Η ταυτοποίηση μέσω βιομετρικών χαρακτηριστικών αποτελεί πια μέρος της καθημερινότητας μας.

Κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές και αυτοκίνητα ξεκλειδώνουν μόλις τα κοιτάζουμε (είτε ανιχνεύοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας, είτε τις ίριδες των ματιών μας), μπορούμε να αγοράσουμε διάφορα αγαθά χρησιμοποιώντας το δακτυλικό μας αποτύπωμα, υπάρχουν αεροδρόμια που χρησιμοποιούν την αναγνώριση προσώπου ενώ ακόμα και ο τρόπος που περπατούμε αποτελεί αντικείμενο έρευνας για τουλάχιστον μία βιομετρική τεχνολογία.

Τώρα, μαθαίνουμε ότι και οι παλμοί της καρδιάς μας αποτελούν ένα σχετικά αξιόπιστο βιομετρικό χαρακτηριστικό. Σύμφωνα με άρθρο στο MIT Technology Review, το Πεντάγωνο (Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών) έχει αναπτύξει ένα λέιζερ που μπορεί και αναγνωρίζει τους ανθρώπους –και μάλιστα από απόσταση- μέσω των καρδιακών παλμών τους. Η τεχνολογία, γνωστή ως Jetson, χρησιμοποιεί ένα λέιζερ ανίχνευσης μικροδονήσεων (laser vibrometer) για να αναγνωρίζει την κίνηση στην επιφάνεια του δέρματος που προκαλείται από τους κτύπους της καρδιάς και λειτουργεί από απόσταση 200 μέτρων.

Το «καρδιακό αποτύπωμα» είναι μοναδικό στον καθένα μας, και σε αντίθεση με τα πρόσωπα και τα δακτυλικά αποτυπώματα, δεν μπορεί να αλλοιωθεί με κανένα τρόπο. Όπως όμως συμβαίνει και με άλλες βιομετρικές τεχνολογίες, έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση η τεχνολογία Jetson παρουσιάζει κάποια –δυστυχώς σημαντικά- μειονεκτήματα. Έτσι, ενώ μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και όταν κάποιος φοράει ένα πουκάμισο ή κάποιο μπλουζάκι, δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν κάποιος φοράει ένα χειμωνιάτικο πανωφόρι ή μπουφάν. Επίσης, απαιτεί περίπου 30 δευτερόλεπτα για να συλλέξει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, οπότε για την ώρα λειτουργεί μόνο όταν το αντικείμενο στέκεται ακίνητο ή κάθεται. Επιπλέον, η αποδοτικότητα του εξαρτάται από κάποιο είδος βάσης δεδομένων καρδιακών παλμών. Το MIT Technology Review υποστηρίζει ότι η τεχνολογία Jetson υπό τις κατάλληλες συνθήκες λειτουργεί με ακρίβεια 95%.

Η τεχνολογία θα μπορούσε να αποδειχτεί τεράστιο όφελος για τον στρατό ή για οργανισμούς επιτήρησης, εξού και η παραγγελία της τεχνολογίας από το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από αρκετά χρόνια – επίσημα έγγραφα από την Υπηρεσία Τεχνικής Υποστήριξης για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (CTTSO) υποδηλώνουν ότι το έργο βρίσκεται υπό ανάπτυξη εδώ και αρκετό καιρό. Παρόλα αυτά, θα μπορούσε να έχει και άλλες εφαρμογές. Όπως επισημαίνει και το MIT Technology Review, οι γιατροί με την συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσαν να ελέγξουν τους καρδιακούς παλμούς ενός ασθενή χωρίς καν να τον αγγίξουν ενώ τα νοσοκομεία θα μπορούσαν επίσης να παρακολουθούν κάποιον ασθενή ασύρματα.   

Engadget