Ένα από τα gadgets που κέρδισε την υποστήριξη της Samsung και παρουσιάστηκε στον εκθεσιακό της χώρο είναι το Sgnl. Πρόκειται για το έξυπνο λουράκι που μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα οποιοδήποτε ρολόι («έξυπνο» ή ακόμη και κλασικό) και σας επιτρέπει να πραγματοποιείτε τηλεφωνικές συνομιλίες ακουμπώντας το δάκτυλο στο αυτί σας.

Η βασική τεχνολογία που χρησιμοποιεί το Sgnl ονομάζεται Body Conduction Unit (BCU) και λειτουργεί μεταδίδοντας και ενισχύοντας τους ήχους γύρω από το ανθρώπινο σώμα.

 

Όπως μας το περιέγραψε εκπρόσωπος της εταιρείας, για καλύτερη απόδοση το λουράκι θα πρέπει να ακουμπά στο οστό του καρπού ώστε να μεταδώσει με τη μορφή δονήσεων το ηχητικό σήμα που έχει λάβει από το κινητό μας μέσω Bluetooth. Οι δονήσεις αυτές φτάνουν στη συνέχεια έως την άκρη του δακτύλου και το αυτί αναλαμβάνει την «αποκωδικοποίησή» τους σε ήχο. Η ηχογράφηση της δικής σας ομιλίας, από την άλλη, γίνεται μέσω μικροφώνου ενσωματωμένου στο λουράκι. Επειδή η μετάδοση του ήχου γίνεται με δονήσεις, ο εκπρόσωπος της Sgnl εξήγησε πως η όλη διαδικασία δεν εγκυμονεί κάποιο κίνδυνο για την υγεία μας.

 

Ως ιδέα, το Sgnl παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς μπορεί να «αναβαθμίσει» το ρολόι μας διευκολύνοντας σε μεγάλο βαθμό τις τηλεφωνικές κλήσεις. Στην πράξη, όμως, ο ήχος, τουλάχιστον στις δοκιμές που κάναμε, δεν ήταν καθαρός και σε καμία περίπτωση δεν είχε ποιότητα αρκετά καλή ώστε να το καταστήσει πρακτικά αξιόπιστη λύση. Το γεγονός, πάντως, ότι έχει κερδίσει την προσοχή της Samsung μας κάνει να αισιοδοξούμε πως όταν κυκλοφορήσει (οι εκτιμήσεις στο Kickstarter κάνουν λόγο για τον Φεβρουάριο του 2017) θα είναι τουλάχιστον σε ικανοποιητικό επίπεδο.

 

gallery_286955_3299_34839.jpg

 

Σε πρώτη φάση το Sgnl αναμένεται να κυκλοφορήσει ως αυτόνομο αξεσουάρ, χωρίς πάντως να αποκλείεται στο άμεσο μέλλον κάποια συνεργασία με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κατασκευής έξυπνων ή και κλασικών ρολογιών.

 

gallery_286955_3299_292629.jpg

 


Η αποστολή του insomnia στην IFA 2016 είναι χορηγία της ΓΕΡΜΑΝΟΣ