Πέντε μεγάλοι κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών συνεργάζονται για την προώθηση ενός ακόμα προτύπου που επιτρέπει την ασύρματη μετάδοση βίντεο υψηλής ευκρίνειας μέσα στο σπίτι.

 

Στη νέα κοινοπραξία, οι Sony, Samsung, Motorola, Sharp και Hitachi αναπτύσσουν ένα βιομηχανικό στάνταρτ που βασίζεται στην τεχνολογία WHDI (Wireless Home Digital Interface) της ισραηλινής εταιρείας Amimon.

 

«Αν έχετε μια τηλεόραση στο σπίτι, η τηλεόραση αυτή θα μπορεί να συνδεθεί με οποιαδήποτε πηγή, είτε πρόκειται για τον αποκωδικοποιητή στο σαλόνι, το PlayStation στο υπνοδωμάτιο ή ένα DVD player στο άλλο υπνοδωμάτιο» εξήγησε ο Νόαμ Γκέρι, συνιδρυτής της Amimon.

 

Η ισραηλινή εταιρεία ήδη πουλά τσιπ WHDI και εκτιμά ότι οι πρώτοι τηλεοπτικοί δέκτες με τη νέα τεχνολογία θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν του χρόνου, με τιμές γύρω στα 100 δολάρια περισσότερο από ό,τι οι συμβατικές τηλεοράσεις.

 

Στο μεταξύ, η Sony και η Samsung συμμετέχουν και στην ανάπτυξη ενός διαφορετικού προτύπου ασύρματης τηλεόρασης. Πρόκειται για το ανταγωνιστικό στάνταρτ WirelessHD, βασισμένο στην τεχνολογία της καλιφορνέζικης SiBEAM.

 

Το WirelessHD αξιοποιεί μια ανοιχτή περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος στα 60 GHz για τη μετάδοση βίντεο υψηλής ευκρίνειας χωρίς συμπίεση.

 

Αυτό σημαίνει ότι προσφέρει υψηλή ποιότητα εικόνας, το πρόβλημα όμως είναι ότι η εμβέλειά του είναι μικρή και δεν μπορεί να καλύψει ένα ολόκληρο σπίτι.

 

Το WHDI, αντίθετα, λειτουργεί στη συχνότητα των 5 GHz που χρησιμοποιείται ήδη σε ορισμένα γρήγορα δίκτυα Wi-Fi. Το μειονέκτημα αυτής της δικτύωσης είναι ότι προσφέρει μειωμένο εύρος ζώνης και η εικόνα πρέπει να μεταδίδεται συμπιεσμένη, με απώλεια ποιότητας.

 

Δεδομένου ότι το WHDI είναι τεχνολογικά λιγότερο περίπλοκο, η Samsung υποστηρίζει και αυτό το πρότυπο ως μεταβατική λύση μέχρι την καθιέρωση του WirelessHD. Η Sony, από την πλευρά της, υποστηρίζει και τα δύο στάνταρτ ώστε να έχει «περισσότερες επιλογές», όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή της.

 

Μία ακόμα τεχνολογία για ασύρματες συνδέσεις βίντεο προωθείται από την αμερικανική Monster Cable Products. Βασίζεται στα γρήγορα ασύρματα δίκτυα UltraWide Band (UWB) και αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ με τη μορφή ξεχωριστών συσκευών που συνδέονται στην τηλεόραση και στην πηγή της εικόνας.

 

Source.png Πηγή: in.gr