Η Xerox, η εμβληματική Αμερικάνικη εταιρεία που κάποτε κυριάρχησε στην εκτύπωση (και με τις εφευρέσεις της έφερε επανάσταση στον χώρο των υπολογιστών) και που ξεκίνησε από το Rochester, στη N. Υόρκη το 1906, εξαγοράστηκε -επί της ουσίας- από τη Fujifilm έναντι $6,1 δισεκατομμυρίων.

Οι δύο εταιρείες όπως είναι γνωστό συνυπήρχαν για περισσότερο από μισό αιώνα ως επιχειρησιακοί εταίροι υπό την ονομασία Fuji Xerox. Τώρα ωστόσο τη διαχείριση της Αμερικάνικης εταιρείας που έχασε την ανεξαρτησία της θα έχει η Ιαπωνική Fujifilm Holdings Corp.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι Xerox και Fujifilm συμφώνησαν να συγχωνευτούν με την Fujifilm να έχει τον έλεγχο (ουσιαστικά το 50,1%) μίας εταιρείας-κολοσσού με έσοδα που αγγίζουν τα $18 δισεκατομμύρια. Οι μέτοχοι της Xerox θα λάβουν μέρισμα σε μετρητά περίπου $9,8 ανά μετοχή μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία ($2.5 δισεκατομμύρια περίπου) ενώ αναμένεται να γίνουν περίπου 10 χιλιάδες απολύσεις στην Ασία. Η νέα εταιρεία –που θα διατηρήσει τη διπλή ονομασία Fuji Xerox- θα έχει τα κεντρικά της τόσο στο Tokyo όσο και στο Connecticut.

“Η νέα Fuji Xerox θα τοποθετηθεί τώρα καλύτερα στην αγορά για να ανταγωνιστεί στο σημερινό περιβάλλον με πραγματική παγκόσμια κλίμακα, με αυξημένη παρουσία στις ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές και με δυνατότητες καινοτομίας για να καλύψει αποτελεσματικά τις ταχέως εξελισσόμενες απαιτήσεις των πελατών της” δήλωσε ο CEO της Xerox, Jeff Jacobson. Εκτός από την εκτύπωση, η Xerox είναι επίσης γνωστή για κάποιες εφευρέσεις της –την δεκαετία του   που αποτέλεσαν στάνταρντ για τους μοντέρνους προσωπικούς υπολογιστές, όπως ήταν τα Ethernet, mouse, laser printer και άλλα πρωτόκολλα που δημιουργήθηκαν στο ερευνητικό της κέντρο PARC (Palo Alto Research Center). 

ArsTechnica

  • Like 1
  • Sad 1