Προς το περιεχόμενο

Firefox 3, bugs και Linux theme


dimitris2006

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η αρχική ημερομηνία κυκλοφορίας του Firefox 3 ήταν τον Νοέμβριο του 2007, αλλά μάλλον δεν πρόκειται να τον δούμε πριν το 2008. Παράλληλα, το Mozilla Foundation φαίνεται πως τελικά αποφάσισε να φτιάξει και για το Linux μια έκδοση του theme που θα ταιριάζει περισσότερο με το λειτουργικό, όπως θα κάνει και για τα Windows και Mac.

 

Τα bugs φαίνεται να πνίγουν τον Firefox 3, κάτι που αναγκαστικά μεταφέρει την ημερομηνία κυκλοφορίας του στις αρχές του 2008, ώστε να εξαλειφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα bugs, ενώ πληροφορίες λένε πως μάλλον, ακόμα και με μετάθεση της ημερομηνίας κυκλοφορίας μερικούς μήνες πιο πίσω, δεν υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε να διορθωθούν όλα τα bugs.

 

Σε ότι αφορά το design του Firefox 3, όπως είναι ήδη γνωστό, δεν θα είναι ενιαίο για όλες τις πλατφόρμες όπως έγινε με τον Firefox 2, αλλά θα είναι διαφορετικό και σχεδιασμένο έτσι ώστε να ταιριάζει στο λειτουργικό που χρησιμοποιείται. Ξεχωριστά themes θα δημιουργούνταν σίγουρα για τα Windows και Mac, όμως δεν είχε παρθεί μια τελική απόφαση για το Linux. Τελικά, φαίνεται όμως πως θα δημιουργηθεί ακόμα ένα design που θα αποτελεί το default theme του Firefox 3 στο Linux, και ήδη διέρρευσαν κάποιες πρώτες εικόνες αυτού, τις οποίες μπορείτε να δείτε από κάτω. Όπως έγινε γνωστό, το theme του Firefox 3 θα φορτώνει τα εικονίδιά του από το icon theme που θα χρησιμοποιεί ο χρήστης στον υπολογιστή του. Τα εικονίδια αυτά θα περιλαμβάνουν τα κουμπιά back, forward, home, stop, refresh, tab close και αρκετά άλλα, όχι όμως τα κουμπιά των bookmarks και history. Στα bookmarks και history θα χρησιμοποιηθούν κάποια Tango icons. Η δουλειά που έχει γίνει στο theme του Linux είναι σίγουρα πολύ καλή, και σίγουρα δεν έχει τελειώσει ακόμα, οπότε περιμένουμε κάτι ακόμα καλύτερο.

 

Ενημέρωση: Από σήμερα είναι διαθέσιμη προς κατέβασμα η πρώτη δοκιμαστική έκδοση του Firefox 3.0. Για εκδόσεις Windows ακολουθήστε το παρακάτω link ενώ για Mac OS Χ και Linux πατήστε εδώ.

 

Source.png Πηγή: myubuntu.gr

File.png Download: Mozilla Firefox 3.0 beta1 (Ελληνική έκδοση) , (Αγγλική έκδοση)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μόνο που κανένα extension ή theme, απο αυτά που χρησιμοποιώ εγώ, δεν ήταν συμβατό με την έκδοση 3. Όπως μπήκε βγήκε... Πολύ νωρίς ακόμα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ωπα, κατι νεο, μεγενθυνει εικονες και κειμενο μαζι, χωρις να αλλαζει τη διαταξη. Καλο. Ωραιο κολπο και το αστερακι για τη γρηγορη προσθηκη σελιδοδεικτη. Σου βγαζει στα Add Ons και ολα τα τριτα προσθετα (Java, Adobe Reader κλπ)

 

Μόνο που κανένα extension ή theme, απο αυτά που χρησιμοποιώ εγώ, δεν ήταν συμβατό με την έκδοση 3. Όπως μπήκε βγήκε... Πολύ νωρίς ακόμα...

 

Αν δεν τα αναβαθμισουν οι δημιουργοι τους, δεν θα παιξουν. Δεν φταιει ο FX σε αυτο. Καθε extension, theme, εχει ενα αρχειο που γραφει μεταξυ αλλων και τις συμβατες εκδοσεις του. Αυτο διαβαζει ο FΧ και σου λεει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ναι δε διαφωνώ, απλά το έγραψα γιατί ήθελα ένα mini "review" της έκδοσης αυτής και είπα να γλιτώσω κάποιους απο τον ελάχιστο κόπο. Καμιά φοβερή και τρομερή αλλαγή πάντως δεν υπάρχει -απ'ότι πρόλαβα (κυριολεκτικά) να δώ-.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

[...] Καμιά φοβερή και τρομερή αλλαγή πάντως δεν υπάρχει -απ'ότι πρόλαβα (κυριολεκτικά) να δώ-.

 

Ίσα-ίσα. Είναι τόσο σημαντικές οι κατά τόπους βελτιώσεις και τόσο μεγάλη η γενική βελτίωση που, κατά τη γνώμη μου, είναι η πρώτη έκδοση μετά την 1.0 που αξίζει το καινούργιο νούμερο. (Άλλωστε έτσι ήταν το σχέδιο στην αρχή, αλλά μετά το άλλαξαν, μάλλον επειδή έκριναν ότι τα μικρά νούμερα δεν κάνουν αρκετό μπούγιο: η 1.5 θα λεγόταν 1.1, η 2.0 θα λεγόταν 1.5 και αυτή που βγαίνει τώρα θα λεγόταν 2.0.)

 

Έχω περάσει στον 3 εδώ και κάνα δίμηνο και δεν γυρίζω πίσω, παρά τα μπόλικα προβλήματα, που είναι αναμενόμενα βέβαια σε alpha και beta εκδόσεις:

 

  1. πάει σφαίρα
  2. είναι πιο ελαφρύς (και με πιο σπιρτόζικο GUI)
  3. έχει λύσει πολλά εκνευριστικά bugs του παρελθόντος - π.χ. αυτό, που είχε πρωτοαναφερθεί το 2000 και για τη διόρθωση του οποίου κάποιος είχε βγάλει ειδική επέκταση: https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=45375

 

Δες εδώ για μια επισκόπηση των αλλαγών:

 

http://www.mozilla.com/en-US/firefox/3.0b1/releasenotes/

 

Προσωπικά με ενδιαφέρει περισσότερο το τελευταίο τμήμα (Performance) και από εκεί κυρίως το 3ο και το 1ο, δηλ. η χρήση SQLite. Το παλιό σύστημα των σελιδοδεικτών και του ιστορικού ήταν απαρχαιωμένο. Το νέο ενοποιημένο σύστημα πατάει πάνω σε βάση SQLite και έχει πλεονεκτήματα απʼ όλες τις απόψεις: περισσότερες δυνατότητες, μεγαλύτερη ταχύτητα, μεγαλύτερη αξιοπιστία και πολύ λιγότερη μνήμη. (Το θέμα με τη μνήμη και τους σελιδοδείκτες/ιστορικό ήταν τραγικό: κάποτε κρατούσα το ιστορικό στις 365 μέρες και ο Fx ήθελε 100 μέγα μόνο και μόνο για να πάρει μπρος, χωρίς πολλές επεκτάσεις.)

 

Μετά είναι και η νέα βιβλιοθήκη που χρησιμοποιούν για τα 2διάστατα γραφικά, η Cairo, που συνεισφέρει κι αυτή πολύ στη βελτίωση των επιδόσεων, αλλά είναι και κάτι νέα κόλπα σαν αυτό που άρεσε στον ferongr και που εμένα δεν μου άρεσε καθόλου: ο Fx απέκτησε page zoom αλλά φαίνεται ότι έχει εξαφανιστεί το font resize. :-(

 

Με δυο λόγια, θέλουμε σελίδες για να απαριθμήσουμε και μόνο τις βελτιώσεις του Firefox 3. Ο φίλος μας εδώ διατηρεί ανεπίσημους καταλόγους με τις σημαντικότερες αλλαγές από έκδοση σε έκδοση -- και μάλλον κάνει καλύτερη δουλειά από το επίσημο Ίδρυμα Μοζίλλα:

 

http://www.squarefree.com/burningedge/releases/trunk-for-firefox-3.html

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κι εγω τον ειχα βαλει στην alpha 8 και τον εβγαλα γρήγορα γιατι δεν ήξερα, τα παρακάτω.

εδω και 3 μερες εβαλα την beta 1, και τον κρατάω μόνιμα πιά.

Eχει βελτιωθεί το session/crash manager

 

Για τα extensions :

 

o βασικός λόγος που δεν δουλεύουν, ειναι στο αρχειο εγκαταστασης του καθε extension (install.rdf), ο δημιουργός έχει συμπληρώσει στην τιμή maxVersion πχ. 2.0.9 ή 3.0.a8 οποτε ο beta1 που εχει version 3.0b1 αρνήται να τις εγκαταστήσει.

Δηλαδή, δεν σημαίνει οτι σίγουρα ο κώδικας ή τα γραφικά αντικειμενα του extension δεν θα δουλεύουν. Απλά, όταν ο coder έγραφε τη συγκεκριμενη έκδοση του extension (που έχεις κατεβάσει), είχε στα χέρια του τον Fx 2.0.9 , δοκιμασε με αυτο το extension, οποτε μεχρι αυτη την έκδοση σου εγγυάται 100% οτι θα δουλεύει.

Αυτη η εγγύηση, εμάς τους early adopters, αφου κανουμε συζητηση εδώ για τον Fx beta, δεν μας ενδιαφέρει (An den eimaste early adopters, περιμενουμε το 2008 να βγει η v.3.0 stable).

Το αν δεν δουλεύει πράγματι το καθε extension θα το καταλάβω οταν το εγκαταστήσω και το δοκιμάσω στον νεο firefox.

 

Στο κάτω, κάτω, μιλάμε για εναν browser. Δεν θα τεστάρουμε beta λειτουργικό. Αν δεν δουλεύει, αντε γεια, στο recycler. Εχω κρατήσει ενα αντιγραφο ολων των αρχειων του 2.χ , και του profile μου, και τα επαναφέρω σε δευτερόλεπτα.

 

 

Για να εγκαταστήσω τα extensions που εχουν maxver προ 3.0b1,

ο ενας τρόπος ειναι το extension MR Tech's Local Install.

οταν το εγκαταστήσεις, πας σε κάθε άλλο disabled-λόγω-maxver ext κανεις δεξί κλικ, και "Make compatible". Ετσι απλά, τους αλλάζει το maxver και ο fx τα δέχεται.

 

βεβαια, εγώ δεν τα εγκατεστησα ολα απο την αρχή. Αφου κρατησα αντιγραφο του profile, απλα εγκατεστησα τον 3 απο πάνω, και χρησιμοποιησα το ιδιο προφιλ. Στο πρωτο ανοιγμα του Fx, σχεδον ολα ηταν disabled, μεχρι που εκανα τις παρακάτω αλλαγες.

 

 

 

 

 

 

ενα προβλημα (αυτη τη στιγμή). ουτε το νεώτερο Mr tech's 5.3.2.6 ειναι συμβατό.

πάμε στο about:config

και αλλάζουμε την τιμή του

extensions.checkCompatibility σε false.

 

ετσι θα εγκατασταθουν ολα. αλλα προτιμώ να το κάνω για τα υπολοιπα με το Mr tech' για να έχω πληρη έλεγχο (και να αλλαξω μετα το extensions.checkCompatibility σε true).

 

Ο δευτερος λόγος που έχουμε πρόβλημα, αφορα τον νεο firefox 3, ειναι το "the extension does not support secure updates"

εννοει οτι το url απο οπου κατεβαινουν τα updates του συγκεκριμένου ext, δεν ειναι https://...

 

πάμε στο about:config

και αλλάζουμε την τιμή του

extensions.checkUpdateSecurity σε false.

πάει κι αυτό.

 

Happy beta surfing.

 

 

 

αυτη τη στιγμή έχω enabled τα παρακάτω

Enabled Extensions:

- Aardvark 2.2: http://karmatics.com/aardvark/

- Adblock Filterset.G Updater 0.3.1.2: http://www.pierceive.com/

- Adblock Plus 0.7.5.3: http://adblockplus.org/

 

- ColorfulTabs 2.0.7: http://varun21.googlepages.com/

- ErrorZilla Mod 0.2: http://www.jaybaldwin.com/News.aspx?id=51

- EverNote Web Clipper 1.0.0.97: http://www.evernote.com/

- Fasterfox 2.0.0: http://fasterfox.mozdev.org/

- FEBE 5.1.1: http://customsoftwareconsult.com/extensions

- FlashGot 0.6.9.9: http://flashgot.net

- Go Up 1.0: http://clav.mozdev.org/

- Greasemonkey 0.7.20070607.0: http://greasemonkey.mozdev.org/

- Insomnia Forum Menu 2.8: http://www.insomnia.gr/vb3/showthread.php?t=120500

 

- Linkification 1.3.3: http://yellow5.us/firefox/linkification/

- MR Tech Local Install 5.3.2.6: http://www.mrtech.com/extensions/local_install/

- PDF Download 0.9.3.2: http://www.pdfdownload.org

- SearchWith 0.3: http://searchwith.mozdev.org

- Stylish 0.5.3: http://userstyles.org/stylish/

- Tab Clicking Options 0.6.8: http://twanno.mozdev.org/

- Tab Mix Plus 0.3.49.061009: http://tmp.garyr.net (εδω μπορει να έχει καποιο ψιλοπροβληματάκι να μπεις στα options)

- Torbutton 1.0.4.01: http://freehaven.net/~squires/torbutton/

- ViewSourceWith 0.0.9.1: http://dafizilla.sourceforge.net/viewsourcewith

- Wikipedia Lookup Extension 0.2.5: http://boss.bekk.no/boss/wle/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

δεν ξερω αν ειναι bug η οχι, παντως εγω που το κατεβασα, μου ετρωγε 200 ραμ...

 

Άν σου τρώει πιο πολλή μνήμη απʼ όσο ο 2, κάτι δεν πάει καλά. :-) Κανονικά είναι ελαφρύτερος και πολύ γρηγορότερος.

 

- Adblock Filterset.G Updater 0.3.1.2: http://www.pierceive.com/

- Adblock Plus 0.7.5.3: http://adblockplus.org/

 

Τελευταία δοκίμασα από περιέργεια και διστακτικά ένα φίλτρο από τη σελίδα Subscriptions του Adblock Plus, το EasyElement+EasyList:

 

http://adblockplus.org/en/subscriptions

 

Λέω διστακτικά επειδή το Filterset.G με είχε βολέψει μια χαρά. Τελικά το νέο φιλτράκι κόβει και κάποια πράγματα που ξέφευγαν του Filterset.G και, επίσης, απʼ όσο έχω καταλάβει, ενημερώνεται αυτόματα χωρίς να χρειάζεται ειδικό Updater. Ρίξε μια ματιά αν δεν το έχεις δει.

 

~~~~~~~~~~~~

 

Για να γυρίσουμε στον σούπερ browser, ο Firefox 3, μέσα σʼ όλα τα καλούδια και τις βελτιώσεις, περιλαμβάνει και ένα λίαν αμφιλεγόμενο νέο χαρακτηριστικό: υλοποίηση του ping attribute, το οποίο αποτελεί μέρος του προσχεδίου της HTML 5:

 

4.12.2.1. Hyperlink auditing

 

If an a or area hyperlink element has a ping attribute and the user follows the hyperlink, the user agent must take the ping attribute's value, split that string on spaces, treat each resulting token as a URI (resolving relative URIs according to element's base URI) and then should send a request to each of the resulting URIs. This may be done in parallel with the primary request, and is independent of the result of that request.

 

[...]

 

When the ping attribute is present, user agents should clearly indicate to the user that following the hyperlink will also cause secondary requests to be sent in the background, possibly including listing the actual target URIs.

 

http://www.whatwg.org/specs/web-apps/current-work/

 

Και:

 

http://weblogs.mozillazine.org/darin/archives/009594.html

 

Οι μεν λένε ότι ο Firefox πουλήθηκε και ότι έγινε spyware ή, τουλάχιστον, ότι θα πάθει σοβαρή ζημιά η καλή φήμη του.

 

Οι δε λένε ότι η ανάγκη που έρχεται να καλύψει το ping attribute εξυπηρετείται ήδη με αναδιευθύνσεις και άλλα αδιαφανή κόλπα (που επίσης εισάγουν καθυστερήσεις και αυξάνουν την κατανάλωση bandwidth) και ότι με το ping attribute θα γλιτώσουμε τουλάχιστον απʼ αυτά και ότι ο χρήστης θα αποκτήσει επιλογή.

 

Οι σχετικές προτιμήσεις από το about:config του Firefox 3:

 

>
browser.send_pings                    default   true
browser.send_pings.max_per_link       default   1
browser.send_pings.require_same_host  default   false

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...