Προς το περιεχόμενο

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

maverick

dual boot

Προτεινόμενες αναρτήσεις

παιδες καλησπερα

 

σε σκληρο που εχει ηδη xp εβαλα σε αλλο partition kubuntu 7.04 αλλα ο boot manager μπηκε απο default σε αλλο σκληρο με αποτελεσμα να μπουταρουν μονο τα xp....πως μπορω μεσα απο xp με καποιο προγραμμα να φορτωσω ενα boot loader ωστε οταν μπουταρει να βλεπει και τα 2 λειτουργικα?

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αρχικά θα πρότεινα να ρίξεις μια ματιά στο sticky YABT - Yet Another Bootloader Topic: Οδηγός ρύθμισης lilo/GRUB

κι εάν δεν βοηθήσει ή δε βγάζεις άκρη δώσε περισσότερες πληροφορίες και το ψάχνουμε...

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Υπαρχουν διαφορες λυσεις αλλα δεν γνωριζω καμια που να γινεται μεσα απο Windows.

Η πιο απλη ειναι να φορτωσεις ενα Live-CD Linux (εγω χρησιμοποιω το Slax για τετοιες περιπτωσεις) και να ξαναεγκαταστησεις τον Boot Loader συμφωνα με τον οδηγο που σου προτεινε ο gokal.

Επισης, πολυ πιθανον η διανομη σου (δυστυχως δεν την εχω δουλεψει και δεν ξερω) να σου δινει επιλογη Repair ή Rescue και να γινεται αυτοματα κατι τετοιο. Πιθανολογω οτι μια δημοφιλης διανομη οπως το Kubuntu θα εχει προβλεψει κατι τετοιο (στο Suse για παραδειγμα ειναι παιχνιδακι). Σε αυτην την περιπτωση αναζητησε οδηγιες στην τεκμηριωση της διανομης σου.

Παντως ειναι σημαντικο να γνωριζεις καποια στοιχεια, οπως:

- Πιος ειναι ο boot loader που εγκατασταθηκε (εστω σε αλλο σκληρο). Lilo ή Grub? Οποτε θα ξερεις και τι πρεπει να διορθωσεις, σε πιο αρχειο και πως θα τον εγκαταστησεις παλι.

- Ειναι οντως σε αλλο δισκο ή σε αλλο partition? Οπως τα λες εγω καταλαβαινω οτι εκανες partitioning στον δισκο των XP, δημιουργησες χωρο και εγκατεστησες εκει το kubuntu. Αρα τα δυο λειτουργικα ειναι στον ιδιο δισκο. Μου φαινεται περιεργο (εαν ειναι ετσι) το kubuntu να πηγε και να εβαλε τον bootloader σε αλλο δισκο. Το πιο πιθανο ειναι να τον εβαλε στον boot sector του root partition του kubuntu.

 

Εν πασει περιπτωσει, εαν οντως ο bootloader ειναι στο MBR αλλου δισκου τοτε μπορεις απλα να αλλαξεις την σειρα που κανουν boot οι σκληροι απο το BIOS και να bootαρει απο εκει. Μετα κανεις τις οποιες διορθωσεις.

Εαν ο bootloader βρισκεται στο boot sector αλλου partition τοτε αναγκαστικα πρεπει να αναζητησεις λυση μεσω LiveCD (ή μεσω του CD εγκαταστασης του Kubuntu.

 

Τελος, χρησιμο εργαλειο για τετοιες περιπτωσεις ειναι και το Ultimate Boot CD

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

καταρχας ευχαριστω για τις απαντησεις σας

 

λοιπον εχω 3 sata σκληρους και 1 sata dvdrw 1 ide dvdrom και ενα 1 ide σκληρο (εκει που ειναι τα windows xp)

 

απο τα properties σας περιγραφω πως βλεπει τους σκληρους

 

disk wdc

1 partition 48.8 gb /dev/sdd1 //εδω εχω τα xp//

2 partition 23.7 gb /dev/sdd2 //εδω εχω κανει ενα εχτ3

3 partition 1.9 gb swap /dev/sdd3 //εδω εχω κανει το swap

 

disk samsung

1 partition 149.0 gb /dev/sda1

 

disk wdc

1 partition 298.1 /dev/sdb1

 

disk st3160

1 partition 149.0 /dev/sdc1

 

οταν κανει ομως installation μου λεει οτι 8α μπει ο loader grub στο hdd0 !!! δεν ξερω ποιον βλεπει ετσι αλλα απο προηγουμενο installation δεν δουλεψε....εγω τι πρεπει να γραψω στη θεση του hdd0??

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εάν δεν κάνω λάθος ο grub μπαίνει στο wdc δίσκο σου όπου έχεις κ τα xp.

 

Οπότε σύμφωνα με αυτό που γράφεις στο 1ο ποστ εσύ κάνεις boot από αυτόν το δίσκο (1ος δλδ στο bios) αλλά φορτώνουν κατευθείαν τα xp χωρίς να εμφανίζεται ο grub, σωστά?

 

Εάν λοιπόν το παραπάνω είναι έτσι, έχεις δλδ 1ο στο bios τον δίσκο με τα xp κ το kubuntu, κ παρ' όλα αυτά δεν κάνει boot, δοκίμασε να κάνεις boot από τους άλλους σκληρούς (μέσω bios) μήπως έχει γίνει κάποιο μπέρδεμα. Εάν σε κανέναν δεν δεις τον grub το ξανασυζητάμε.

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
οντως σε ενα απο τους υπολοιπους το βλεπει το grub αλλα μου βγαζει error 15 και κολλαει εκει.

 

error 15 : File not foundThis error is returned if the specified file name cannot be found, but everything else (like the disk/partition info) is OK
Λογικά αυτό θα φτιάχνεται. Μόλις εμφανιστεί ο grub κ εφόσον είσαι στην επιλογή για boot του kubuntu πάτα το "e" (νομίζω αυτό είναι που σου δείχνει τι πρόκειται να φορτωθεί)

 

Δες τι θα βγει και πόσταρέ το

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν ξέρω τι άλλο να πω .... εάν κάποιος άλλος δεν προτείνει κάτι καλύτερο το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι να κάνεις boot με κάποιο live cd, όπως λέει ο trizoni παραπάνω, και να βρεις το menu.lst. (συνήθως είναι στο /boot/grub/menu.lst)

 

Το ποστάρεις και το διορθώνουμε σιγά-σιγά.

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

"

λοιπον εχω 3 sata σκληρους και 1 sata dvdrw 1 ide dvdrom και ενα 1 ide σκληρο (εκει που ειναι τα windows xp)

 

απο τα properties σας περιγραφω πως βλεπει τους σκληρους

 

disk wdc

1 partition 48.8 gb /dev/sdd1 //εδω εχω τα xp//

2 partition 23.7 gb /dev/sdd2 //εδω εχω κανει ενα εχτ3

3 partition 1.9 gb swap /dev/sdd3 //εδω εχω κανει το swap

"

 

giati den einai hda1 hda2 hda3 afou einai ide ?

mhpos ayto einai to problhma ?

 

.

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

scsi hard disk designated as hda in new kernel so can't detect root filesystem

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=516807

 

Post subject: sda and hda mixed

http://forums.debian.net/viewtopic.php?p=96375&

 

????

 

"..Καλαμπούρι κατάντησε..."

http://www.insomnia.gr/vb3/showthread.php?t=188641&highlight=boot&page=3

 

.

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
scsi hard disk designated as hda in new kernel so can't detect root filesystem

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=516807

 

Post subject: sda and hda mixed

http://forums.debian.net/viewtopic.php?p=96375&

 

????

 

"..Καλαμπούρι κατάντησε..."

http://www.insomnia.gr/vb3/showthread.php?t=188641&highlight=boot&page=3

 

.

 

Απ´ότι καταλαβαίνω η διαφορά είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο grub έβρισκε τον kernel, ξεκινούσε το boot κ σταματούσε. Σε αυτή την περίπτωση όπως αναφέρει ο maverick ο grub δεν ξεκινά. Επομένως το λάθος θα βρίσκεται στην καταχώρηση του menu.lst.

 

Όπως και να έχει η χρήση του live cd είναι απαραίτητη.

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δική μου συμβουλή είναι να δοκιμάσεις να βάλεις τον lilo αντί για τον grub. Στο Desktop pc που έχω καμια διανομή που έχω δοκιμάσει (suse, fedora, arch) δεν έπαιξε με grub ενώ με lilo παίζανε κανονικά. Και σε ότι άλλο pc είχα δοκιμάσει έπαιζε κανονικά με grub. Τώρα δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται (μάλλον αυτό είναι) στην μητρική. Πληροφοριακά έχω την gigabyte η οποία έχει το 875P chip. Πιθανόν σε αυτό είτε στον controller της intel που ελέγχει τον σκληρό. Είτε απλά πήρα το κομάτι που δεν παίζει. χαχα

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

το θέμα είναι που εγκαταστήθηκε ο grub...αν εγκαταστήθηκε στο partition του λίνουξ τότε μπορεί και μέσα από τα Windows να βάλει ένα entry στο boot.ini ώστε να βλέπει ο ntloader που είναι το boot του λίνουξ και μετά να φορτώνει ο grub...αν ο grub είναι στο mbr τότε boot με knoppix και δες πώς βλέπει τους δίσκους...μετά κάνεις chroot στο σύστημά σου και ξανά install τον grub...

Κοινοποιήστε αυτήν την ανάρτηση


Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
×
×
  • Δημιουργία νέου...