Για πρώτη φορά τίθεται επί τάπητος στα Ηνωμένα Έθνη η χρήση αυτόνομων οπλικών συστημάτων, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως βρίσκεται κοντά η συμφωνία για μία σύμβαση απαγόρευσής τους. Αυτό δήλωσε ο Ινδός πρέσβης Amandeep Gill, επικεφαλής του Συνεδρίου για τον Αφοπλισμό που ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα διαρκέσει 5 ημέρες.

Ακτιβιστές και επικεφαλής τεχνολογικών εταιρειών όπως ο Elon Musk έχουν ταχθεί υπέρ της απαγόρευσής τους, θεωρώντας ότι εγκυμονούν πολύ μεγάλους κινδύνους για τις ζωές αμάχων. “Θα ήταν πολύ εύκολο να θεσπισθεί απλώς η απαγόρευση, ωστόσο νομίζω πως δεν είναι συνετό να βιαστούμε για ένα τόσο περίπλοκο θέμα. Βρισκόμαστε στην αρχή”, ανάφερε ο Gill στους δημοσιογράφους.

 

Όπως πρόσθεσε, οι διαβουλεύσεις, στις οποίες θα πάρουν επίσης μέρος τεχνολογικές εταιρείες και κινήσεις πολιτών, θα επικεντρωθούν εν μέρει στην κατανόηση του είδους των οπλικών συστημάτων που βρίσκονται στα σκαριά.

 

Οι υπέρμαχοι της απαγόρευσης υποστηρίζουν πως είναι εξ ορισμού παράνομο οποιοδήποτε σύστημα εξουσιοδοτεί κάποιον αλγόριθμο για να αποφασίσει αν θα επιτεθεί, αφού οι υπολογιστές δεν θεωρούνται υπόλογοι στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

 

Ο Gill σημείωσε πως τα κράτη συμφωνούν πως θα πρέπει ο άνθρωπος να λαμβάνει τις αποφάσεις. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα ασκείται “ανθρώπινος έλεγχος” σε αυτά τα οπλικά συστήματα.

 

Link.png Site: Seeker