Ο Γιοσιγιούκι Σανκάι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Τσουκούμπα του Τόκιο, παρουσίασε τις στολές HAL (Hybrid Assistive Limbe), οι οποίες ζυγίζουν 11 κιλά και λειτουργούν με μπαταρίες. Η εταιρεία του Σανκάι, Cyberdyne κατασκεύασε 500 κομμάτια, τα οποία θα ενοικιάζονται έναντι 2.200 δολαρίων το μήνα σε νοσοκομεία και ασθενείς στο Τόκιο.

 

Η στολή λειτουργεί λαμβάνοντας τις εντολές του εγκεφάλου προς τους μυς και τα μηχανικά μέλη, που είναι δεμένα γύρω από τα άκρα, πραγματοποιούν την κίνηση που επιθυμεί ο ασθενής.

 

Η στολή HAL

 

Η Cyberdyne είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μαζική παραγωγή της ρομποτικής στολής HAL, την λειτουργία της οποίες παρουσίασε την Τρίτη στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας. Δύο άτομα με αναπηρία παρουσίασαν τον τρόπο λειτουργίας της στολής. «Είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε τη στολή στον κόσμο», δήλωσε ο καθηγητής Σανκάι.

 

Ο HAL βγαίνει σε τρία μεγέθη - μικρό, μεσαίο, μεγάλο - ενώ υπάρχει και μοντέλο με ένα πόδι, το οποίο θα νοικιάζεται με 1.500 δολάρια το μήνα. Επιπλέον, ο καθηγητής Σανκάι, τόνισε πως η στολή είναι αποκλειστικά για κοινωνική χρήση και απέρριψε τη συνεργασία με το στρατό, παρά το αίτημα που υπήρξε.

 

Η στολή αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς ήδη ορισμένες χώρες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να την αποκτήσουν. Από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ δεν έχουν εκφράσει αντίστοιχο ενδιαφέρον, καθώς το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια εργάζεται πάνω στην κατασκευή αντίστοιχης ρομποτικής σχολής.

 

Source.png Πηγή: kathimerini