προχωρήσει στην εξαγορά των δραστηριοτήτων του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη στιγμή που προωθείται στη Γερουσία νομοσχέδιο το οποίο θα υποχρέωνε την εταιρία είτε να απεξαρτηθεί από την κινεζική μητρική της, είτε να βρεθεί αντιμέτωπη με πλήρη απαγόρευση δραστηριοποίησης στην Αμερική. Ο Μνούσιν εξέφρασε την υποστήριξή του προς το νομοσχέδιο, καθώς και την πρόθεσή του να συγκεντρώσει επενδυτές ώστε να εξαγοράσει τη δημοφιλή εφαρμογή.

Η Liberty Strategic Capital, εταιρία επενδύσεων ιδιοκτησίας του Μνούσιν, ενδεχομένως να διατηρεί δεσμούς με τη ByteDance, τη μητρική εταιρία του TikTok, μέσω της συνεργασίας της με τη Softbank, στην οποία επένδυσε η ByteDance το 2018. Σε κάθε περίπτωση, ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok, Σου Ζι Τσου, δεν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η εταιρία θα εξέταζε ένα ενδεχόμενο εξαγοράς, σε περίπτωση εφαρμογής του νομοσχεδίου. Αντίθετα, ο Τσου καλεί τους χρήστες να αντιταχθούν στο νομοσχέδιο, προειδοποιώντας ότι τυχόν εφαρμογή του θα ισοδυναμούσε με πλήρη απαγόρευση της εφαρμογές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Γουάνγκ Γουεμπίν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών, επέκρινε το ενδεχόμενο απαγόρευσης του TikTok, ισχυριζόμενος ότι θα έπληττε τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγορώντας τη χώρα ότι καταφεύγει σε "τακτικές εκφοβισμού" που δημιουργούν προσκόμματα σε απόλυτα θεμιτές επιχειρηματικές δραστηριότητες, ενώ παράλληλα τραυματίζουν την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών.

Ο επενδυτικός όμιλος του Μνούσιν είναι πιθανό να προσκρούσει σε ανταγωνιστές, στην προσπάθεια εξαγοράς του TikTok, καθώς ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Activision Blizzard, Μπόμπι Κότικ, αναμένεται να καταθέσει επίσης πρόταση. Η ακριβής αποτίμηση της αξίας του TikTok παραμένει ασαφής, όπως ασαφές είναι και το κατά πόσο θα αποδεικνυόταν η ByteDance διατεθειμένη να πουλήσει τον αλγόριθμο της εφαρμογής, ο οποίος αναπτύχθηκε στην Κίνα και αποτελεί βασική παράμετρο της δημοτικότητας που απολαμβάνει το TikTok.

Το 2020, η ByteDance εξέτασε διάφορες περιπτώσεις αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εφαρμογής, αντιμέτωπη τότε με πιθανή απαγόρευση δραστηριοποίησης στις ΗΠΑ από την κυβέρνηση Τραμπ, την περίοδο κατά την οποία ο Μνούσιν διατηρούσε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου οικονομικών. Παρότι η ByteDance τελικά συνεργάστηκε με την Oracle, προκειμένου να προστατεύσει τα δεδομένα των Αμερικανών χρηστών της εφαρμογής, η εταιρία είχε εξετάσει το ενδεχόμενο αποκοπής του TikTok από τον εταιρικό κορμό, επιτρέποντας νέες τοποθετήσεις από υφιστάμενους επενδυτές της ByteDance.

Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν μια κάποια επιβράδυνση στη χρήση του TikTok, όμως η εφαρμογή εξακολουθεί να καταγράφει καλύτερες επιδόσεις σε επίπεδο συμμετοχής των χρηστών και εσόδων από αγορές εντός της εφαρμογής. Οι χρήστες του TikTok διαθέτουν κατά μέσο όρο 95 λεπτά την ημέρα στην εφαρμογή, αριθμός σημαντικά υψηλότερος από ό,τι στις περιπτώσεις του Instagram, του Facebook και του Χ. Εκτός αυτού, το TikTok συγκέντρωσε έσοδα της τάξης των 4 δισεκατομμυρίων από αγορές εντός της εφαρμογής μέσα στο 2023, αφήνοντας κατά πολύ πίσω του το Instagram.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξελίσσονται σε ολοένα και σημαντικότερη αγορά για το TikTok, καθώς οι Αμερικανοί χρήστες αντιστοιχούν στο 20% των συνολικών εσόδων από αγορές εντός της εφαρμογής το 2023, έχοντας καταγράψει σημαντική αύξηση, σε σχέση με το 6% το 2020. Τυχόν απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ θα ασκούσε σημαντική επίδραση στα έσοδα της εταιρίας, αντίστοιχη με την απαγόρευση της χρήσης στην Ινδία το 2020.

Την ίδια ώρα, ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok προειδοποιεί ότι τυχόν απαγόρευση δεν θα έπληττε μόνο την εταιρία, αλλά θα ωφελούσε άλλους κολοσσούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως η Meta και η Google, ενώ θα έθετε σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας περισσότερων από 300.000 Αμερικανών. Παρά την επικείμενη απειλή πλήρους απαγόρευσης, το TikTok παραμένει δημοφιλές στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας τόσο το Facebook, όσο και το Instagram, σε επίπεδο εγκατεστημένων εφαρμογών και συμμετοχής των χρηστών.

Καθώς το νομοσχέδιο προωθείται στη Γερουσία, όπου αναμένεται να συναντήσει νέες ενστάσεις, ο Τσου παρακινεί τους χρήστες της εφαρμογής να συνεχίσουν να εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο. Το αποτέλεσμα αυτής της νομοθετικής σύγκρουσης θα έχει σημαντική επίδραση τόσο για το TikTok και τους χρήστες του, όσο και για το ευρύτερο τοπίο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

  • Like 1
  • Haha 1