Δεδομένου του υψηλού κόστους των laptop που προορίζονται για τυφλούς ανθρώπους (περίπου $6000 δολάρια) και την περιορισμένη λειτουργικότητά τους, ο προπτυχιακός φοιτητής Adam Duran του Stanford University κατασκεύασε μια εφαρμογή επεξεργασίας κειμένου στο σύστημα Braille.

 

Η εφαρμογή διαθέτει πληκτρολόγιο οκτώ χαρακτήρων αλλά περιλαμβάνει και μία πρωτοτυπία. Οι χρήστες δε χρειάζεται να ψάχνουν κάθε φορά να βρούνε στην οθόνη τα πλήκτρα, καθώς αυτά προσαρμόζονται στο σωστό σημείο οποτεδήποτε αυτοί αγγίξουν την οθόνη. Τα πλήκτρα μπορούν επίσης να προσαρμοστούν “στα μέτρα” του χρήστη που χρησιμοποιεί την εφαρμογή, αναλόγως το μέγεθος των δαχτύλων του και την απόσταση που κρατά μεταξύ τους. Επιπλέον, ο τρόπος που είναι σχεδιασμένη η εφαρμογή, επιτρέπει στους χρήστες να κρατάνε τη συσκευή σχεδόν σε οποιαδήποτε στάση επιθυμούν.

 

 

Αν και προς το παρόν μιλάμε για εφαρμογή που βρίσκεται σε στάδιο πρωτοτύπου, πολύ πιθανό να τη δούμε σε λίγο καιρό διαθέσιμη και για εμπορική χρήση.

 

Το σύστημα Braille αναπτύχθηκε από τον Louis Braille για το γαλλικό στρατό και αποτελείται από μια σειρά ανάγλυφων κουκκίδων τις οποίες οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης ψηλαφίζουν για να κατανοήσουν το κείμενο. Μέσα από το σύστημα μπορούν να δημιουργηθούν 63 διαφορετικοί συνδυασμοί γραμμάτων, αρκετοί για την αναπαράσταση του αγγλικού αλφάβητου, 10 αριθμών και μερικών συμβόλων στίξης.

 

Link.png Site: gizmodo.com

Link.png Site: stanford.edu