Η μεγαλύτερη έκθεση κινητής τηλεφωνίας, η Mobile World Congress, αποτελεί και φέτος παρελθόν, καταγράφοντας σημαντικές ανακοινώσεις αλλά και καταδεικνύοντας τάσεις που θα μας απασχολήσουν πολύ περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Μία από αυτές ήταν χωρίς αμφιβολία το 5G, τα δίκτυα νέας γενιάς που υπόσχονται απίστευτες ταχύτητες, με τις κορυφαίες εταιρείες του χώρου να μας ενημερώνουν για τα σχέδια τους αλλά και να μας δίνουν μια καλή ιδέα για το χρονοδιάγραμμα εμπορικής κυκλοφορίας. Όσον αφορά τις ταχύτητες, αυτές θα είναι πολύ πιο γρήγορες από αυτές των δικτύων τέταρτης γενιάς, χωρίς όμως ακόμα να έχουν οριστικοποιηθεί τα πρότυπα και οι αριθμοί. Ενδεικτικό είναι ότι στον εκθεσιακό χώρο της Ericsson, μπορέσαμε να δούμε μια δοκιμή δικτύου 5G με ταχύτητα download 15,6 Gbit/δευτερόλεπτο αν και οι περισσότερες αναφορές κάνουν λόγο για ταχύτητες που θα κυμαίνονται στα 10 Gbit, πάντα σε θεωρητικό επίπεδο. Η σύγκριση με τις ταχύτητες των δικτύων 4G που δε ξεπερνάνε τα 300Mbps, φανερώνει το τεράστιο άλμα που φέρνουν τα 5G δίκτυα αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρον των εταιρειών.

 

P1060288.jpg

 

Τα πλεονεοκτήματα όμως του 5G δε σταματάνε στις πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες αφού ίσως πιο σημαντική για πολλούς μπορεί να θεωρηθεί η αυξημένη χωρητικότητα πολλαπλών συνδέσεων που θα μπορούν να εξυπηρετηθούν σε πραγματικό χρόνο. Έτσι παρελθόν αναμένεται να αποτελέσουν οι συνεχείς προσπάθειες σύνδεσης στο Internet από το smartphone μας όταν βρισκόμαστε σε μεγάλους χώρους με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου όπως για παράδειγμα σε ένα γήπεδο ή μια συναυλία.

 

Εξίσου σημαντική για τη χρήση μελλοντικών τεχνολογιών, θεωρείται η απόκριση της σύνδεσης μεταξύ των δύο μερών μιας 5G σύνδεσης, με χρόνους που δε θα ξεπερνάνε το 1ms όπως είδαμε στο χώρο της Deutsche Telecom. Η ταχύτητα απόκρισης (latency), θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία επέκτασης των αυτόνομων οχημάτων στους δρόμους και γενικότερα της επέκτασης χρήσης IoT συσκευών σε μια «έξυπνη» πόλη.

 

5G @ MWC 2016

5G @ MWC 2016

5G @ MWC 2016

5G @ MWC 2016

 

Το 2020 αποτελεί για πολλές εταιρείες όπως η Ericsson και η Nokia, η χρονιά-σταθμός με την εμπορική λειτουργία των πρώτων 5G δικτύων, χωρίς να αποκλείεται κάποια έκπληξη με νεότερη ημερομηνία. Πάντως το πρώτο βήμα είναι η πρωτοτυποποίηση του 5G, κάτι που σύμφωνα με το άτυπο χρονοδιάγραμμα θα γίνει μέσα στα επόμενα 2 χρόνια ενώ οι δοκιμές με βάση τα πρώτα πιλοτικά δίκτυα, αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2019.

 

Η αποστολή του insomnia.gr στo MWC 2017 είναι χορηγία της MediaMarkt