Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας καθιστά τον Beeple τον "τρίτο πολυτιμότερο καλλιτέχνη εν ζωή"

Ένα μη ανταλλάξιμο στοιχείο (NFT), πουλήθηκε έναντι 69,3 εκατοομυρίων δολαρίων από τον οίκο δημοπρασιών Christie's, ποσό το οποίο συνιστά ρεκόρ.

Το συγκεκριμένο στοιχείο λειτουργεί ως απόδειξη ιδιοκτησίας ενός ψηφιακού κολάζ το οποίο συνθέσε ο Μάικ Γουίνκελμαν, γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Beeple, ο οποίος ετοίμαζε και δημοσίευε μια μοναδική εικόνα κάθε μέρα, από το Μάιο του 2007.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Christies, η πώληση αυτή κατατάσει το Beeple "μεταξύ των τριών πολυτιμότερο καλλιτέχνη εν ζωή", καθώς υστερεί μόνο έναντι του Ντέιβιντ Χόκνεϊ και του Τζεφ Κουνς. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020, το μεγαλύτερο ποσό που είχε εξασφαλίσει η πώληση κάποιου έργου του Beeple ήταν τα 100 δολάρια.

Η συγκεκριμένη πώληση σηματοδοτεί την πρώτη φορά όπου ένας εδραιωμένος οίκος δημοπρασιών συνδέσει ένα έργο το οποίο υφίσταται αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή με ένα NFT, και ταυτόχρονα την πρώτη φορά όπου χρησιμοποιήθηκε κάποιο κρυπτονόμισμα προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια αγορά τέτοιου είδους.

Το κολάζ του Beeple, με τίτλο Everydays: The First 5,000 Days σάρωσε ταυτόχρονα το ρεκόρ για το ακριβότερο NFT. Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ ήταν ένα NFT της σειράς CryptoPunks, το οποίο πωλήθηκε έναντι 7,56 εκατομμυρίων.

Παρότι τα NFT υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, πρόσφατα μόλις άρχισαν να κεντρίζουν το ενδιαφέρον του κοινού και να εισχωρούν στο χώρο της τέχνης.

Τα NFT εξορύσσονται και αποθηκεύονται κατά κύριο λόγο στο Ethereum και αποτελούν μοναδικές αποτυπώσεις ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, επιτρέποντας την ιχνηλάτηση και επαλήθευση της ιδιοκτησίας του έργου. Η διαγραφή τους είναι αδύνατη (εκτός και αν έχουν σχεδιαστεί ειδικά προκειμένου να αυτοκαταστραφούν) ενώ εξίσου αδύνατη είναι η αντιγραφή ή διαίρεσή τους.

Αυτός ο συνδυασμός χαρακτηριστικών έχει προσφέρει στους ψηφιακούς καλλιτέχνες ένα νέο τρόπο εμπορικής εκμετάλλευσης των έργων τους και διασφάλισης της συνεχιζόμενης καταβολής δικαιωμάτων στην περίπτωση που τα έργα αυτά πωληθούν σε δευτερεύουσες αγορές.

"Οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν υπολογιστές και λογισμικό προκειμένου να δημιουργήσουν έργα τέχνης και να τα διαθέσουν στο διαδίκτυο εδώ και περισσότερα από είκοσι χρόνια, όμως ποτέ ως τώρα δεν υπήρχε ένας σίγουρος τρόπος να περιέλθουν πραγματικά στην κατοχή κάποιου και να αποτελέσουν αντικείμενα συλλογής", ανέφερε ο ίδιος ο Beeple, σε δήλωση την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο οίκος δημοπρασιών.

"Με τα NFT αυτό έχει πλέον αλλάξει. Πιστεύω πως γινόμαστε μάρτυτρες της απαρχής του επομένου κεφαλαίου στην ιστορία της τέχνης, την ψηφιακή τέχνη".

Σε κάθε περίπτωση, η φρενίτιδα που έχουν προκαλέσει τα NFT έχει προκαλέσει και αντιδράσεις, καθώς πολλοί δυσκολεύονται να κατανοήσουν για ποιο λόγο θα δαπανούσε κανείς εκατομμύρια δολάρια για ένα ψηφιακό έργο τέχνης το οποίο μπορεί εύκολα να βρεθεί στο διαδίκτυο.

Άλλοι επισημαίνουν τον ενδεχόμενο κίνδυνο απάτης και κατάχρησης του συστήματος, την πιθανότητα απότομης κάμψης στην αποτίμηση των NFT καθώς και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο από την εξόρυξη μη ανταλλάξιμων στοιχείων μέσω του Ethereum.

Το κατά πόσο τα NFT θα μπορέσουν να ασκήσουν ουσιαστική επίδραση στη βιομηχανία της τέχνης κατά πάσα πιθανότητα θα εξαρτηθεί από την ικανότητα των ανταλλακτηρίων καθώς και άλλων σημαντικών παραγόντων του χώρου να δώσουν πειστικές απαντήσεις σε τέτοιου είδους προβληματισμούς.

  • Like 1
  • Haha 1