Ο ισχυρισμός διατυπώθηκε με την ανάρτηση βίντεο στο YouTube

H Neuralink, εταιρία του Ίλον Μασκ που εστιάζει στην ανάπτυξη συστημάτων χειρισμού συσκευών μέσω του εγκεφάλου, ανάρτησε βίντεο στο YouTube όπου εμφανίζεται μια μαϊμού η οποία κατευθύνει έναν κέρσορα στην οθόνη, χρησιμοποιώντας μόνο τη σκέψη της.

Στον Πέιτζερ, όπως ονομάζεται ο συγκεκριμένος εννιάχρονος μακάκος, τοποθετήθηκε εγκεφαλικό εμφύτευμα της Neuralink, περίπου έξι εβδομάδες πριν γυριστεί το συγκεκριμένο βίντεο, όπως αναφέρει ο ανώνυμος αφηγητής. Ο μακάκος διδάχτηκε πώς να παίζει βιντεοπαιχνίδια, χρησιμοποιώντας χειριστήριο, ενώ ως ανταμοιβή λάμβανε ένα κρεμώδη χυμό μπανάνας, μέσω μεταλλικού σωλήνα. Όση ώρα έπαιζε το παιχνίδι, το εμφύτευμα κατέγραφε πληροφορίες σχετικά με το ποιοι νευρώνες του εγκεφάλου εξέπεμπαν ηλεκτρικό σήμα, μαθαίνοντας, ουσιαστικά, να προβλέπει τις κινήσεις του χεριού παρατηρώντας ποια σημεία του εγκεφάλου ενεργοποιούνταν. 

Από τη στιγμή που καταγράφηκαν τα μοτίβα, το χειριστήριο που χρησιμοποιούσε ο Πέιτζερ προκειμένου να παίζει αποσυνδέθηκε από τον υπολογιστή. Στο βίντεο ο μακάκος εμφανίζεται να συνεχίζει να παίζει το παιχνίδι, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τη σκέψη του, χωρίς να παρεμβάλλεται κανενός είδους χειριστήριο.

Είναι ασυνήθιστο να πραγματοποιείται μια επιστημονική ανακοίνωση κατά τέτοιο τρόπο. Κανονικά, τα βίντεο αποτελούν συμπληρωματικό υλικό για μελέτες οι οποίες αξιολογούνται από ανεξάρτητους επιστήμονες και δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά. Οι μελέτες αυτές περιλαμβάνουν δεδομένα, τα οποία μπορούν να διασταυρωθούν από άλλους επιστήμονες. Δεν είναι εξωφρενικός ο ισχυρισμός πως μια μαϊμού θα μπορούσε να παίζει βιντεοπαιχνίδια αξιοποιώντας ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα: άλλωστε, ένας παράλυτος άντρας ήπιε μπύρα χρησιμοποιώντας ρομποτικό βραχίονα, τον οποίο ήλεγχε ο ίδιος με τη βοήθεια εγκεφαλικού εμφυτεύματος. Το Pong, μάλιστα, αποτελεί κλασική επιλογή για την επίδειξη των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα συστήματα μετατροπής εγκεφαλικών σημάτων σε κινήσεις: το 2006, ο Μάθιου Νεγκλ κατόρθωσε κάτι αντίστοιχο, μετά από τέσσερις ημέρες εκπαίδευσης. 

Τον Ιούλιο του 2019, ο Μασκ ανακοίνωσε πως μια μαϊμού είχε κατορθώσει ήδη να χειριστεί υπολογιστή με τη σκέψη μόνο, αξιοποιώντας εμφύτευμα της Neuralink. Στο διάστημα που μεσολάβησε, έχουμε δει παρουσιάσεις της τεχνολογίας που αναπτύσσει η Neuralink, με τη συμμετοχή χοίρων. Σήμερα, ο Μασκ ανακοίνωσε μέσω του Twitter πως η Neuralink ενδεχομένως να δώσει τη δυνατότητα σε ένα παράλυτο άτομο να αναρτήσει μηνύματα στη συγκεκριμένη πλατφόρμα ταχύτερα από ό,τι ένα άτομο που θα χρησιμοποιούσε τους αντίχειρές του και ένα κινητό τηλέφωνο. Μεταγενέστερος στόχος, όπως ανέφερε σε επόμενη ανάρτηση, είναι να στέλνονται σήματα από τα εγκεφαλικά εμφυτεύματα σε αντίστοιχα εμφυτεύματα τοποθετημένα σε κεντρικούς νευρικούς κόμβους του σώματος, "επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό, για παράδειγμα, σε παραπληγικούς να περπατήσουν ξανά". 

  • Like 8
  • Thanks 3