Το γνωστό χορευτικό ποπ τραγούδι της Janet Jackson από το 1989, Rhythm Nation, βρέθηκε μετά από χρόνια στις επικεφαλίδες των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, κυρίως των τεχνολογικών, για ένα παράξενο λόγο: μπορεί να οδηγήσει ορισμένους φορητούς υπολογιστές σε… κατάρρευση.

Από ότι φαίνεται το γνωστό τραγούδι στην πραγματικότητα μπορεί μέσω «συντονισμού» να κάνει κάποιους σκληρούς δίσκους να «κρασάρουν» ή ακόμα και να αστοχήσουν. Την σχετική αποκάλυψη έκανε μέσω του προσωπικού του blog, The Old New Thing, ο Raymond Chen, Microsoft Software Engineer. Ο κ. Chen αφηγήθηκε την ιστορία ενός συναδέλφου του, ο οποίος κατά τη διάρκεια ορισμένων δοκιμών φορητών υπολογιστών για λογαριασμό ενός μεγάλου κατασκευαστή φορητών υπολογιστών, ανακάλυψε ότι το τραγούδι Rhythm Nation «κατέστρεφε» ορισμένα μοντέλα φορητών υπολογιστών, ακόμη και φορητούς υπολογιστές ανταγωνιστών.

«Μια ανακάλυψη κατά τη διάρκεια της έρευνας είναι ότι η αναπαραγωγή του μουσικού βίντεο χάλασε επίσης και ορισμένους από τους φορητούς υπολογιστές των ανταγωνιστών», γράφει ο Raymond Chen. «Δεν θα ήθελα να είμαι στο εργαστήριο που έστησαν για να διερευνήσουν αυτό το πρόβλημα».

Αργότερα ανακαλύφθηκε ότι δεν έφταιγε απαραίτητα το μουσικό βίντεο, αλλά το ίδιο το τραγούδι, καθώς ένας φορητός υπολογιστής που βρισκόταν δίπλα σε εκείνον στον οποίο γινόταν η αναπαραγωγή του βίντεο κατέρρευσε επίσης. «Τελικώς αποδείχτηκε ότι το τραγούδι περιείχε μία από τις φυσικές συχνότητες συντονισμού του συγκεκριμένου μοντέλου σκληρού δίσκου 5.400rpm που χρησιμοποιούνταν τόσο στους φορητούς υπολογιστές που συγκεκριμένου κατασκευαστή όπως και άλλων κατασκευαστών» εξηγεί ο Ryamond Chen στο προσωπικό του blog. Με άλλα λόγια, το Rhythm Nation περιλαμβάνει μία συχνότητα που έκανε τους σκληρούς δίσκους των φορητών υπολογιστών να συντονίζονται και να «δονούνται» σε σημείο αστοχίας. Για να διορθώσουν ή να «αποφύγουν» το πρόβλημα, τοποθέτησαν ένα φίλτρο στον δέκτη ήχου των υπολογιστών, για την ανίχνευση και την αφαίρεση της συχνότητας πριν από το processing. 

 

  • Like 1
  • Confused 2