Ένας από τους πιο φιλόδοξους ιατρικούς στόχους, είναι να βοηθήσουν ανθρώπους με παράλυτα πόδια να ξαναπερπατήσουν μέσω εμφυτευμάτων τα οποία θα διεγείρουν το νωτιαίο μυελό τους, κάτι που όμως η υπάρχουσα τεχνολογία καθιστά αδύνατο.

Διάφορες προσπάθειες μέχρι σήμερα συνήθως καταλήγουν επιζήμιες σε βάθος χρόνου για το νευρικό ιστό, με Ελβετούς ερευνητές όμως να εικάζεται ότι έχουν λύσει το πρόβλημα αυτό μια για πάντα.

 

Η δημιουργία τους έχει ονομασία e-Dura, ένα ευλύγιστο εμφύτευμα το οποίο συνδυάζει μεταξύ άλλων ευέλικτα ηλεκτρόδια τα οποία έχουν κατασκευαστεί από μικροσφαιρίδια, πλατίνα και πυρίτιο. Με συνδυασμό χημικών ουσιών και εκπομπή ηλεκτρικών ερεθισμάτων, το e-Dura σύμφωνα με τους κατασκευαστές του μιμείται το μαλακό ιστό γύρω από τη σπονδυλική στήλη αποφεύγοντας την τριβή που προκαλεί φλεγμονή και ουλώδη ιστό, έτσι ώστε το σώμα να μην απορρίψει την παρουσία του.

 

edura1_3158692c.jpg

 

Τα αποτελέσματα δοκιμών σε ποντίκια είναι άκρως ενθαρρυντικά αφού σε περιπτώσεις σοβαρών τεχνητών προβλημάτων στο νωτιαίο μυελό τους, το ποντίκια μπόρεσαν να περπατήσουν και πάλι ύστερα από λίγες μόνο εβδομάδες προπόνησης.

 

Οι ερευνητές της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάνης (École polytechnique fédérale de Lausanne), υπολογίζουν ότι οι δοκιμές σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν σύντομα, ενώ πιστεύουν ότι η διάρκεια της συσκευής θα μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια πριν χρειαστεί αλλαγή.

 

 

Προηγούμενα πειράματα έδειξαν ότι χημικές ουσίες και ηλεκτρόδια που εμφυτεύονται στο νωτιαίο μυελό, μπορούν να αναλάβουν το ρόλο του εγκέφαλου, διεγείροντας τα νεύρα και προκαλώντας τα πόδια των αρουραίων να κινούνται χωρίς τη θέληση τους όταν τοποθετήθηκαν σε διάδρομο.

 

Link.png Site: Telegraph