Η κίνηση αυτή καταγράφεται στο ευρύτερο πλαίσιο της ενίσχυσης των επενδύσεων σε νέες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon, σε συνεργασία με τη Nvidia και άλλα σημαντικά ονόματα από τον κόσμο της τεχνολογίας, επενδύουν σε μια νέα εταιρία, με την επωνυμία Figure AI, η οποία αναπτύσσει ανθρωποειδή ρομπότ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg News, το οποίο κάνει λόγο για πληροφορίες που προέρχονται από άτομα που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις.

Η Figure AI έχει εξασφαλίσει ήδη χρηματοδότηση από την εταιρία πίσω από το ChatGPT, την OpenAI, καθώς και τη Microsoft, κατορθώνοντας να συγκεντρώσει περίπου 625 εκατομμύρια ευρώ, στο πλαίσιο προγράμματος χρηματοδότησης το οποίο συνοδεύεται από προ-χρηματιστηριακή αποτίμηση της τάξης των περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

To ρομπότ το οποίο αναπτύσσει αυτό το διάστημα η εταιρία, με την ονομασία Figure 01, είναι ηλεκτροκίνητο, έχει ωφέλιμο φορτίο 20 κιλών και αυτονομία 5 ωρών. Στόχος της εταιρίας σε πρώτη φάση είναι να κατασκευάσει ένα ρομπότ γενικής χρήσης, ικανό να χειρίζεται εργαλεία, να ανοίγει πόρτες, να ανεβοκατεβαίνει σκαλοπάτια. Καθοριστικό ρόλο, όπως είναι άλλωστε προφανές και από το όνομα της εταιρίας, παίζει η τεχνητή νοημοσύνη, που θα επιτρέπει στο ρομπότ να "μαθαίνει" στην πράξη. Απώτερος στόχος, όπως αναφέρει στη σχετική ιστοσελίδα η Figure AI,  είναι η δημιουργία ενός ρομπότ ικανού να καλύπτει τα ήδη καταγεγραμμένα κενά σε θέσεις επαναλαμβανόμενης, χειρονακτικής εργασίας.

Ο Μπέζος δεσμεύτηκε να επενδύσει περισσότερα από 90 εκατομμύρια ευρώ, μέσω της επενδυτικής του εταιρίας Explore Investments LLC, ενώ η Microsoft επενδύει 88 εκατομμύρια ευρώ, με τη Nvidia και ένα επενδυτικό ταμείο που συνδέεται με την Amazon να συνεισφέρουν από 46 εκατομμύρια ευρώ.

Οι επενδύσεις σε εταιρίες που διερευνούν εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης καταγράφουν θεαματική αύξηση, μετά την κυκλοφορία το Νοέμβριο του 2022 του εξαιρετικά δημοφιλούς ChatGPT, του chatbot που δημιούργησε η OpenAI, καθώς οι επενδυτές διαισθάνονται μια ευκαιρία, ποντάροντας σε τέτοιου είδους εταιρίες, οι οποίες ενδεχομένως θα κατόρθωναν να παρουσιάσουν αποτελέσματα ανώτερα από ό,τι κάποιοι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές.

Η OpenAI, η οποία κάποια στιγμή εξέτασε το ενδεχόμενο εξαγοράς της Figure, έχει επενδύσει κάπου 5 εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ.

Μεταξύ των χρηματοδοτών της Figure συγκαταλέγεται και η LG Innotek, ο επενδυτικός βραχιόνας της Intel, καθώς και ο επενδυτικός όμιλος της Samsung, αλλά και οι εταιρίες επενδύσεων Parkway Venture Capital και Align Ventures.

Μέχρι στιγμής, και παρά την προσπάθεια επικοινωνίας από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τόσο η Amazon, όσο και η Nvidia και η Microsoft, αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο.

  • Like 3