Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδιά, μας ήρθε ενημέρωση από την εταιρεία που δουλεύω, φυσικά με την πρώτη ευκαιρία που τους δόθηκε, ότι θα γίνει μέιωση του μισθού μέσω τροποποιητικής σύμβασης.

Στο υπόδειγμα της σύμβασης που μου έδωσαν να κοιτάξω αναφέρει το ποσό των μεικτων αποδοχών που παίρνω τώρα και το νέο ποσο που θέλουν να μου δίνουν. Γράφει ότι θα ισχύσει για ένα χρόνο και ότι η ρύθμιση για τους υπόλοιπους όρους εργασίας διέπεται από την αρχική σύμβαση αορίστου χρόνου (η οποία ήταν με βάση τη Γενική Συλλογική Σύμβαση).

Το ερώτημα μου τώρα: Τι γίνεται αν αρνηθώ να υπογράψω τους νεους όρους;

Θεωρείται παραίτηση ή μπορώ να διεκδικήσω αποζημίωση;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν αναφέρεσαι στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση ο εργοδότης μπορεί να σου κόψει 22 % αν είσαι άνω των 25 και 32% αν είσαι κάτω των 25 λόγω διατάξεων του τελευταίου νόμου που περάσανε . Αν δεν στο είχε κόψει μέχρι τώρα το παραπάνω ποσό που σου έδινε τους τελευταίους μήνες θεωρείται οικειοθελής παροχή από τον εργοδότη. Σε αυτήν υπάγομαι εγώ και κάθε μήνα είμαι με την αγωνία...

Όσον αφορά τις κλαδικές μένουν ο κλαδικός μισθός + 4 βασικά επιδόματα , κάτι άλλα επιδόματα π.χ. επίδομα Η/Υ κ.λ.π. καταργούνται. Αυτά με τις κλαδικές συμβάσεις , τις λήξεις , τις μετενέργειες κ.λ.π. δεν τα ξέρω, αυτό που είχα διαβάσει είναι μέσα Μαίου ήταν το τέλος της μετενέργειας , ουσιαστικά πρέπει να ψηφιστούν άλλες κάτι τέτοιο.

Επικρατεί ένα μπάχαλο, τις τελευταίες μέρες λέει ο ΣΕΒ ότι πρότεινε να αποφασιστεί να μην ισχύσει η περικοπή στην Εθνική Σύμβαση.

Επεξ/σία από black_widow
Δημοσ.

Ναι, το γνωρίζω ότι "μπορεί" να μου κόψει μέχρι 22% αλλά εφόσον μου ζητάει να υπογράψω τροποποιητική σύμβαση, τι γίνεται αν αρνηθώ;

Δημοσ.

Αδελφέ η συλλογική σύμβαση ισχύει μέχρι το τέλος του έτους.

Απ όσο γνωρίζω μπορείς να αρνηθείς. Βέβαια έτσι όπως ειναι τα πράγματα μπορουν κάλλιστα να σε απολύσουν.

Δημοσ.

Α να διευκρινησω, περι νομιμης η μη απολυσης.

Δεν εννοω οτι θα σου πουν φυγε. Θα σου πουν "φυγε οικειοθελως αλλιως...".

Το "αλλιως", συνηθως περιλαμβανει πιο δυσαρεστα πραγματα απο το να φυγεις οικειοθελως. Απο ψυχολογικο πολεμο εως καθυστερηση πληρωμων κλπ, μεχρι να βαρεθεις και να αποχωρησεις.

Μη παει ο νους σου σε τιποτα αποζημιωσεις η νομικα θεματα κλπ δηλαδη, εχουν προνοησει για αυτα προ πολλου οι εργοδοτες για να μην εχουν προβληματακια.

Βεβαια επειδη ο κανονας δεν ισχυει παντου, δεν σε αποτρεπω σε καμια περιπτωση απτο να κανεις αυτο που εσυ θεωρεις σωστοτερο στην περιπτωση σου.

Δημοσ.

Η άρνηση σου κατα κανονα αντιστοιχεί σε απόλυση (προφανώς με αποζημίωση). Αυτό ξέρω απο παραδειγμα γνωστού μου που δούλευε μέχρι πρότινος σε αλυσίδα σ/μ

• Super Moderators
Δημοσ.

Εφόσον η σύμβαση έχει λήξει και συντρέχουν οι προβλεπόμενες παράμετροι, ο εργοδότης δικαιούται να προχωρήσει σε μονομερή τροποποίηση (ήτοι μείωση του μισθού).

Επομένως, σε αυτή την περίπτωση άρνηση αποδοχής της σύμβασης συνιστά παραίτηση, όχι απόλυση.

Αυτά από ό,τι μου είπε λογιστής.

Δημοσ.

Εφόσον η σύμβαση έχει λήξει και συντρέχουν οι προβλεπόμενες παράμετροι, ο εργοδότης δικαιούται να προχωρήσει σε μονομερή τροποποίηση (ήτοι μείωση του μισθού).

Επομένως, σε αυτή την περίπτωση άρνηση αποδοχής της σύμβασης συνιστά παραίτηση, όχι απόλυση.

Αυτά από ό,τι μου είπε λογιστής.

Σε περίπτωση που κάποιος έχει σύμβαση αορίστου χρόνου ισχύει το ίδιο?

Δημοσ.

Topic starter έχεις Εθνική Συλλογική Σύμβαση ή κάποια ΣΣΕ και εάν έχεις κάποια ΣΣΕ ποια έχεις ; Στις ΣΣΕ διαφοροποιούνται τα πράγματα αναλόγως αν έχει λήξει η σύμβαση και αν έχει λήξει το πότε έχει λήξει.

Άλλο πράγμα το αν έχεις σύμβαση αορίστου ή ορισμένου άλλο η σύμβαση στην οποία υπάγεσαι , μην τα μπερδεύετε τα πράγματα , είναι ήδη αρκετά μπλεγμένα από μόνα τους.

Δημοσ.

Εδώ είναι που έχουν κάνει την πουσ**α, θεωρητικά-υπάγομαι μεν σε ειδική ΣΣΕ αλλά στη σύμβαση που εχουμε υπογράψει (αορίστου) με έχουν με βάση λέει :angry: την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, απλά έπαιρνα παραπάνω μισθό που αντιστοιχούσε στην κλαδική, αναγραφόταν όμως και η ειδικότητα μου.

Το θέμα είναι ότι ως τώρα είχανε 1 άτομο (εμένα) να κάνει δουλειά για τρεις, όλες οι ευθύνες επάνω μου, και όμως τα κατάφερα και μάλιστα τους άυξησα και εκσυγχρόνησα την παραγωγή στο 3πλάσιο, όπως το είπε από μόνος του και ο προϊσταμενος μου. Αύξηση απ' ότι έμαθα δεν έχει πάρει ποτέ κανείς στην εταιρεία, και όχι, ρε φίλε, ειδικά εγώ δεν θα το δεχτώ να μου μειώσουν το μισθό κι από πάνω!

Θα χαρώ πολύ, να με απολύσουν και να πάρουν άλλο άτομο με τον πενιχρό μισθό που θέλουν να δίνουν και να μην βγαίνει ούτε το 1/3 της δουλειάς. Εκεί να δουμε πόσα λεφτά θα χάσουν!

Για οποιοπαθούντες: μόλις διάβασα την περιβόητη ΠΥΣ 38/28.2.2012 την οποία επικαλούνται:

3. Η άμεση προσαρμογή στα νέα μειωμένα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων, όπως

καθορίζονται στις προηγούμενες παραγράφους, δεν προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των

εργαζομένων.

Δημοσ.

Γραφίστας είμαι, αν και δεν έχει τόση σημασία.

Ότι ειδικότητα και να χεις πλέον έχουν το δικαίωμα να σε πάνε στο κατώτατο όριο μισθού με αυτά που νομοθετήσανε πίσω απ' τις πλάτες μας.

Διαβάστε την ΠΥΣ 38/28.2.2012 και θα φρίξετε.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...