Τα νέα στοιχεία για το 2022 φανερώνουν ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το ποια είναι τα πιο δημοφιλή λειτουργικά συστήματα της φετινής χρονιάς.

Η φετινή έρευνα του Stack Overflow Developer Survey αναφέρει ότι το Linux είναι πλέον πιο δημοφιλές από το macOS της Apple, καθώς οι προγραμματιστές προφανώς μετακινούνται σε άλλα συστήματα.

Οι διανομές Linux, αντιπροσωπεύουν το 40% τόσο για προσωπική όσο και για εταιρική χρήση, και αναγνωρίζονται ως μερικά από τα πιο προσαρμόσιμα και προσαρμοστικά λειτουργικά συστήματα για τους προγραμματιστές. Το μερίδιο του 40% είναι σημαντικά αυξημένο από τις προηγούμενες χρονιές, γεγονός που δείχνει μια σημαντική στροφή προς το Linux, η οποία μπορεί να συνεχιστεί και το 2023.

Ωστόσο, τα ποσοστά του macOS συνεχίζουν να είναι ισχυρά σε έναν τομέα της αγοράς που γίνεται όλο και πιο ακριβός, με το λειτουργικό της Apple να αντιπροσωπεύει το 31% των προσωπικών χρηστών και το 33% των επαγγελματιών.

Ίσως λιγότερο ενδιαφέρουσα είναι η δημοτικότητα των Windows, η οποία τα βλέπει να καταλαμβάνουν την πρώτη θέση ως το πιο χρησιμοποιούμενο λειτουργικό σύστημα στην τάξη των προγραμματιστών. Σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) των χρηστών να προτιμούν το λειτουργικό σύστημα και σχεδόν το ήμισυ (49%) των επαγγελματιών επιλέγουν την πρόταση της Microsoft. 

Το 2022 ήταν επίσης η χρονιά της αυξανόμενης δημοτικότητας των Windows 11, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του Statcounter. Έτσι από το 3% μερίδιο αγοράς τον Ιανουάριο του 2022, πλέον τα Windows 11 διαθέτουν μερίδιο άνω του 16% με βάση στοιχεία του περασμένου Νοεμβρίου. Τα Windows 10 παραμένουν η πιο δημοφιλής έκδοση του λειτουργικού συστήματος μέχρι σήμερα, αντιπροσωπεύοντας ένα σημαντικό 70% στο σύνολο των εκδόσεων του λειτουργικού συστήματος.

Επιπλέον, η Statcounter αναφέρει ότι τα Windows αντιπροσωπεύουν το 75% όλων των χρηστών υπολογιστών παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων φυσικά των προγραμματιστών. Στο σύνολο, το macOS καταλαμβάνει μόλις το 16% της αγοράς, ενώ το Linux αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 3%.

  • Like 8
  • Thanks 2