Αναφέρουν ότι πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται η Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών της Ρωσίας (GRU).

Η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τις κυβερνοεπιθέσεις που κατέστρεψαν τις ιστοσελίδες των κυβερνητικών υπηρεσιών της Ουκρανίας και μεγάλων τραπεζών τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Η Anne Neuberger, αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης, ανέφερε ότι η έχουν στην κατοχή τους τεχνικές πληροφορίες που συνδέουν τη ρωσική διεύθυνση πληροφοριών (GRU) με τις επιθέσεις. Η Neuberger πρόσθεσε ότι η GRU μετέδιδε μεγάλο όγκο πληροφοριών σε διευθύνσεις IP και domains που βασίζονταν στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το AP News και το Reuters, το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησε δημοσίως τη Ρωσία για τα περιστατικά επιθέσεων, λέγοντας ότι η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU της χώρας εμπλέκεται σχεδόν σίγουρα. Ενώ οι επιθέσεις κατάφεραν να «κατεβάσουν» τις Ουκρανικές ιστοσελίδες, η Neuberger ανέφερε ότι είχαν «περιορισμένο αντίκτυπο», χάρη στους αξιωματούχους της Ουκρανίας που ασφάλισαν και αποκατέστησαν γρήγορα αυτές τις σελίδες.

Τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Ουκρανίας ήταν μεταξύ των ιστοσελίδων που επλήγησαν και ένα μήνυμα στα ουκρανικά, ρωσικά και πολωνικά που άφησαν οι επιτιθέμενοι έγραφε πως όλα τα προσωπικά δεδομένα των Ουκρανών έχουν μεταφορτωθεί στο δημόσιο δίκτυο και ότι όλα τα δεδομένα των υπολογιστών που έχουν καταστραφεί είναι αδύνατον να αποκατασταθούν. Το μήνυμα αναφερόταν επίσης στην «Ιστορική Γη» και έδειχνε διαγραμμένες εκδοχές του χάρτη και της σημαίας της Ουκρανίας.

Το ουκρανικό Υπουργείο Πληροφοριών είχε αναφέρει πως υπήρχαν κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι η Ρωσία πραγματοποίησε τις επιθέσεις. Επιπλέον, το Υπουργείο Πολιτισμού και Πολιτικής Ενημέρωσης πρότεινε επίσης ότι οι αναφορές σε Ουκρανικές υπερεθνικιστικές ομάδες ήταν απλώς μια προσπάθεια των Ρώσων να κρύψουν την πραγματική τους ταυτότητα.

Η Neuberger ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος καλεί δημόσια το Κρεμλίνο, επειδή η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να είναι έτοιμη να ρίξει φως στην κακόβουλη διαδικτυακή δραστηριότητα και όσοι βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις να τιμωρηθούν. Αν και οι επιθέσεις είχαν περιορισμένο αντίκτυπο, ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει περισσότερες επιθέσεις στο μέλλον αλλά και τελικά να εισβάλει στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Biden ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ έχουν λάβει πληροφορίες που δείχνουν ότι ο Ρώσος Vladimir Putin έχει λάβει την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες.

  • Thanks 1