Μία από τις καλύτερες προσφορές στον χώρο των προϊόντων έξυπνου σπιτιού θα πάψει να ισχύει πλέον. Η Wyze, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την αρκετά οικονομική κάμερα ασφαλείας WyzeCam πρόκειται να τερματίσει από τη 1η Φεβρουαρίου την υποστήριξη της WyzeCam V1.

Η Wyze σε ηλεκτρονική επιστολή που απέστειλε στους πελάτες της, έκανε γνωστό ότι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κάμερα μετά το τέλος του μήνα, ωστόσο η εταιρεία θα τερματίσει την πώληση της όπως και την «ενημέρωση και συντήρηση» του λογισμικού της. Επιπλέον, αποθαρρύνει τη διαρκή χρήση της WyzeCam από τους χρήστες επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο συνοδεύεται από «αυξημένο κίνδυνο». Αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο, ότι η εταιρεία σταματά την υποστήριξη της πρώτης γενιάς της κάμερας ασφαλείας της επειδή δεν υποστηρίζει μία κρίσιμης σημασίας ενημέρωση ασφαλείας.    

Η WyzeCam V1 σημείωσε αναπάντεχη εμπορική επιτυχία καθώς ήταν μία αρκετά προσιτή λύση κάμερας ασφαλείας που βοήθησε να γίνει «mainstream» η οικιακή επιτήρηση ενώ ανάγκασε πολλούς ανταγωνιστές να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων τους. Οι κάμερες επίσης της Wyze έγιναν δημοφιλείς επειδή δεν απαιτούσαν μηνιαία συνδρομή για τις premium λειτουργίες τους όπως συμβαίνει με τις κάμερες ασφαλείας Amazon Ring ή Google Nest και άλλων. Μάλιστα, η εταιρεία Wyze ανακοίνωσε πρόσφατα ένα μοντέλο συνδρομής τύπου «pay-what-you-want» για να προσθέσει νέες λειτουργίες στις κάμερες της όπως είναι η ανίχνευση της ανθρώπινης παρουσίας με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Στην ηλεκτρονική επιστολή προς τους πελάτες της, η εταιρεία συμπεριέλαβε ένα κουπόνι $3 για την αγορά μίας νέας κάμερας από την ίδια, ποσό βεβαίως που είναι πολύ μικρό για να έχει την οποιαδήποτε σημασία αν είσαι αναγκασμένος να αντικαταστήσεις όχι μία αλλά ένα σύνολο καμερών επιτήρησης. Και όπως είναι κατανοητό, το… κουπόνι δεν άρεσε σε μερικούς χρήστες του forum της εταιρείας: «Αγόρασα ένα σωρό τέτοιες κάμερες με καλή πίστη» έγραψε ένας χρήστης. «Προγραμματισμένη απαξίωση» έγραψε ένας άλλος. Η WyzeCam V1 είναι ήδη 5 χρόνων και ενδεχομένως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα 5 χρόνια θεωρούνται το ελάχιστο όριο για την διάθεση ενημερώσεων ασφαλείας από τους περισσότερους κατασκευαστές καμερών ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της Google.

Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν πάντως, μεταξύ των οποίων είναι η WyzeCam Pan V2 -που υποστηρίζει pan και tilt εξ αποστάσεως- αλλά και η ναυαρχίδα της εταιρείας WyzeCam V3. Βεβαίως υπάρχουν ένα σωρό επιλογές από την Google, την TP-Link κ.ά.