Ο Ρον Ντεσάντις υπέγραψε νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει την εξακρίβωση της ηλικίας των χρηστών που επισκέπονται διάφορες ιστοσελίδες από την 1η Ιανουαρίου του 2025.

Παρότι το νομοσχέδιο που ενέκρινε ο κυβερνήτης της Φλόριντα εστιάζει κατά κύριο λόγο στην πρόσβαση των ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το HB3, που θα αποτελέσει νόμο της πολιτείας με το νέο έτος, σχετικά απαρατήρητες πέρασαν οι αναφορές που κάνουν λόγο για μηχανισμούς επιβεβαίωσης της ηλικίας ώστε "να εμποδίζονται οι ανήλικοι να έχουν πρόσβαση σε ιστοσελίδες ακατάλληλες για παιδιά", όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Ρον Ντεσάντις.

Όμως, η Aylo, θυγατρική της οποίας είναι το Pornhub, δεν άφησε ασχολίαστη αυτή την παράμετρο, με εκπρόσωπο της εταιρίας να επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στο Ars Technica ότι "είμαστε ενήμεροι για την επικύρωση του νόμου HB3 στη Φλόριντα, ο οποίος δυστυχώς αποτυγχάνει να προστατεύσει τους ανηλίκους στο διαδίκτυο".

"Για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, συμφωνούμε με το στόχο του νομοσχεδίου", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της εταιρίας. "Δεν θέλουμε να έχουν οι ανήλικοι πρόσβαση σε περιεχόμενο το οποίο απευθύνεται σε ενηλίκους".

Όμως, η Aylo θεωρεί πως το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε στη Φλόριντα και προβλέπει την επιβεβαίωση της ηλικίας του χρήστη ελέγχοντας κάποιο έντυπο ταυτοποίησης είναι εξίσου προβληματικό με ανάλογες προσπάθειες σε πολιτείες όπως η Λουιζιάνα, το Τέξας, η Γιούτα και η Βιρτζίνια. Η Aylo υποστηρίζει πως οι νόμοι αυτοί δεν εμποδίζουν κανέναν να έχει πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό χωρίς ταυτότητα, απλά ωθούν την πλειοψηφία των χρηστών να αναζητήσουν ιστοσελίδες που δεν συμμορφώνονται με το νόμο. Στη Λουιζιάνα, λόγου χάρη, η επισκεψιμότητα του Pornhub μειώθηκε κατά 80% μετά την ψήφιση νόμου που υποχρέωνε την ιστοσελίδα να ελέγχει την ηλικία των χρηστών.

Εκτός της στροφής σε ιστοσελίδες που απλά προσπερνούν το νόμο, η επιβεβαίωση της ηλικίας μέσω κάποιου εγγράφου ενδέχεται να αποδειχτεί αναποτελεσματική, καθώς οι χρήστες μπορούν να στραφούν σε υπηρεσίες VPN ώστε να φαίνεται πως συνδέονται με τις επίμαχες ιστοσελίδες από πολιτείες που δεν έχουν καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση ταυτότητας. Για παράδειγμα, από τη στιγμή που το Τέξας υιοθέτησε σχετική νομοθεσία, οι αναζητήσεις μέσω Google με τον όρο VPN σχεδόν τετραπλασιάστηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Google Trends, ενώ το ενισχυμένο ενδιαφέρον συντηρείται στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την ψήφιση του νόμου.

Η Aylo χαρακτηρίζει αναποτελεσματική, ανερμάτιστη και επικίνδυνη την προσέγγιση που έχουν επιλέξει οι νομοθέτες στη Φλόριντα και άλλες πολιτείες, προκειμένου να ελεγχθεί το ποιος έχει πρόσβαση σε ιστοσελίδες με περιεχόμενο για ενήλικες. "Οι όποιοι κανονισμοί που υποχρεώνουν χιλιάδες ιστοσελίδες με περιεχόμενο για ενήλικες και όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να συλλέγουν σημαντικό όγκο άκρως ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων συνιστά παραβίαση του δικαιώματος των νομοταγών πολιτών στην ιδιωτικότητα και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών", ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Aylo.

Η εταιρία προκρίνει την επιβεβαίωση της ηλικίας μέσω των συσκευών που χρησιμοποιούνται, υποστηρίζοντας πως είναι απλούστερη στην εφαρμογή, προστατεύοντας παράλληλα την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια ενηλίκων και ανηλίκων. Αντί να ζητά την ταυτότητα του κάθε χρήστη, η μέθοδος αυτή βασίζεται στις λειτουργίες γονικού ελέγχου της κάθε συσκευής, ώστε να μην έχουν οι ανήλικοι πρόσβαση σε ιστοσελίδες που απευθύνονται σε ενήλικες.

Διαμαρτυρόμενη για τις νομοθετικές αυτές πρωτοβουλίες, η Aylo έχει τερματίσει την πρόσβαση στο Pornhub χρηστών από διάφορες πολιτείες, και η Φλόριντα θα μπορούσε να είναι η επόμενη, εφόσον ο νέος νόμος τεθεί πράγματι σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του 2025.

Την ίδια στιγμή, η Φλόριντα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει σειρά προσφυγών από επικριτές του HB 3 που υποστηρίζουν ότι ο νέος νόμος είναι αντισυνταγματικός, καθώς περιορίζει την πρόσβαση των νέων ανθρώπων στις πληροφορίες και απειλεί τη συνταγματικά προστατευόμενη ελευθερία του λόγου.

Το γραφείο του κυβερνήτη της Φλόριντα δεν θέλησε να σχολιάσει τις ενστάσεις της Aylo.

  • Like 2
  • Haha 2