Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (Δ.Η.Ε), τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί το φαινόμενο ανεπιθύμητων και αναπάντητων κλήσεων αλλά και μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα, τα οποία προέρχονται από άγνωστους αριθμούς του εξωτερικού.

Αυτές προέρχονται κυρίως από χώρες όπως τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τις Μαλδίβες, με κωδικούς κλήσης (00387) και (00960) αντίστοιχα. Ως γνωστό, οι κλήσεις και τα μηνύματα έχουν στόχο την οικονομική εξαπάτηση των πολιτών, με την Δ.Η.Ε να συνιστά σε όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις στους αριθμούς αυτούς αλλά ούτε να στέλνουν SMS. Οι κλήσεις που έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα μετά και από αρκετές καταγγελίες, προέρχονται από άγνωστους αριθμούς υψηλής χρέωσης και πραγματοποιούνται κυρίως τις μεταμεσονύχτιες ώρες ώστε να εμφανίζονται σκόπιμα ως αναπάντητες.

 

Για το λόγο αυτό, η Δ.Η.Ε συνιστά στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας:

  • να μην πραγματοποιούν εξερχόμενες κλήσεις στους άγνωστους αυτούς διεθνείς αριθμούς, από τους οποίους δέχονται τις αναπάντητες-ανεπιθύμητες κλήσεις και
  • να μην καλούν στον αριθμό του αποστολέα του μηνύματος (sms), προβαίνοντας στην άμεση διαγραφή αυτού, καθώς και στις δύο περιπτώσεις ενδέχεται να υπάρχουν υψηλές χρεώσεις.


Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τηλεφωνικά στο 11188, μέσω email στο [email protected], από την εφαρμογή Feelsafe E-Commerce ή μέσω twitter sto @cyberalertgr.

 

Link.png Site: http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=%27..%27&perform=view&id=74672&Itemid=1961&lang=[/url]']Δελτίο Τύπου