Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), έχει ξεκινήσει τυχαίους ελέγχους κυρίως στην Αθήνα, προκειμένου να εντοπίσει ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν τις κατοικίες τους στην πλατφόρμα του AirBnb, χωρίς να δηλώνουν τα σχετικά εισοδήματα.

Αυτό αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Capital, όπου γίνεται λόγος για 55 περιπτώσεις ιδιοκτητών που «πιάστηκαν» από την ΑΑΔΕ να μην έχουν δηλώσει στη φορολογική τους δήλωση το εισόδημα που αποκομίζουν από τα ακίνητα. Για τον εντοπισμό των περιπτώσεων αυτών, οι ελεγκτές προχώρησαν προσποιούμενοι τους πελάτες, σε αναζήτηση κατοικιών κυρίως στην Αθήνα καθώς και σε πολυτελείς κατοικίες σε τουριστικές περιοχές και νησιά όπου το Airbnb γνωρίζει μεγάλη επιτυχία,  ολοκληρώνοντας  "κρατήσεις" προκειμένου να τους αποκαλυφθεί η ακριβής διεύθυνση των ενοικιαζόμενων κατοικιών. Σύμφωνα με το Capital, οι 55 ιδιοκτήτες ενημερώθηκαν τηλεφωνικά ότι αποτελούν πιθανοί στόχοι ελέγχου για τη μη δήλωση εισοδημάτων από την εκμίσθωση ακινήτων. Αυτό οδήγησε τους 39 από αυτούς να προχωρήσουν σε οικειοθελή υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων, δηλώνοντας πρόσθετο εισόδημα από ακίνητα ύψους περίπου 921.163 ευρώ ενώ από τη τη δήλωση του σχετικού εισοδήματος προέκυψε και πρόσθετος φόρος άνω των 200.000 ευρώ.

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμα ότι η ΑΑΔΕ έχει επικοινωνήσει με τις ιντερνετικές πλατφόρμες για να αντλήσει στοιχεία ιδιοκτητών που εκμισθώνουν τις κατοικίες τους για βραχυχρόνιο διάστημα, χωρίς όμως να υπάρχει ιδιαίτερη προθυμία από τις πλατφόρμες για την παροχή των συγκεκριμένων στοιχείων. Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, ο φόρος για τον υπολογισμό βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικίας, υπολογίζεται με βάση 15% έως 45% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, πλέον της εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να μην έχουν προβλήματα με την εφορία, θα πρέπει

-να εγγραφούν σε ειδικό ηλεκτρονικό μητρώο (www.aade.gr)
-να υποβάλλουν Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής ανά μισθωτή
-να καταχωρούν στο μητρώο στοιχεία (συνδικαιούχοι εισοδήματος, ποσοστά κ.α.) που είναι απαραίτητα για τον προσδιορισμό του ετήσιου εισοδήματος του από τα ακίνητα που εκμισθώνονται

Capital

  • Like 1
  • Confused 1