Super Moderators paredwse Δημοσ. 4 Μαΐου 2006 Super Moderators Δημοσ. 4 Μαΐου 2006 Αφορμή για το συγκεκριμένο θέμα, η παρακάτω είδηση: ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Φυλλάδιο κατά του «Κώδικα Ντα Βίντσι» αλλά και του «Ευαγγελίου του Ιούδα» αποφάσισε να εκδώσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, κλιμακώνοντας την επίθεση του Αρχιεπισκόπου και του Μητροπολίτη Καλαβρύτων κατά του συγγραφέα του βιβλίου Νταν Μπράουν και των μέσων ενημέρωσης. Σύμφωνα με Τα Νέα, το φυλλάδιο θα εκδοθεί σε λίγες ημέρες και θα διανεμηθεί σε όλους τους ναούς, εν όψει και της πρεμιέρας της ταινίας, σε μια προσπάθεια όπως τονίζεται χαρακτηριστικά να «προστατευθεί η χριστιανική παράδοση». Σύμφωνα με πληροφορίες, με το έντυπο αυτό θα καλούνται οι πιστοί να αγνοήσουν το περιεχόμενο των βιβλίων και βεβαίως να αποφύγουν να δουν την ταινία «Κώδικας Ντα Βίντσι», η οποία θα προβληθεί στους κινηματογράφους στο τέλος του μήνα. Αρχικά, όταν κυκλοφόρησαν τα δύο βιβλία, τόσο ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας όσο και τα μέλη της Συνόδου είχαν περιοριστεί σε ήπιες αντιδράσεις. Μάλιστα για το «Ευαγγέλιο του Ιούδα» λίγο πριν από το Πάσχα είχε τονισθεί ότι «πρόκειται για ένα θέμα χωρίς σημασία το οποίο απασχολεί την Εκκλησία απο τον δεύτερο αιώνα» και ότι «δεν είναι κάτι νέο». Αντίθετα τότε έντονα είχαν αντιδράσει οι καθολικοί. Τώρα όμως ο κ. Χριστόδουλος αλλά και η Σύνοδος φαίνεται πως έχουν αποφασίσει να αντιδράσουν δυναμικά -ορισμένοι δεν αποκλείουν και συγκεντρώσεις έξω από τους κινηματογράφους- όχι τόσο για το περιεχόμενο των βιβλίων όσο για την προβολή τους από τα μέσα ενημέρωσης. Εν τω μεταξύ, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, μιλώντας στην εφημερίδα Μακεδονία, κάλεσε το ποίμνιο να μη δει την ταινία, αφού, όπως υποστηρίζει, το βιβλίο και η ταινία είναι «αυθαίρετα κατασκεύασματα του τύπου της μυθιστορίας» και βρίσκονται έξω από οποιαδήποτε επιστημονική πληροφόρηση και πραγματικότητα της ιστορίας. [...] Πηγή: in.gr Κατόπιν των παραπάνω, πώς κρίνετε την κίνηση της Διακρούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ); Πιστεύετε ότι έχουν δικαίωμα να εμποδίσουν με δυναμικές ενέργειες τους πολίτες να δουν μία ταινία, όπως συνέβει με την ταινία "Ο Τελευταίος Πειρασμός"; Ή να ζητήσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας ενός βιβλίου; Γενικότερα, μπορεί η Εκκλησία να παρεμβαίνει και να επεμβαίνει αποφασιστικά για θέματα εκτός της δικαιοδοσίας της; Κι αν ναι, μέχρι ποιό βαθμό; Θερμή παράκληση: Δεν πρόκειται για συζήτηση θρησκευτικού περιεχομένου και δεν κρίνονται οι θρησκευτικές πεποιθήσεις των μελών (ή η ανυπαρξία τέτοιων πεποιθήσεων). Ας περιοριστούμε στο συγκεκριμένο θέμα χωρίς αντιδικίες για Χριστιανούς, Μουσουλμάνους, Βουδιστές, την ύπαρξη ή μη ανώτερης δύναμης (είτε αυτό ονομάζεται Θεός είτε κάτι άλλο) κλπ.
mazda Δημοσ. 4 Μαΐου 2006 Δημοσ. 4 Μαΐου 2006 H ΔΙΣ δεν εμποδιζει κανεναν πολιτη για τιποτα.....Απλα προτρεπει να μην δη κανεις την ταινια η να διαβασει το βιβλιο για τους γνωστους λογους. Επισης πιστευω οτι η Εκκλησια δεν πρεπει να παρεμβαινει μονο για θεματα που δεν την αφορουν. Στην συγκεκριμενη περιπτωση ομως το θεμα ειναι εντος δικαιοδοσιας της και μπορει --κατα την γνωμη μου παντα-- να επεμβει και πιο δυναμικα ακομα.
papadakn Δημοσ. 4 Μαΐου 2006 Δημοσ. 4 Μαΐου 2006 ζώα ζώα ζώα...Ζήτω η σύγχρονη Ελλάδα που σέβεται το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης ιδεών. Πάλι ρόμπα θα γίνουμε παγκοσμίος με την Λουκά νε τρέχει έξω απο τα Village Cinemas και να φωνάζει "Αντίχρηστοι!!!"
panos78 Δημοσ. 4 Μαΐου 2006 Δημοσ. 4 Μαΐου 2006 Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έβγαλε αυτή την ανακοίνωση για να προστατεύσει τα του οίκου της (γιατί με αυτό τον τρόπο πιστεύει ότι θα το πετύχει). Από εκεί και μετά (μιλάω προσωπικά) δεν με εμποδίζει κανένας και τίποτα να πάω ή να μην πάω να δω την ταινία ή να διαβάσω το βιβλίο. Ενεργώ καθαρά κατά βούληση.
mandate Δημοσ. 4 Μαΐου 2006 Δημοσ. 4 Μαΐου 2006 η εκκλησσία νομίζω ότι μπορεί άνετα {δηλ έχει την οικονομική άνεση} και σε συνεργασία με κάποιον π.χ. Πανούση να κάνει καμμιά παρωδία του da vinci .αυτό θα είναι μαγκιά.
DrLo Δημοσ. 4 Μαΐου 2006 Δημοσ. 4 Μαΐου 2006 Πάλι ρόμπα θα γίνουμε παγκοσμίος .......... Με αφορμή το παραπάνω (και οχι την ουσία του θέματος) θέλω να πω ... Μου τη σπάει απίστευτα όταν για το κάθε τι σκεφτόμαστε αν θα εκτιθεται η Ελλάδα στο εξωτερικό, - για την ανακοίνωση της εκκλησίας (λες και η καθολική εκκλησία το δέχεται πιο ήρεμα), - για το videoclip της Eurovision (αμφιβάλω αν το έχει δει κανείς έξω κι αν ναι αν ξέρει ότι είναι της ελληνικής συμμέτοχής και ότι προσβάλλει τη χώρα), - για το αν κάνουν απεργία τα πλοία (όταν στην Γαλλία απεργούν οι φορτηγατζήδες και πολιορκούν το Παρίσι) - για οτιδήποτε άλλο που μεγαλοποιούμε στη φαντασία μας και νομίζουμε ότι άλλη δουλειά δεν έχουν στο εξωτερικό να ασχολούνται με το τι γίνεται στην Ελλάδα. κλπ κλπ
Flying_Dutchman Δημοσ. 4 Μαΐου 2006 Δημοσ. 4 Μαΐου 2006 Σκοταδισμος σε ολο του το μεγαλειο.Δεν ειναι η πρωτη φορα και δυστυχως ουτε η τελευταια. Θα περασουν πολλες δεκαετιες μεχρι να αρχισει να ξυπναει ο κοσμος και να τους παρει με τις πετρες.
mazda Δημοσ. 4 Μαΐου 2006 Δημοσ. 4 Μαΐου 2006 ζώα ζώα ζώα...Ζήτω η σύγχρονη Ελλάδα που σέβεται το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης ιδεών. Πάλι ρόμπα θα γίνουμε παγκοσμίος με την Λουκά νε τρέχει έξω απο τα Village Cinemas και να φωνάζει "Αντίχρηστοι!!!" Χεστηκ³με για το τι θα πιστευουν οι ''εξω''. Λες και αλλη δουλεια απο το να κοιτανε εμας δεν εχουν....
panos78 Δημοσ. 4 Μαΐου 2006 Δημοσ. 4 Μαΐου 2006 Θα περασουν πολλες δεκαετιες μεχρι να αρχισει να ξυπναει ο κοσμος και να τους παρει με τις πετρες. Αν κάποιοι κοιμούνται δεν τους φταίει κανείς. Αν όμως ξυπνήσουν και αρχίσουν να πετάνε πέτρες αυτό θα τους ρίξει περισσότερο στο σκοτάδι παρά στο φως.
lefterhs Δημοσ. 4 Μαΐου 2006 Δημοσ. 4 Μαΐου 2006 ]Τώρα όμως ο κ. Χριστόδουλος αλλά και η Σύνοδος φαίνεται πως έχουν αποφασίσει να αντιδράσουν δυναμικά -ορισμένοι δεν αποκλείουν και συγκεντρώσεις έξω από τους κινηματογράφους- όχι τόσο για το περιεχόμενο των βιβλίων όσο για την προβολή τους από τα μέσα ενημέρωσης. Δεν με ενδιαφερει αν θα βγαλει η εκκλησια ή ο οποιοσδηποτε φυλλαδιο με οδηγιες. Ο καθενας εχει το μυαλο και την κριση να αποφασισει αν θα παρακολουθησει μια ταινια ή αν θα διαβασει ενα βιβλιο και βεβαια αν πιστευει οτι πρεπει να παρει την εγκριση απο καποιον για να το πραξει, δικαιωμα του. Ομως, οι συγκεντρωσεις εξω απο κινηματογραφους, τα ομαδικα καψιματα βιβλιων οπως συνεβει στο προσφατο παρελθον και οι αλλες "δυναμικες αντιδρασεις" τι σκοπους εξυπηρετουν? Αυτο για μενα ειναι απαραδεκτη παρεμβαση.
Sorath Δημοσ. 4 Μαΐου 2006 Δημοσ. 4 Μαΐου 2006 Ποτέ μου δεν ασχολήθηκα με την εκκλησία και ούτε πρόκειται. Ας κάνουν οτι θέλουν αρκεί να μην μουν στερούν την δυνατότητα να αποφασίζω ΕΓΩ για το τι θα δω και τι θα διαβάζω. Γιατί τότε θα τους πάρει και θα τους σηκώσει....
Super Moderators billdanos Δημοσ. 4 Μαΐου 2006 Super Moderators Δημοσ. 4 Μαΐου 2006 Το να δω "Χριστιανούς" έξω από τα Village να διαμαρτύρονται, δεν με απασχολεί και τόσο, μιας και ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει. Αν όμως τολμήσει κάποιος να μου αποτρέψει την είσοδο ...θα φάει χώμα!
Super Moderators paredwse Δημοσ. 4 Μαΐου 2006 Μέλος Super Moderators Δημοσ. 4 Μαΐου 2006 [...]Ομως' date=' οι συγκεντρωσεις εξω απο κινηματογραφους, τα ομαδικα καψιματα βιβλιων οπως συνεβει στο προσφατο παρελθον και οι αλλες "δυναμικες αντιδρασεις" τι σκοπους εξυπηρετουν? Αυτο για μενα ειναι απαραδεκτη παρεμβαση.[/quote'] Αυτό ακριβώς με προβληματίζει κι εμένα. Εξ'ου και η ερώτηση που έθεσα στο αρχικό μου post: «Πιστεύετε ότι έχουν δικαίωμα να εμποδίσουν με δυναμικές ενέργειες τους πολίτες να δουν μία ταινία, όπως συνέβει με την ταινία "Ο Τελευταίος Πειρασμός"; Ή να ζητήσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας ενός βιβλίου;». Η Εκκλησία φυσικά και μπορεί να έχει άποψη για τα κοινωνικά δρώμενα - δεν πιστεύω να υπάρχει κανείς που να διαφωνεί με αυτό. Όπως γνώμη έχει ο καθένας μας και κάθε κοινωνικός φορέας. Το θέμα είναι ότι άλλη η διατύπωση γνώμης κι άλλο η δυναμική επέμβαση (διαδηλώσεις έξω από κινηματογράφους ή θέατρα, προπηλακισμοί, κάψιμο βιβλίων, απαίτηση να απαγορευθεί βιβλίο ή ταινία ή παράσταση κλπ).
panos78 Δημοσ. 4 Μαΐου 2006 Δημοσ. 4 Μαΐου 2006 Δεν νομίζω να υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να επιδοκιμάζει τέτοιου είδους «δυναμικές ενέργειες». Τώρα αν κάποιοι ανεγκέφαλοι λαμβάνουν τις προτροπές της Δ.Ι.Σ. ως εντολές ότι πρέπει να προστατεύσουν τις συνειδήσεις όλων μας με όποιο τρόπο (θεμιτό ή αθέμιτο) μπορούν, εγώ δεν θα καταδίκαζα την προτροπή της Δ.Ι.Σ. αλλά όλους αυτούς του ανεγκέφαλους.
Super Moderators Snoob Δημοσ. 4 Μαΐου 2006 Super Moderators Δημοσ. 4 Μαΐου 2006 Θέλω να πιστεύω ότι έχουμε προοδεύσει από την εποχή των κωμικοτραγικών καταστάσεων που συνόδευσαν την προβολή του "Τελευταίου Πειρασμού". Όχι ότι θα μου κάνει εντύπωση να δω τίποτε "αγανακτισμένους Χριστιανούς" έξω από τους κινηματογράφους.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.