NoD Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 Και γω με τη σειρά μου να σου πω ότι κάποιος άλλος μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά, ίσως αδιάφορα, γιατί το έχει ψηλά και το έχει για την πάρτη του και όχι για όλο τον κόσμο.
Fidelio Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 (...)Για το τελευταίο δεν μπορώ να αποφανθώ, και εκτός αυτού δεν μου καίγεται καρφί. (..) Είναι ενδιαφέρον αυτό που λές. Γενικά θα έλεγα ότι είναι μια εκδοχή που μου ταιριάζει στην καθημερινότητα , ωστόσο μου μοιάζει περισσότερο σαν να έχω ήδη αποδεχτεί την δογματική πλευρά του αθεϊσμού, γιατί η αναζήτηση δεν εκπίπτει στην αδιαφορία , δεν βρίσκεις; . Σε αυτή λοιπόν την συνθήκη δεν μπορώ να προσάψω τίποτα σε κανέναν , ακόμα και για την ύπαρξη/μη του χριστιανικού θεού. Όσο για τα παράδοξα να ήταν μόνο στην θρησκεία . . .
Psyx Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 Μαλιστα . Επετρεψε μου να σου πω οτι οποιου θιξεις κατι που εχει ψηλα , το ιδιο θα αντιδρασει . Κ αν θεωρεις οτι το να λες κωλο την πιστη μου ειναι απλο θιξιμο , τοτε καπου υπαρχει χασμα μεταξυ της εννοιας κ του πως το αντιλαμβανεσαι . Εστω κ αν το εστιαζεις αποκλειστικα στους χριστιανους . Κ οντως κοβεται καθε σχεση κ συνομιλια . χαχαχα... αναμενόμενο και προβλεπόμενο... η διαφορά είναι πως δεν έθιξα την πίστη σου... απλά διατύπωσα την άποψη μου για την πίστη εν γένει... δεν αναφερόμουνα μόνο στον χριστιανισμό αλλά φυσικά η άποψη μου τον περιλαμβάνει... Δεν θέλω να θίξω θέμα πίστης, γιατί θεωρώ πως η πίστη είναι σαν τιςαπόψεις και τις κ*λοτρυπίδες... ο καθένας μας έχει από μία και είναι και ευαίσθητη... αν μπορέσεις να βρείς στην παραπάνω πρόταση κάτι που να υπαινίσσεται την πίστη της paschalia, σε παρακαλώ να μου το δείξεις... δικαίωμα σου να σταματάς να συζητάς μαζί μου, αρκεί να το κάνεις και να έχεις λόγο (προσβολή, κλπ) και όχι για το θεαθήναι...
paschalia Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 Μέλος Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 Παιζουμε με τις λεξεις τωρα μαλλον . Αν κ ειπα οτι για μενα η συζητηση μαζι σου τελειωσε , δε μπορω να μη το πω . Απο εκει κ περα δε περιμενω να επεμβει κανεις για καποιο εντιτ .
Ceridwen Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 7 Μαρτίου 2007 Δεν καταλαβαίνω γιατι οι περισσοτεροι θεωρουν μερικα πραγματα προσωπικη τους ιδιοκτησια. ʽτη ΔΙΚΗ μου η πιστη, συμβολο, σημαια, χωρο μην μου τα προσβαλεις!ʼ Εγω? δεν εχω δικαιωμα? Δεν ειναι και δικα μου να τους συμπεριφερθω οπως θελω? Θα ημουν γελοια, αν εκαιγα-έβριζα το κορανι. Δεν εχω καμια δουλεια να κανω κατι τετοιο. Αλλα μεγαλωνοντας σε μια χωρα που απο την βαπτιση, το σταυρο που εκανα καθε πρωι στο σχολειο, μεχρι την μερα που θα με θαψουν, η θρησκεια με κυνηγαει σε καθε βημα, δεν εχω το δικαιωμα να τα χαρακτηριζω οπως θέλω?
Powerline Δημοσ. 8 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2007 Οπως το είπες.Παραμύθι. Δεν είναι απόδειξη οτι υπάρχει θεός παρα μια εικασία με τεράααααααστια λογικά άλματα. Αν θες να είσαι πιστός, έχω βαρεθεί να το λέω αυτο, μην ψάχνεις αποδείξεις. Η πίστη ΔΕΝ θέλει αποδείξεις. Αν μπείς σε αυτό το παιχνίδι το έχεις χαμένο απο χέρι. Αν σου αρέσει η χριστιανική/βουδιστική/μουσουλμανική/whatever διδαχή, σε νοιάζει αν ο θεός υπάρχει ή οχι; Για μένα η πίστη είναι αρνητική ακόμα και σαν λέξη. Για άλλους είναι πηγή δύναμης. Το να λέμε οτι όλοι οι άθεοι έχουν κάποια ψυχολογικά προβληματα είναι το ίδιο με το να λέμε οτι όλοι οι χριστιανοί έχουν προβλήματα. Μπαρμπούτσαλα δηλαδή. Εσύ λοιπόν πιστεύεις στην χριστιανική αγάπη, εγώ πιστεύω στην "λογική" (αν και το "πιστεύω" είναι εντελώς λάνθασμένο στην συγκεκριμένη περίπτωση). Για μένα είναι αυτονόητο οτι όλος ο κόσμος έχει δικαίωμα να πιστεύει οπου θέλει: στον Χριστό, στον Αλάχ, στον Θορ, στο Flying spaggetti monster ή στον τεράστιο πρασινο ελέφαντα. Εσύ, και οι λοιποί χριστιανοί που εξ'ορισμου θα έπρεπε να αγαπάτε όλο τον κόσμο, γιατί πρέπει να βγάλετε ενα κουσούρι σε όποιον δεν παει με τα νερά σας; Δεν θέλησα να αποδείξω την ύπαρξη του θεού. Εξάλλου η λέξη θεός υποδηλώνει τη σχέση μιας οντότητας σε σχέση με κάποιες άλλες. Στο ίδιο ποσοστό που η δική σου ύπαρξη είναι ακατάληπτη για τα πλάσματα στο παραμυθάκι που έφτιαξα, άλλο τόσο υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχει μια οντότητα που η ύπαρξή της, σε σχέση με εμάς πάντοτε, να είναι εξίσου ακατάληπτη. Όπως επίσης υπάρχει η πιθανότητα, το ίδιο αυτό ον, να έχει παρόμοιες με εμάς ανησυχίες τις οποίες να συζητά με άλλα όντα του επιπέδου του. Αυτό που θελω να πω εδώ, είναι οτι, μιλάμε για Θεό, με τα δεδομένα της ανθρώπινης ύπαρξης και δεχόμαστε ή απορρίπτουμε την ύπαρξη του Θείου, μέσα απο καθαρά ανθρωποκεντρικά κριτήρια. Αν υπάρχει όμως ένα ον που είναι ο δημιουργός του μικρόκοσμού μας, είναι σίγουρα υπεράνω όλου αυτού του σύμπαντος, απο τη δική μας σκοπιά πάντοτε. Είμαι ανοιχτός στην απόρριψη του Θείου, σαν γενικότερη ιδέα αν το θέλεις και χωρίς να μπαίνει στα μοτίβα που επιβάλλει οποιαδήποτε οργανωμένη θρησκεία. Αν δεν βρίσκεις λογική σε αυτό που λέω, μπορείς και έχεις κάθε δικαίωμα να το απορρίψεις. Αν όμως βρίσκεις λογική, μπορείς απλά να το αποδεχτείς σαν πιθανότητα, χωρίς απαραίτητα να το ασπάζεσαι. Δεν μπορώ να ξέρω τις προσωπικές σου εμπειρίες με όσους αποκαλείς χριστιανούς, αλλά δεν νομίζω να προσπάθησα ποτέ να σου "βγάλω κουσούρι" επειδή δεν "πας με τα νερά μου". Η διαφωνία είναι απόλυτα αποδεκτή στα πλαίσια ενός διαλόγου. Έχεις τα επιχειρήματά σου, έχω τα δικά μου και, απο τη δτιγμή που η άποψή σου και η δική μου δεν συμπίπτουν, υπάρχει μία δημιουργική ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων. Τελικά, που ακριβώς έβγαλες το συμπέρασμα οτι είμαι χριστιανός και όχι Βουδιστής για παράδειγμα ή Εβραίος ή Μουσουλμάνος ή Παγανιστής; Το οτι πιστεύω στην πιθανότητα ύπαρξης ενος ανώτερου όντος, δεν με βάζει σε κάποιο καλούπι.
bandito Δημοσ. 8 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2007 Είναι ενδιαφέρον αυτό που λές. Γενικά θα έλεγα ότι είναι μια εκδοχή που μου ταιριάζει στην καθημερινότητα , ωστόσο μου μοιάζει περισσότερο σαν να έχω ήδη αποδεχτεί την δογματική πλευρά του αθεϊσμού, γιατί η αναζήτηση δεν εκπίπτει στην αδιαφορία , δεν βρίσκεις; Δογματικός επειδή δεν αναρωτιέμαι για όλες τις λογικές προτάσεις που μπορεί κανείς να διατυπώσει; Υπάρχει θεός; Υπάρχουν εξωγήινοι; Θα περάσει ποτέ δευτερο γύρο ο Ολυμπιακός στο CL; Είναι gay ο Paredwse; Όταν χρειάστηκε αναζήτησα. Κατέληξα οτι το σύνολο των μαθηματικών εργαλείων που μου παρέχει η λογική είναι αρκετά είτε για να βρίσκω την απόδειξη είτε για να βρίσκω οτι δεν υπάρχει απόδειξη.Επειδή το τελευταίο μαθηματικά δεν στέκει ας το πουμε "Να βρίσκω οτι δεν χρειάζεται να αναζητήσω παραπέρα". Ο αθεισμός δεν έχει δογματική πλευρά. Αν δω τον Χριστό φαντάρο και βαρέσουμε σκοπιά μαζί δεν θα μπορέσω να αμφισβητήσω την υπαρξη του. . Σε αυτή λοιπόν την συνθήκη δεν μπορώ να προσάψω τίποτα σε κανέναν , ακόμα και για την ύπαρξη/μη του χριστιανικού θεού. Όσο για τα παράδοξα να ήταν μόνο στην θρησκεία . . .Όπου και να υπάρχουν παράδοξα, την ίδια σημασία έχουν. Είναι παράδοξα. Δεν θέλησα να αποδείξω την ύπαρξη του θεού. Εξάλλου η λέξη θεός υποδηλώνει τη σχέση μιας οντότητας σε σχέση με κάποιες άλλες. Στο ίδιο ποσοστό που η δική σου ύπαρξη είναι ακατάληπτη για τα πλάσματα στο παραμυθάκι που έφτιαξα, άλλο τόσο υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχει μια οντότητα που η ύπαρξή της, σε σχέση με εμάς πάντοτε, να είναι εξίσου ακατάληπτη. Όπως επίσης υπάρχει η πιθανότητα, το ίδιο αυτό ον, να έχει παρόμοιες με εμάς ανησυχίες τις οποίες να συζητά με άλλα όντα του επιπέδου του. Η πιθανότητα να υπάρχει αυτή η οντότητα, υπάρχει. Η πιθανότητα να μην υπάρχει αυτή η οντότητα, υπάρχει. Όσο δεν έχουμε καμια πρόχειρη κατανομή της πιθανότητας, το αν υπάρχει ή οχι είναι ασήμαντο εως αδιάφορο. Είμαι ανοιχτός στην απόρριψη του Θείου, σαν γενικότερη ιδέα αν το θέλεις και χωρίς να μπαίνει στα μοτίβα που επιβάλλει οποιαδήποτε οργανωμένη θρησκεία. Αν δεν βρίσκεις λογική σε αυτό που λέω, μπορείς και έχεις κάθε δικαίωμα να το απορρίψεις. Αν όμως βρίσκεις λογική, μπορείς απλά να το αποδεχτείς σαν πιθανότητα, χωρίς απαραίτητα να το ασπάζεσαι. Οπως εξήγησα και παραπάνω, δεν μπορώ να υποστηρίξω αν υπάρχει θεός ή οχι. Η προσωπική μου αντίληψη, λέει οτι δεν υπάρχει, αλλά αποδείξεις δεν έχω. Δεν μπορώ να ξέρω τις προσωπικές σου εμπειρίες με όσους αποκαλείς χριστιανούς, αλλά δεν νομίζω να προσπάθησα ποτέ να σου "βγάλω κουσούρι" επειδή δεν "πας με τα νερά μου". Η διαφωνία είναι απόλυτα αποδεκτή στα πλαίσια ενός διαλόγου. Έχεις τα επιχειρήματά σου, έχω τα δικά μου και, απο τη δτιγμή που η άποψή σου και η δική μου δεν συμπίπτουν, υπάρχει μία δημιουργική ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων. Δεν αναφερόμουν σε εσένα. Και μην κρυβόμαστε πίσω απο το δάχτυλο μας... Τελικά, που ακριβώς έβγαλες το συμπέρασμα οτι είμαι χριστιανός και όχι Βουδιστής για παράδειγμα ή Εβραίος ή Μουσουλμάνος ή Παγανιστής; Το οτι πιστεύω στην πιθανότητα ύπαρξης ενος ανώτερου όντος, δεν με βάζει σε κάποιο καλούπι.Δεν έβγαλα κανένα τέτοιο συμπέρασμα. Δεν σε καλούπιασα επίσης (αν και οπως εγώ ανήκω στο καλούπι των Άθεων, και εσύ ανήκεις στο καλούπι των Ένθεων). Η διαφορά μας είναι οτι εγώ δηλώνω "άγνοια" για το αν υπάρχει ανώτερο ον ή οχι.
blueviper Δημοσ. 8 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2007 Και μια και μπήκαμε στο ζήτημα λογοκρισία και πίστη, να επισημάνω και κάτι που μου μετέφεραν: Σε γνωστό τορεντάδικο της ημεδαπής, "εκδιώχθηκε" εκ νέου το διά δικαστικής απόφασης νομιμότατο comic του Χάντερερ (για το οποίο είχαμε γίνει ρόμπα διεθνώς) ως ανίερο και προσβλητικό για τα χρηστά ήθη, πιθανότατα ορισμένων θρησκόληπτων, που δεν άντεχαν την παρωδία ενός Ιησού που ξεχαρμανιάζει. Ανήκουστα πράγματα...οι αυταπόδεικτα "παράνομοι" έγιναν δικαστές με την εικόνα του Χριστούλη σε τατουάζ στο μέτωπο κι αποφάνθηκαν πως ο Χάντερερ είναι αλήτης που πρέπει να εξοστρακισθεί από τους κόλπους του tracker. Σουρεαλισμός! Όπως τα λες όμως Ceridwen...ο καθένας θεωρεί την πίστη τσιφλίκι του κι απαιτεί κι από τους υπόλοιπους να εκφράζονται απέναντί της με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το κάνει κι ο ίδιος. Έτσι κι οι επιλογές μας πρέπει να καθορίζονται με βάση τον συνομιλητή μας. Ευτυχώς τουλάχιστον που δεν έχω πολλές Λουκάδες απέναντί μου, γιατί δε θα μπορέσω να επισκεφτώ ούτε την τουαλέτα, αν πρώτα δεν κάνω μια δέηση.
Powerline Δημοσ. 8 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2007 @bandito Δεκτό το οτι δεν αναφερόσουν σε εμένα σε κάποια σημεία. Θα σου κάνω ένα μικρό παράπονο όμως. Θα μπορούσες τουλάχιστον να αναφέρεις που απευθύνεσαι ή δεν απευθύνεσαι, για να μην μπερδευόμαστε. Δεν κρύβομαι πίσω απο το δάχτυλό μου. Όπως επίσης, καμμία σχέση δεν θέλω να έχω με ημιπρωτόγονους αφρίζοντες που περιφέρονται με κάθε ευκαιρία όλοι μαζί ορυώμενοι για κάτι που ούτε κατανοούν ούτε τους ενδιαφέρει πραγματικά, μόνο και μόνο γιατί κάποιος τους έπεισε οτι αυτό "πρέπει" να κάνουν γιατί το είπε ο θεός. Η πίστη μου είναι οτι τα σημάδια της χαοτικής αρμονίας, όπως πολύ εύστοχα το έθεσε ο ]nick[, σε σχέση πάντοτε με την δική μου αντίληψη για τον κόσμο, μου αφήνουν τις ενδείξεις ύπαρξης μιας τέτοιας δύναμης. Όλο αυτό το πολιτικό κατεστημένο που ονομάζουμε θρησκεία, ανεξαρτήτος δόγματος, ή ονομασίας, με αφήνει παγερά αδιάφορο στην καλύτερη των περιπτώσεων. Σε κούρασα με την πάρλα μου και σου ζητώ συγνώμη. Αυτές όμως είναι οι απόψεις μου.
mitsikas Δημοσ. 8 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2007 Προσωπικα διακρινω ενα οξυμωρο στο θεμα θρησκευτικη πιστη αναμεσα σε ανδρες και γυναικες. Κατα κυριο λογο οι περισσοτερο αποστασιοποιημενοι απο την θρησκεια ειναι οι ανδρες ενω οι γυναικες οι περισσοτερο προσκολλημενες. Τι ιδια στιγμη ομως η θρησκεια φροντιζει σε καθε φαση να τονιζει και να καταδεικνυει την κατωτεροτητα της γυναικας εναντι του ανδρος. 1)Ξεκινωντας, την θεωρει πηγη πειρασμου, κακων και συμφορων. Η Ευα πρωτη εφαγε το μηλο και αυτη φταιει που το εφαγε και ο Αδαμ. Αυτη φταιει που οι ανθρωποι χασαν τον παραδεισο, αυτην φταει για το προπατορικο αμαρτημα. Αρα απο την δημιουργια και επειτα αυτη ειναι ο αποδιοπομπαιος τραγος. 2)Ταυτιζει και ενοχοποιει την σεξουαλικοτητα της με το διαβολο. Δηλαδη το σωμα της ειναι η αμαρτια. Και το δημιουργησε ο ιδιος θεος που εκανε και αυτο του ανδρα, το οποιο δηλαδη ειναι λιγοτερο αμαρτωλο? 3)Την αποκλειει απο θεσεις διοικησης του ιερατειου. 4)Της επιβαλλει ακομα περιορισμους και στις θεσεις που αφορουν την διακονία. 5)Της απαγορευει την εισοδο της στο ιερο. Και ακομα και για να μπει μια καθαριστρια, θα πρεπει πρωτα να της εχει διαβαστει μια ειδικη ευχη. 6)Στο χωρο λατρειας της επιβαλλει διαχωρισμο αναφορικα με το μερος θα καθεται και ακομα παλαιοτερα την απεκλειε και απο τον κυριως χωρο του ναου στελνοντας την στο γυναικωνιτη 7)Την πιο φυσικη λειτουργια του σωματος της που ειναι υπευθυνη για την γονιμοτητα της και την συνεχεια της ζωης, την εμμηνο ρυση, την θεωρει βρωμικη, ακαθαρτη, "αμαρτωλη" και τις ημερες εκεινες την αποκλειει απο την θεια μεταληψη. 8 )"Η δε γυνη να φοβειται τον ανδρα". Με τις λεξεις δεν μου αρεσει να παιζω, γι' αυτο ειναι μια φραση που στην σημερινη εποχη μου προκαλει τον λιγοτερο εκπληξη και απορια, χωρις να κανω αλλα σχολια. 9)Σε ολες τις αγιογραφιες ο θεος απεικονιζεται ως ηλικιωμενος ανδρας. Και ποιος ειναι αυτος που θα πει αν ο θεος εχει φυλο, ποιο ειναι αυτο, ποια ειναι η ηλικια του, και πως θα απεικονιστει. Και γιατι να μην απεικονιζεται ως 20χρονη γυναικα? 10)Στην αγια τριαδα μιλαμε για πατερα, υιο και αγιο πνευμα. Και γιατι να μην ειναι μητερα, κορη και αγιο πνευμα? Ειναι ανωτεροι οι πατερας και υιος απο μια μητερα και κορη? Προφανως και ειναι καταλοιπο μιας μισογυνικης και ανδροκρατουμενη κοινωνιας. 11)Χρησιμοποιωντας σαν επιφαση την παναγια (λεγοντας οτι ειναι το περιβολι της παναγιας) της απαγορευει την προσβαση στο αγιο ορος, ακομα και στα πλοια να πλησιασουν σε αποσταση μικροτερη των 500 μετρων! Μα ισα ισα αν τιμουν εκει την παναγια, γιατι απαγορευεται σε ολες τις υπολοιπες να μπουν? Λογικοτερο θα ηταν το αγιο ορος να ειναι γυναικειο παρα ανδρικο. 12)Η συντριπτικη πλειοψηφια τον ιδρυτων και θεμελιωτων του χριστιανισμου ειναι ανδρες. Ο Ιησους, οι 12 αποστολοι, οι 4 ευαγγελιστες, οι πατερες της εκκλησιας (αληθεια εχετε ακουσει ποτε να μιλαμε για μητερες της εκκλησιας?). Και πιο παλια ενας Μωυσης και πολλοι προφητες. Υπηρχαν γυναικες προφητισσες και ποσες? Ολοι αυτοι νομιζεται οτι θα ειχαν σαν πρωτη προτεραιοτητα την γυναικα? Κυριες μου ειστε δραματικα απουσες και εκτος οποιασδηποτε επιρροης απο την ιδρυση, την διαμορφωση και την ασκηση της θρησκειας, στην πλειοψηφια των εκφανσεων της. Ο θεος διαπραγματευεται μονο με ανδρες για οτι σημαντικο. Η γυναικες ειναι για τα ασημαντα. -- Και ολα αυτα με την επιφαση παντα της τιμη προς την παναγια (μια και μοναδικη γυναικα σε ενα τεραστιο πληθος ανδρων!). Τοποθετει τις γυναικες στο περιθωριο και εντουτοις αυτες εξακολουθουν να πιστευουν οτι εχουν ιση μεταχειριση(!) και μεμφονται οσους ειναι αποστασιοποιημενοι απο την ανδροκρατουμενη θρησκεια και ειδικα τους ανδρες θεωρωντας τους ασεβης (τρικυμια εν κρανιο)! Εγω σαν ανδρας, αδυνατω να καταλαβω πως εσεις οι γυναικες δεχεστε αναντιρρητα ολα αυτα και συν τοις αλλοις τα θεωρειτε και φυσιολογικα και τα τιματε. Βαρατε με κι ας κλαιω μου θυμιζει η κατασταση. Hey sugar-daddy, spank me! Oh yeah!
-nick- Δημοσ. 8 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2007 Η πίστη μου είναι οτι τα σημάδια της χαοτικής αρμονίας, όπως πολύ εύστοχα το έθεσε ο ]nick[, σε σχέση πάντοτε με την δική μου αντίληψη για τον κόσμο, μου αφήνουν τις ενδείξεις ύπαρξης μιας τέτοιας δύναμης. Κάτι που δημιουργεί παρεξηγήσεις στις συζητησεις περι (μη) υπαρξης θεου/θεικης δυναμης ειναι το πως αντιλαμβανεται ο καθενας αυτον τον θεο. Προσωπικα την υπαρξη ενος ξεχωριστου οντος που εχει φτιαξει τον κοσμο δεν την ασπαζομαι (δεν μπορω να απορριψω την πιθανοτητα βεβαια, απλα τεινω λογω λογω του συνδυασμου ενστικτου/λογικης/φαντασιας/διασθησης/ιδιοσυγκρασιας... ). Πολύ απλά όπως ανέφερε κ ο bandito καπου παραπάνω προκύπτει το ερώτημα "απο πού προηλθε αυτος ο θεος - δημιουργος?" Αν μου πεις οτι τον δημιουργησε ενας αλλος οδηγουμαστε στην κολοκυθια, αν μου πεις οτι υπηρχε απο παντα (αυθυπαρκτος & αεναος) οπως υποστηριζουν οι μονοθειστικες θρησκειες (χριστιανισμος/ιουδαισμος/μουσουλμανισμος , αν δεν κανω λαθος το υποστηριζουν αυτο) τοτε θα ασε με να σου πω το εξης : Εγω νομίζω πως το συμπαν ειναι αυθυπαρκτο (υπηρχε παντα, αλλες περιοδους στην πληρως συμπυκνωμενη μορφη ενος απειροελαχιστο σημειο, αλλες οπως το αντιλαμβανομαστε σημερα). Η χαοτικη αρμονια, η δυνατοτητα εξελιξης που εχει, η πολυπλοκοτητα του, η μη-στατικοτητα του, οι νομοι που το διεπουν, γενικως ολες οι παραμετροι του υπηρχαν παντα στο set.. Αν με ρωτήσεις ΠΩΣ υπηρχαν, θα σου πω οτι ειναι κατι αρκετα δυσνοητο που πιστευω καποιος δεν μπορει καν να το πλησιασει με τη λογικη, παρα μονο να το φανταστει κ ισως να το αισθανθει/βιωσει (αποκρυφιστικες εμπειριες κλπ)... Ομως δεν ειναι περισσοτερο δυσνοητο απο το να κατανοησει καποιος την αχρονια και την αυθυπαρξη ενος θεου-δημιουργο.. Απλα εγώ δεν μπλεκω ενα ξεχωριστό ον-δημιουργο θεο στην κοσμοθεωρια μου.. Επομενως συμφωνα με τα παραπανω θα μπορουσα να συμφωνησω με την πανθειστικη αποψη οτι το θεικο = συμπαν, η χαοτικη αρμονια,το 'καλο',το 'κακο',η ζωη,ο θανατος,τα δεντρα,εμεις,τα συναισθηματα μας,οι σκεψεις,οι φυσικοι νομοι, ολα αυτα = 'θεος' .. οχι καποιο ξεχωριστο ον.. Οποτε θα μπορουσε καποιος να πει οτι pantheist = "spiritual atheist" uhmmm.... P.S. Πιστευω πως ποτε δεν μπορεσουμε να ειμαστε 100% σιγουροι για τιποτα P.S.2 Πιστευω πως δεν υπαρχει απολυτη αντικειμενικη αληθεια απο τη στιγμη που η αντιληψη μας της πραγματικοτητας ειναι υποκειμενικη P.S.3 Πιστευω πως αν υπαρχει απολυτη αντικειμενικη αληθεια δεν θα την προσεγγισουμε ποτε P.S.4 Αγνωστικισμος P.S.5 G'nite ...
Lighter122 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2007 Δεν καταλαβαίνω γιατι οι περισσοτεροι θεωρουν μερικα πραγματα προσωπικη τους ιδιοκτησια. ʽτη ΔΙΚΗ μου η πιστη, συμβολο, σημαια, χωρο μην μου τα προσβαλεις!ʼΕγω? δεν εχω δικαιωμα? Δεν ειναι και δικα μου να τους συμπεριφερθω οπως θελω? Θα ημουν γελοια, αν εκαιγα-έβριζα το κορανι. Δεν εχω καμια δουλεια να κανω κατι τετοιο. Αλλα μεγαλωνοντας σε μια χωρα που απο την βαπτιση, το σταυρο που εκανα καθε πρωι στο σχολειο, μεχρι την μερα που θα με θαψουν, η θρησκεια με κυνηγαει σε καθε βημα, δεν εχω το δικαιωμα να τα χαρακτηριζω οπως θέλω? Κανεις λαθος... Η εκκλησια εχει τιτλους ιδιοκτησιας και μεγαλη περιουσια...(Μακαριοι οι πτωχοι τω πνευματι...οχι τη τσεπη:? ) Μαλλον τα κρατανε για να εχει να περναει ο Κυριος οταν ξαναερθει... Και στην ολη προσπαθεια πρεπει να συνδραμει και η καθε συνταξιουχος γιαγιακα δινοντας τον οβολο της στο παγγαρι... Πριν απο καποια χρονια η εκκλησια πεταξε εξω απο ενα ακινητο της το "Χαμογελο του Παιδιου"... (Αγαπατε αλληλους) Απο ολα αυτα εγω καταλαβαινω οτι η εκκλησια ειναι ενα ιδρυμα αντιστοιχο με αυτο του Ωναση ή μαλλον καλυτερα μια πολυθνικη.... Οποτε ναι, ειναι η πιστη ΜΟΥ και η πιστη ΣΟΥ... Οπως θα ηταν και οι μετοχες ΜΟΥ και οι μετοχες ΣΟΥ...
Powerline Δημοσ. 8 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2007 @]nick[ Παρατηρώ οτι μάλλον λέμε το ίδιο πράγμα με διαφορετική διατύπωση ή και με κάποιες παραλλαγές. Εικονοποιώ την έννοια του θείου σε οντότητα γιατί είναι απλά πιο προσιτή σαν έννοια στην ανθρώπινη αντίληψη. Θα μπορούσα να την αναφέρω σαν διάνοια, αλλά ίσως να μπέρδευε κάποιους μια τέτοια αναφορά. Οι νόμοι που προϋπήρχαν της σημερινής μορφοποίησης του συμπαντος και το διαχέουν ολόκληρη την αιωνιότητα της ύπαρξής του, σε όλες του τις μορφές, υποδηλώνουν μια κάποια μορφή διάνοιας, η οποία έχει τη δυνατότητα λογιστικής σκέψης και την ύπαρξη μνήμης, μιας και μερικοί απο αυτούς τους νόμους χάνουν την εφαρμογή τους σε κάποιες καταστάσεις της μορφής του σύμπαντος. Μια σειρά απο λειτουργίες που χαρακτηρίζονται ως αποτέλεσμα διανόησης. Το γεγονός του παραμυθιού που ανέφερα μερικές σελίδες πριν, δεν ήταν τυχαίο. Κάθε κύτταρό μου, είναι εν μέρει δικό μου δημιούργημα, αλλά ταυτόχρονα είναι και μέρος του εαυτού μου. Αν δεχτούμε το θείο σαν μία δύναμη απλωμένη σε ολόκληρο το σύμπαν, είμαστε και εμείς κομμάτι αυτής της δύναμης. Κανεις λαθος...Η εκκλησια εχει τιτλους ιδιοκτησιας και μεγαλη περιουσια...(Μακαριοι οι πτωχοι τω πνευματι...οχι τη τσεπη:? ) Μαλλον τα κρατανε για να εχει να περναει ο Κυριος οταν ξαναερθει... Και στην ολη προσπαθεια πρεπει να συνδραμει και η καθε συνταξιουχος γιαγιακα δινοντας τον οβολο της στο παγγαρι... Πριν απο καποια χρονια η εκκλησια πεταξε εξω απο ενα ακινητο της το "Χαμογελο του Παιδιου"... (Αγαπατε αλληλους) Απο ολα αυτα εγω καταλαβαινω οτι η εκκλησια ειναι ενα ιδρυμα αντιστοιχο με αυτο του Ωναση ή μαλλον καλυτερα μια πολυθνικη.... Οποτε ναι, ειναι η πιστη ΜΟΥ και η πιστη ΣΟΥ... Οπως θα ηταν και οι μετοχες ΜΟΥ και οι μετοχες ΣΟΥ... Μην μπερδεύετε το καθαρά προσωπικό δικαίωμα της πίστης στο οτιδήποτε, με την οργανωμένη πολιτική/ιερατική κάστα που λέγεται εκκλησία και προωθεί το εμπορικό της προϊόν που λέγεται θρησκεία.
-nick- Δημοσ. 8 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2007 ^^^ Ναι τωρα φαινεται πως ειναι αρκετα κοντα οι κοσμοθεωριες μας ... ;]
Lighter122 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2007 Δημοσ. 8 Μαρτίου 2007 Μην μπερδεύετε το καθαρά προσωπικό δικαίωμα της πίστης στο οτιδήποτε, με την οργανωμένη πολιτική/ιερατική κάστα που λέγεται εκκλησία και προωθεί το εμπορικό της προϊόν που λέγεται θρησκεία. Αφου η πιστη ειναι καθαρα προσωπικο δικαιωμα του καθενος δεν βλεπω τον λογο να ανοιγουν τετοια threads, ποσο μαλλον οταν και η μη πιστη ειναι καθαρα προσωπικο δικαιωμα του καθενος...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.