Η εταιρεία εγκεφαλικών εμφυτευμάτων του Elon Musk, η Neuralink, δήλωσε ότι έλαβε έγκριση από μια ανεξάρτητη επιτροπή αξιολόγησης για να αρχίσει την πρόσληψη ασθενών για την πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους.

Η εταιρεία αναζητά άτομα με παράλυση για να δοκιμάσει την πειραματική συσκευή της σε μια μελέτη έξι ετών. 

Η Neuralink είναι μία από τις αρκετές εταιρείες που αναπτύσσουν μια διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) που μπορεί να συλλέγει και να αναλύει εγκεφαλικά σήματα. Όμως η επιθετική προώθηση της εταιρείας από τον δισεκατομμυριούχο διευθύνοντα σύμβουλό της, συμπεριλαμβανομένων υποσχέσεων για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου εγκεφαλικού υπολογιστή για να βοηθήσει τους ανθρώπους να συναγωνιστούν την τεχνητή νοημοσύνη, έχει δημιουργήσει ανησυχίες μεταξύ νευροεπιστημόνων και άλλων ειδικών, σχετικά με ηθικά ζητήματα .

Το περασμένο έτος, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα της εταιρείας για επιτάχυνση των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, αλλά τον Μάιο ενέκρινε τη Neuralink για εξαίρεση διερευνητικής συσκευής (IDE) που επιτρέπει σε μια συσκευή να χρησιμοποιηθεί για κλινικές μελέτες. Ο οργανισμός δεν έχει αποκαλύψει πώς επιλύθηκαν οι αρχικές του ανησυχίες.

Η Neuralink αναφέρει ότι αναζητά ασθενείς με τετραπληγία λόγω κάθετου τραυματισμού του νωτιαίου μυελού ή ALS. Οι συμμετέχοντες θα έχουν χειρουργικά εμφυτευμένο ένα BCI χρησιμοποιώντας ένα ιδιόκτητο ρομπότ σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση, με στόχο να τους επιτρέψει να ελέγχουν έναν δείκτη υπολογιστή ή ένα πληκτρολόγιο χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις τους. Η μελέτη θα αξιολογήσει την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα της τεχνολογίας, σύμφωνα με δήλωση.

Η ανακοίνωση της εταιρείας έρχεται μήνες αφότου έλαβε κανονιστική έγκριση για μια δοκιμή. Οι προηγούμενες δοκιμές της σε ζώα βρίσκονται υπό εξέταση, μετά από αναφορές ότι οι δοκιμές προκάλεσαν περιττή ταλαιπωρία. Πρώην υπάλληλοι χαρακτήρισαν τις δοκιμές ως «πρόχειρες δουλειές», λέγοντας στο Reuters ότι σε μία περίπτωση, η συσκευή εμφυτεύτηκε σε λάθος θέση σε χοίρους, οδηγώντας στην ευθανασία τους. 

Οι καταγγελίες προκάλεσαν πολλές έρευνες, συμπεριλαμβανομένης ερώτησης από το Υπουργείο Γεωργίας σχετικά με κακοποίηση ζώων και το Υπουργείο Μεταφορών για λανθασμένο χειρισμό βιοεπικίνδυνων υλικών μεταξύ πολιτειών. 

Η εταιρεία δεν απάντησε αμέσως σε ερωτήσεις σχετικά με το πότε και πού θα διεξαχθεί η δοκιμή ή πόσους συμμετέχοντες θα περιλαμβάνει. Αν η συσκευή της αποδειχθεί ασφαλής για ανθρώπινη χρήση, θα μπορούσαν να χρειαστούν δεκαετίες πριν εγκριθεί για ασθενείς εκτός της δοκιμής.

  • Like 3
  • Thanks 1
  • Sad 1