Προς το περιεχόμενο

Οδηγός Mac mini σε Mac MAXI


TyR

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μετά από αρκετό καιρό συμβίωσης με το αγαπητό σε όλους Mac mini πηρα την απόφαση να του "βάλω χέρι". Η θέση του στο Home Theatre σύστημα ήταν ήδη περίοπτη και έκανε πολύ καλή παρέα στην τηλεόρασή μου συνδεδεμένο σε μια είσοδο HDMI,από όπου απολάμβανα τα αρχεία βίντεο καθώς και τις αγαπημένες μου ταινίες, DVD ή μη.

Με παραμόνευε όμως το μικρόβιο HiDef το οποίο κόλησα εδώ και κάμποσο καιρό. Έκτοτε ότι βίντεο κατεβάζω είναι τουλάχιστο ανάλυσης 1280x720, 720 i/p για αυτούς που γνωρίζουν κάποια περισσότερα πράγαμτα στο συγκεκριμένο τομέα. Στην αναπαραγωγή τέτοιου είδους αρχείων το mini συνάντησε πραγματικά ελάχιστες δυσκολίες. Τις περισσότερες φορές τα καρέ παρέμεναν στα ονομαστικά και οι απώλειες ήταν ελάχιστες. Όταν όμως δοκίμασα να κατεβάσω και να παρακολουθήσω ένα τρέηλερ ταινίας σε ανάλυση 1920x1080, 1080 i/p για τους ξέρετε ποιούς, το mini ζορίστηκε. Η απώλεια καρέ ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής και δεν μπορούσες να παρακολουθήσεις μιας και ήταν αρκετά κουραστική κατάσταση.

Έτσι λοιπόν, πάρθηκε η απόφαση να αναβαθμίσουμε το mini στον τομέα που υστερεί αρκετά από τα μεγαλύτερα μηχανήματα της μαμάς Apple, τον επεξεργαστή. Ο Intel Core Duo T2300 στα 1.66GHz δεν μας αρκεί, θέλουμε να πάμε ψηλότερα. Μετά από αρκετή σκέψη καταλήξαμε στη νέα γενιά επεξεργαστών την Intel, Core 2 DUO και συγκεκριμένα τον T7200 που χρονίζει στα 2.0GHz. Ο συγκεκριμένος πέραν της αλλαγής τεχνολογίας, μας δίνει αρκετά παραπάνω MHz και επιπλέον 4ΜΒ cache σε σύγκριση με τον παλιό Τ2300 και με τους μικρότερους της σειράς Core 2 Duo που μας δίνουν "μόνο" 2ΜΒ cache. Επιπλέον διαθέτει και υποστήριξη και για 64bit οπότε είμαστε και "futureproof" για το νέο λειτουργικό που είναι καθ' οδόν.

Πήραμε λοιπόν τα εργαλεία μας και μεταφέραμε το mini στο χειρουργικό τραπέζι για μεταμόσχευση καρδιάς. Μετά από λίγο ψάξιμο στο internet βρέθηκαν κάποιοι οδηγοί για καθοδήγηση στο άνοιγμα του mini το οποίο είναι εξαιρετικά εύκολο αρκεί να πιάνουν λίγο τα χέρια αυτού που θα το κάνει. Βγάζοντας το κάλυμα του mini ερχόμαστε αντιμέτωποι με το εσωτερικό του όπου όλα είναι τακτοποιημένα άψογα για να χωρούν με τον καλύτερο ιδανικό τρόπο.

img_69391.jpeg

 

Στην εικόνα βλεπουμε την άνω πλευρά του mini όπου φαίνεται το DVD Drive, SuperDrive στην περίπτωσή μας και οι 2 κεραίες για το Bluetooth και το Wifi. Αφού αφαιρέσουμε τις 2 κεραίες από τα κλιπ τα οποία τις συγκρατούν στη θέση τους, ξεβιδώνουμε τις 4 βίδες που βρίσκονται στα 4 άκρα του mini για να μπορέσουμε να αφαιρέσουμε το άνω τμήμα και να πλησιάσουμε στον επεξεργαστή. Επίσης στο εμπρός μέρος, αφαιρούμε το βύσμα του ανεμιστήρα που ψύχει το mini μας, για να μπορέσουμε προχωρήσουμε παρακάτω.

 

img_32306.jpeg

 

Αφού αφαιρέσαμε και το άνω μέρος, μπροστά μας έχουμε την παραπάνω εικόνα με τον επεξεργαστή να βρίσκεται πάνω δεξιά ενώ κάτω δεξιά βρίσκονται οι μνήμες και το chipset - ένα από τα δυο ολοκληρωμένα που το αποτελούν καθώς το δεύτερο βρίσκεται στο κάτω μέρος της μητρικής πλακέτας του mini. Με προσεκτικές κινήσεις αφαιρούμε την μητρική πλακέτα από το σασί του mini για να μπορέσουμε να εκτελέσουμε την επέμβαση.

 

img_25289.jpeg

 

Μιας και το ανοίξαμε το mini ας του βάλουμε και μνήμη. Έτσι, κάνοντας χρήση 2 sodimm της Corsair φτάσαμε από τα 512MB που είχε πριν τα 2GB που είναι και το μέγιστο που μπορεί να διαχειριστεί το mini μας.

Ήρθε η ώρα λοιπόν να αφαιρέσουμε προσεκτικά τα κλιπ που κρατάν την ψύκτρα του επεξεργαστή στη θέση του, διαδικασία πολύ απλή και εύκολη για όποιον έχει αλλάξει ψύκτρα σε κάρτα γραφικών μιας και τα κλιπ που χρησιμοποιούνται είναι ακριβώς τα ίδια. Αφαιρούμε την ψύκτρα λοιπόν και χρησιμοποιώντας ένα λεπτό ίσιο κατσαβίδι ελευθερώνουμε το διακόπτη που κρατά τον επεξεργαστή στη θέση του και τον αφαιρούμε. Εμφανησιακά ο επεξεργαστής μοιάζει με τους παλιούς AMD που είχαν εκτεθειμένους τους πυρήνες τους ενώ στο κάτω μέρος του τα pin μας θυμίζουν τη βάση για 478 επεξεργαστές, μόνο στην περίπτωσή μας ονομάζεται 479 και είναι για την οικογένεια επεξεργαστών mobile της Intel.

 

img_58065.jpeg

 

Αριστερά βλέπουμε τον ταπεινό Τ2300 και δεξιά τον T7200 που θα πάρει τη θέση του. Η διαφορά όπως βλέπετε είναι μεγάλη και λόγω της τεχνολογίας του νεου chip αλλά και της μεγαλύτερης cache που έχει ο νέος μας επεξεργαστής. Καθαρίζουμε την ψύκτρα από όποιο αγώγιμο υλικό έχει μείνει επάνω της, τοποθετούμε τον επεξεργαστή στη βάση του και λίγη θερμοαγώγιμη πάστα για να έχει σωστή επαφή με την ψύκτρα και είμαστε έτοιμοι για την αντίστροφη διαδικασία. Τοποθετούμε με προσοχή την ψύκτρα στην μητρική πλακέτα του mini, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στον προσανατολισμό της καθώς εαν δεν μπει με τον τρόπο που ήταν αρχικά δεν προσαρμόζεται σωστά το άνω μέρος του mini και κατά συνέπεια δεν κλείνει...

Αφού όλα έχουν πάει καλά και όλα είναι στη θέση τους, κάνουμε μια μικρή προσευχή και πατάμε το κουμπί να εκκινήσουμε το mini μας.

Ανεξαρτήτως του εαν προσθέσαμε μνήμη ή όχι -κάτι που κάναμε στη δική μας περίπτωση- η διαφορά φαίνεται από την πρώτη στιγμή. Όλα γίνονται με πολύ ταχύτερους ρυθμούς πράγμα που μας λέει πως όλα πηγαν καλά.

 

img_37860.jpeg

 

Για του λόγου το αληθές o profiler μας λέει πλέον πως το μικρό μας mini έγινε maxi όσον αφορά τον επεξεργαστή του. Επι τόπου, το τρέηλερ σε ανάλυση 1920x1080 έγινε ο επόμενος στόχος μας. Πλέον το mini δεν έχει κανένα χαμένο καρέ και όλα κυλούν ομαλά, ακόμα και στα πιο απαιτητικά βίντεο που καταφέραμε να βρούμε και επιπλέον μένει και αρκετή επεξεργαστική ισχύς για να μπορέσουμε να κάνουμε και άλλα πράγματα. Όσον αφορά το θόρυβο, όπως τον ξέρετε παρέμεινε. Ο ανεμιστήρας ίσα που ακούγεται, γεγονός που μας υποδεικνύει πως κάναμε σωστή επιλογή επεξεργαστή μιας και η διαφορά του παλιού Τ2300 με τον νεο Τ7200 σε κατανάλωση είναι μόλις 3 Watt, όντας 31 και 34 Watt αντίστοιχα.

Φυσικά η διαφορά φαίνεται σε όλες τις εφαρμογές και πλεον μπορούμε να χρησιμοποιούμε την σουίτα iLife με και να μην γονατίζουμε το σύστημα κάθε φορά που θέλουμε να εφαρμόσουμε κάποιο από τα πολλά εφέ...

 

Με λίγα λόγια αυτή είναι η αναβάθμιση του mac mini και είναι σχεδόν μονόδρομος για αυτούς που θέλουν αναβαθμισμένη απόδοση από το μικρό τους mini δίχως να ανησυχούν για την επόμενη ανακοίνωση της Apple για τα Core 2 Duo mini. Αυτοί που θα την επιλέξουν θα είναι ήδη εκει...

Καλή τύχη σε όποιον το επιχειρήσει αν και το αποτέλεσμα είναι δεδομένο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα θερμά μου συγχαρητήρια! Αυτά είναι, ότι δεν κάνουν οι άλλοι για σένα, το κάνεις μόνος!

Είναι τρομερό μηχάνημα το Mac Mini, ερωτεύσιμο πραγματικά!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 5 εβδομάδες αργότερα...

Από όσο καταλαβαίνω είχες το μικρό mac mini με την 1.66 cpu. Μιας και ενδιαφέρομαι να το αγοράσω (έχοντας και την προοπτική της αναβάθμισής του) θα ήθελα να σε ρωτήσω εάν πριν την αναβάθμιση έπαιζε καλά τα x264 720p. Όσον αφορά το CD-RW/DVD combo που έχει, είναι αναβαθμίσιμο σε DVD-RW??Ή θα πρέπει να αρκεστώ σε usb/fw εξωτερικό??

 

Kαι κάτι τελευταίο. Τον επεξεργαστή που έβγαλες τι τον έκανες??Βρήκες να τον πουλήσεις??

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε κωδικοποίηση x264 τις περισσότερες φορές μπορούσε να αναπαράγει τα αρχεία δίχως πρόβλημα χαμένων frame. DVD Recorder μπορείς να αγοράσεις το αντίστοιχο της μαμάς Apple το οποίο μπορείς να βρεις http://www.shop21.gr//product/product.computers.asp?pfid=24206&prid=24491 .

Δεν είναι η φθηνότερη λύση αλλά είναι η ιδανική για να μείνεις δίχως επιπλέον κουτί να χαλάει την αισθητική. Εαν η αισθητική δεν είναι πρόβλημα με 70 ευρώ αγοράζεις εξωτερικό USB DVD για να κάνεις τη δουλειά σου.

Ο επεξεργαστής κάθεται στο σπίτι παρέα με τα υπόλοιπα πράγματα που έχουν περισσέψει από διάφορες αναβαθμίσεις. Δεν επεδίωξα να τον πουλήσω μιας και είναι αρκετά δύσκολο σαν είδος να πουληθεί.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 4 εβδομάδες αργότερα...
  • 2 μήνες μετά...

Οι συγκεκριμένοι επεξεργαστές δεν υποστηρίζονται καθώς ανήκουν στην νεα πλατφόρμα Santa Rosa και διαθέτουν διαφορετική βάση από τους παλαιότερους Merom

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 1 μήνα μετά...

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

  • Δημιουργία νέου...