«Εργαλείο» το οποίο έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει με ακρίβεια περιεχόμενο που έχει αναρτήσει το Ισλαμικό Κράτος, και στη συνέχεια να το «μπλοκάρει», δημιούργησε η κυβέρνηση της Βρετανίας.

Η υπουργός Εσωτερικών, Amber Rudd, δήλωσε στο BBC ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι τεχνολογικές εταιρείες να υποχρεωθούν διά νόμου να το χρησιμοποιούν.

Χρησιμοποιήθηκαν εκατοντάδες ώρες περιεχομένου που αναρτήθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος, για να «εκπαιδευτεί» το λογισμικό στο να αναγνωρίζει το εξτρεμιστικό υλικό. Η κυβέρνηση χρηματοδότησε με το ποσόν των 600.000 στερλινών τη δημιουργία του εν λόγω «εργαλείου», από την εταιρία ASI Data Science η οποία εξειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη και εδρεύει στο Λονδίνο.

Η εταιρία δήλωσε ότι με το εν λόγω λογισμικό είναι δυνατόν να εντοπισθεί το 94% της online δραστηριότητας του Ισλαμικού Κράτους, με βαθμό αξιοπιστίας 99,995%. Για όποιο περιεχόμενο το λογισμικό έχει αμφιβολίες, θα ενημερώνει σχετικά τους υπεύθυνους της ιστοσελίδας που το χρησιμοποιεί.

Πρόκειται εν πολλοίς για ένα αλγόριθμο ο οποίος στηρίζεται στα τυπικά χαρακτηριστικά της online δραστηριότητας του IS. Στόχος είναι να ελαφρυνθούν από το βάρος ελέγχου του περιεχομένου οι μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν διαθέτουν τους πόρους να διαχειρισθούν το εξτρεμιστικό περιεχόμενο που αναρτάται στις ιστοσελίδες τους. Πάντως, οπαδοί του ανοικτού ίντερνετ υποστηρίζουν ότι η χρήση τους μπορεί να οδηγήσει στο «κατέβασμα» ή το «μπλοκάρισμα» μη προβληματικού περιεχομένου.

BBC