Παραδεχόμενη ότι η κυκλοφορία του Rift δεν ξεκίνησε όπως περίμενε αλλά βρίσκεται σε καλό δρόμο, η Oculus προχώρησε σήμερα σε διάφορες ανακοινώσεις σχετικά με το παρόν και το μέλλον της εικονικής πραγματικότητας.

Ένα από τα κεντρικά σημεία της παρουσίασης, αφορούσε το μεγάλο κόστος ενός υπολογιστή που έχει τα απαραίτητα τεχνικά χαρακτηριστικά και επιδόσεις για να μπορεί να αναπαράγει χωρίς πρόβλημα τα παιχνίδια και τις εφαρμογές του Rift. Με κόστος τουλάχιστον $1000 για το στήσιμο ενός τέτοιου υπολογιστή σε συνδυασμό με την τιμή του Rift στα $599, είναι προφανές ότι η εμπειρία που υπόσχεται η Oculus κοστίζει αρκετά. Όμως το μήνυμα που περνάει η εταιρεία μέσα από το συνέδριο Oculus 3 σήμερα, είναι ότι η κατάσταση αυτή θα αλλάξει πολύ σύντομα, με το κόστος ενός ικανού VR υπολογιστή να πέφτει ακόμα και στα $500.

 

Ο λόγος δεν είναι μόνο οι εξελίξεις στις επιδόσεις των καρτών γραφικών αλλά και η ανάπτυξη δύο τεχνικών από την ίδια την Oculus που θα ενσωματωθούν στο firmware του Rift και θα επιτρέπουν ακόμα και σε μη κορυφαίο hardware, να παραδίδει 90 καρέ το δευτερόλεπτο, κάτι που είναι απαραίτητο για μια απροβλημάτιστη VR εμπειρία.

 

Η πρώτη τεχνική ονομάζεται Timewarp και η οποία αναλαμβάνει να προσθέσει ένα «συνθετικό καρέ» στην περίπτωση που το hardware χάσει κάποιο κατά την αναπαραγωγή του παιχνιδιού. Η δεύτερη τεχνική με την ονομασία Spacewarp, χαμηλώνει σημαντικά τον πήχη των απαραίτητων επιδόσεων για το Rift, επιτρέποντας σε έναν υπολογιστή να παραδίδει 45 καρέ το δευτερόλεπτο , τα μισά από τα ιδανικά δηλαδή, με την τεχνική να αναλαμβάνει τη δημιουργία των υπολοίπων μέσω του VR συστήματος αυτή τη φορά. Η τεχνική Spacewarp επιτρέπει όχι μόνο σε υπολογιστές μεσαίων επιδόσεων αλλά και σε φορητούς υπολογιστές να παρέχουν μια άριστη εμπειρία παιχνιδιού με το Rift, με την Oculus να πιστοποιεί μάλιστα για πρώτη φορά laptops από την ASUS, την Alienware και την Lenovo.

 

Όπως αναφέρθηκε, τα ελάχιστα τεχνικά χαρακτηριστικά που πλέον θα είναι απαραίτητα για έναν υπολογιστή προκειμένου να λάβει την πιστοποίηση "Oculus Ready" θα είναι τα παρακάτω

  • Nvidia 960
  • Intel Core i3-6100 / AMD FX4350
  • 8GB RAM
  • HDMI 1.3 Video Output
  • 1x USB 3.0, 2x USB 2.0 θύρες
  • Windows 8