Το malware στο Android είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πλατφόρμας όταν αυτό περιλαμβάνεται σε κακόβουλες εφαρμογές του Play Store.

Όμως σύμφωνα με ερευνητές, ένα trojan με την ονομασία Triada, υπάρχει σε αρκετές πολύ φθηνές συσκευές από συγκεκριμένους Κινέζους κατασκευαστές. Η πολύ σημαντική διαφορά έγκειται στο ότι το κακόβουλο λογισμικό έρχεται προεγκατεστημένο με τη συσκευή, έχοντας άμεση πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές που θα εγκαταστήσει ο χρήστης.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ένοχες συσκευές είναι τέσσερις και προέρχονται από δύο κατασκευαστές, την Leagoo και τη Nomu, που σίγουρα δεν προκαλούν ρίγη συγκίνησης στους καταναλωτές αφού η συντριπτική πλειοψηφία δε τις γνωρίζει. Για όσους όμως τις γνωρίζουν, τα μοντέλα είναι τα M5 Plus και M8 της Leagoo καθώς και τα S10/S20 από τη Nomu.

 

Σε μια παρόμοια υπόθεση, η αμερικανική Blu είδε αυτή την εβδομάδα να αφαιρούνται τα smartphone της από το αποκλειστικό πρόγραμμα συνδρομητών του Amazon Prime εξαιτίας μιας αναφοράς για δυνητικά επικίνδυνη συμπεριφορά ανταλλαγής δεδομένων. Από την πλευρά της η Blu αντικρούει δημοσίως τους χαρακτηρισμούς, και ισχυρίζεται ότι η συλλογή δεδομένων που πραγματοποιεί συνεργάτης της από την Κίνα, αφορά μόνο σκοπούς για αναβάμιση μέσω OTA.

 

Link.png Site: PhoneArena