Μέχρι σήμερα οι 3D εκτυπωτές έχουν δημιουργήσει παιχνίδια, αθλητικά παπούτσια ακόμη και προσθετικά μέλη. Τώρα, η startup εταιρία BioLife4D θέτει το φιλόδοξο στόχο να παραγάγει με την ίδια τεχνική μία λειτουργική ανθρώπινη καρδιά, με «πρώτη ύλη» κύτταρα του ίδιου του ασθενούς.

Ο Steven Morris, εκ των ιδρυτών και CEO της BioLife4D, θεωρεί πως η «εκτύπωση» θα δώσει λύση στους καρδιοπαθείς που χρειάζονται μεταμόσχευση. Επίσης, προβλέπει πως στο μέλλον η τεχνολογία ενδεχομένως θα βρει εφαρμογή και σε άλλα όργανα, όπως τα νεφρά ή το πάγκρεας.

Η διαδικασία της «βιοεκτύπωσης» μιας ανθρώπινης καρδίας ξεκινά με μια μαγνητική τομογραφία και τη λήψη δείγματος αίματος. Τα κύτταρα του αίματος μετατρέπονται σε καρδιακά κύτταρα και τοποθετούνται στον εκτυπωτή.

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από τη μαγνητική τομογραφία και έναν εκτυπωτή σχεδιασμένο ώστε να μην βλάπτει τα καρδιακά κύτταρα, εκτυπώνεται σε στρώσεις η “εφεδρική” καρδιά. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, η καρδιά τοποθετείται σε έναν βιοαντιδραστήρα, ο οποίος μιμείται το περιβάλλον του ανθρώπινου σώματος, έως ότου αρχίσει να παράγει σφυγμούς.

Σύμφωνα με τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Νόσων στις ΗΠΑ, 1 στους 4 θανάτους συνδέεται με καρδιολογικό νόσημα, αποτελώντας έτσι τη βασική αιτία θνησιμότητας για άνδρες και γυναίκες.

USAToday