Το νέο πρότυπο προσφέρει βελτιωμένη συμπίεση, η οποία μειώνει τις απαιτήσεις δεδομένων χωρίς μείωση της ποιότητας της εικόνας.

Το ινστιτούτο Fraunhofer HHI, σε συνεργασία με τις Apple, Ericsson, Intel, Huawei, Microsoft, Qualcomm και Sony, ανακοίνωσε την κυκλοφορία του παγκόσμιου προτύπου κωδικοποίησης βίντεο H.266/VVC. Λέγεται πως αυτό το νέο πρότυπο θα επιτύχει 50% μείωση στη χρήση δεδομένων σε σύγκριση με το H.265/HEVC, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα της εικόνας. Το H.266/VVC θα παρέχει αποτελεσματική μετάδοση και αποθήκευση όλων των αναλύσεων βίντεο από SD σε HD έως 4K και 8K, ενώ υποστηρίζει Dynamic Range βίντεο (μπορεί να αποτυπώσει τα φωτεινότερα και σκοτεινότερα σημεία της εικόνας χωρίς απώλεια ποιότητας) αλλά και βίντεο 360 μοιρών.

Σήμερα, τα συμπιεσμένα δεδομένα βίντεο αποτελούν το 80% της παγκόσμιας κίνησης στο Internet. Μάλιστα τα προηγούμενα πρότυπα H.264/AVC και H.265/HEVC παραμένουν ενεργά σε περισσότερες από 10 δισεκατομμύρια συσκευές και επεξεργάζονται πάνω από το 90% των συνολικών βίντεο παγκοσμίως. Μέσω της μείωσης δεδομένων, το H.266/VVC καθιστά τη μετάδοση βίντεο μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας (όπου τα δεδομένα συνήθως είναι περιορισμένα) πιο αποτελεσματική.

Το H.265/HEVC απαιτεί περίπου 10GB για μετάδοση βίντεο UHD διάρκειας 90 λεπτών. Με τη νέα τεχνολογία θα απαιτούνται μόνο 5GB για την επίτευξη της ίδιας ποιότητας. Μάλιστα, επειδή το H.266/VVC αναπτύχθηκε με γνώμονα το περιεχόμενο υψηλής ποιότητας, οι ταινίες και σειρές 4K και 8K είναι αυτές που θα επωφεληθούν ακόμη περισσότερο. Επιπλέον, το H.266/VVC είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους εικόνας, όπως πανοραμικές φωτογραφίες 360 έως και περιεχόμενο κοινής χρήσης οθόνης.

Αφού αφιερώσαμε σχεδόν τρία χρόνια, είμαστε περήφανοι που διαδραματίσαμε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του H.266/VVC. Λόγω του κβαντικού άλματος στην απόδοση κωδικοποίησης, η χρήση βίντεο θα αυξηθεί παγκοσμίως. Επιπλέον η αυξημένη ευελιξία του H.266/VVC καθιστά τη χρήση του πιο ελκυστική για ένα ευρύτερο φάσμα εφαρμογών που σχετίζονται με τη μετάδοση και την αποθήκευση βίντεο.

Ο Dr. Thomas Schierl, επικεφαλής του τμήματος κωδικοποίησης βίντεο και ανάλυσης στο Ινστιτούτο, ανακοίνωσε πως το πρώτο λογισμικό, τόσο για τον κωδικοποιητή όσο και για τον αποκωδικοποιητή, που υποστηρίζει το H.266/VVC θα κυκλοφορήσει αυτό το φθινόπωρο.

  • Like 18