"Μείναμε έκπληκτοι που μπορέσαμε να βρούμε DNA", δήλωσε η Yuxuan Wang, ογκολόγος και ερευνήτρια καρκίνου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αναζήτηση αυτών των χαρακτηριστικών ιχνών με τη χρήση εξαιρετικά ευαίσθητης και ακριβούς τεχνολογίας θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο στις προσπάθειες έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου. Θα μπορούσε μια μέρα να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν καρκίνους πριν εμφανιστούν άλλα σημάδια ή συμπτώματα της ασθένειας, αναφέρει η Wang.
Ακόμη και μια διάγνωση που γίνεται λίγους μήνες νωρίτερα από το συνηθισμένο, θα μπορούσε να σημαίνει περισσότερες θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς. Και ένα προβάδισμα ετών θα μπορούσε να σώσει ζωές. "Θα άλλαζε δραματικά τα αποτελέσματα για τους ασθενείς μας", τονίζει η Wang.
Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να απελευθερώσουν θραύσματα DNA στην κυκλοφορία του αίματος. Αλλά η εύρεση αυτών των θραυσμάτων νωρίς κατά την εξέλιξη της ασθένειας είναι "σαν να ψάχνεις βελόνα σε αχυρώνα", εξηγεί η Wang. Αυτό συμβαίνει επειδή οι νεοσχηματισμένοι όγκοι είναι μικροσκοπικοί και απελευθερώνουν ελάχιστες ποσότητες DNA στην κυκλοφορία του αίματος.
Η ομάδα της Wang θέλησε να διαπιστώσει πόσο νωρίς θα μπορούσε να εντοπίσει αυτό το DNA στο αίμα. Οι ερευνητές βασίστηκαν σε δείγματα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980-1990 σε μια μελέτη που παρακολουθεί την υγεία των συμμετεχόντων για δεκαετίες. Ανέλυσαν δείγματα από 26 άτομα που διαγνώστηκαν με καρκίνο εντός έξι μηνών μετά την αιμοληψία.
Οι εργαστηριακές εξετάσεις αποκάλυψαν ότι το αίμα από οκτώ από τους 26 συμμετέχοντες στη μελέτη έφερε γενετικά υπογραφές καρκίνου. Αυτό σήμαινε ότι η ομάδα μπορούσε να εντοπίσει τον καρκίνο μήνες πριν διαγνωστεί. Αλλά ήταν δυνατόν να ανιχνευτεί η ασθένεια ακόμα νωρίτερα; Για να το διαπιστώσει, η ομάδα της Wang αξιοποίησε δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν από συμμετέχοντες περισσότερο από τρία χρόνια πριν από τη διάγνωση του καρκίνου τους.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται αλληλούχηση ολόκληρου του γονιδιώματος, η οποία τους επέτρεψε να προσδιορίσουν τα μεμονωμένα γράμματα που αποτελούν το DNA. Η ομάδα κατάφερε να εντοπίσει χαρακτηριστικά του καρκινικού DNA, αλλοιώσεις στο ανθρώπινο γονιδίωμα που είναι ειδικές για τον καρκίνο. Αυτές ήταν παρούσες σε τόσο χαμηλά επίπεδα που οι άλλες εργαστηριακές εξετάσεις θα τις είχαν χάσει.
Το γεγονός ότι η ομάδα της Wang μπόρεσε να ανιχνεύσει καρκίνο τόσο νωρίς στα δείγματα είναι "αρκετά προκλητικό", σύμφωνα με τον William Grady, γαστρεντερολόγο που μελετά και θεραπεύει τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson στο Σιάτλ.
Αυτή η ημέρα πιθανώς απέχει ακόμη χρόνια, λέει ο Grady. Εν τω μεταξύ, θα ήθελε να δει τα αποτελέσματα να επικυρώνονται σε μεγαλύτερο πληθυσμό ανθρώπων - κάτι στο οποίο εργάζεται αυτή τη στιγμή η ομάδα της Wang. Η τρέχουσα μελέτη ήταν μια απόδειξη της έννοιας, λέει η ίδια.
"Τα αποτελέσματα είναι αρκετά υποσχόμενα ώστε να επιστρέψουμε και να εξετάσουμε περισσότερους ασθενείς".
-
27
ΣΧΟΛΙΑ (13)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση