Ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσιοποίησε πρόσφατα η Mastercard σχετικά με τη χρήση μετρητών στην καθημερινότητα και τους κινδύνους που αυτά κρύβουν για την υγεία, κάνοντας την επλογή χρήσης πλαστικού χρήματος πιο επιτακτική.

Ήδη προηγούμενη έρευνα της Mastercard και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφέρει ότι το μέσο χαρτονόμισμα των Ευρωπαϊκών τραπεζών περιείχε 26.000 βακτήρια κάτι που δυνητικά μπορεί να θεωρηθεί επιβλαβές για την υγεία. Η χρήση μετρητών μάλιστα κατατάσσεται ως πιο ανθυγιεινή από τα χερούλια στα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τα κοινόχρηστα τρόφιμα, όπως τους ξηρούς καρπούς στα μπαρ.

 

Στην νέα έρευνα που διεξήχθη το διάστημα Μαρτίου - Απριλίου του 2014 από την εταιρεία Toluna πήραν μέρος 9.923 Ευρωπαίοι ηλικίας άνω των 18 που ρωτήθηκαν σε όλη την Ευρώπη (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Δανία, Πολωνία, Τουρκία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Τσεχία, Κροατία).

 

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα 3/4 των Ευρωπαίων που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης γνωρίζουν τους κινδύνους όμως τα αποτελέσματα δείχνουν ότι είναι πιο πιθανό να πλένουμε τα χέρια μας μετά την ολοκλήρωση άλλων δραστηριοτήτων, όπως το άγγιγμα ενός ζώου (46%) ή τη μεταφορά με μέσα μαζικής μεταφοράς (36%).

 

Όσον αφορά την Ελλάδα, όπως δηλώνει ο Αθανάσιος Γεραμάνης , Country Manager Ελλάδος, Κύπρου & Μάλτας «Το γεγονός ότι παραπάνω από 2/3 Ελλήνων, πιστεύουν ότι τα μετρητά είναι βρώμικα, είναι ενδεικτικό των δυνατοτήτων που έχει η χρήση των καρτών στην ελληνική αγορά. Είμαι βέβαιος ότι η χρήση καρτών, καθώς και ανέπαφων πληρωμών, θα αυξηθεί σίγουρα στο μέλλον, καθώς όλο και περισσότεροι Έλληνες θα συνειδητοποιούν, όχι μόνο ότι τα μετρητά είναι βρώμικα, αλλά και ότι οι κάρτες παρέχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα που κάνουν την καθημερινότητά τους ευκολότερη και πιο χαρούμενη».

 

Οι πιο δημοφιλείς εναλλακτικές λύσεις έναντι μετρητών, στην Ελλάδα, είναι οι πληρωμές με κάρτες (45%) και οι πληρωμές με κάρτες ανέπαφης τεχνολογίας (43%). Το ένα τέταρτο των Ελλήνων (26%) δηλώνει ότι δεν θα ήθελε τα μετρητά τους να αγγίζονται από δεκάδες ξένους πριν τα χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι, ενώ και έξι στους 10 (60%) Έλληνες θα προτιμούσαν να χρησιμοποιούν μια κάρτα ή τη μέθοδο ανέπαφων πληρωμών, αντί για μετρητά.

 

Link.png Site:

(video)